Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie knalt door naar 14,5% in september

Prijzen bijna 15% hoger dan in september 2021

Prijzen bijna 15% hoger dan in september 2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt hoe het gesteld is met de inflatie in Nederland. Voor de maand september komen ze uit op een consumentenprijsindex (CPI) die 14,5% hoger is dan een jaar geleden. 

Inflatie september 2022: 14,5%

De prijzen van consumentengoederen en – diensten waren dus volgens de metingen van het CBS 14,5% hoger dan in september 2021. In de maand augustus kwam de inflatie nog uit op 12%, toen al een record sinds de start van de metingen door het CBS.

Inflatie - CPI - tm sept 2022 - CBS

Veel hoger dan gemiddeld in Europa

Het hogere inflatiecijfer is geen verrassing. Vorige week meldde het CBS al wat de inflatie in september was volgens de Europese meetmethode (HICP) – de voorlopige uitkomst was 17,1% (tegen 13,7% in augustus). Dit blijkt bij de definitieve cijfers niet veranderd. Met die 17,1% zit Nederland ruim hoger dan de gemiddelde inflatie in de eurozone, die bedroeg in september 2022 ‘slechts’ 10,0%.

Europese inflatie tm sept 2022 - CBS

Energieprijzen niet de enige boosdoener

Zoals te verwachten was is de grootste oorzaak van de hoge inflatie te vinden in de energieprijzen. Toch is dat niet het enige: ook de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen is fors toegenomen: van 6,0% in augustus naar 6,5% in september.

Inflatie zonder energie - tm sept 2022 - CBS.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek