Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 februari 2022, 16:13
#lenen #hypotheek #algemene rentes

De marktrentes stijgen de laatste weken snel. De Nederlandse kapitaalmarktrente staat momenteel rond de 0,40%: al meer dan een procent hoger dan op het dieptepunt. En ook de hypotheekbanken weten momenteel niet hoe snel ze de hypotheekrentes moeten verhogen. De leenmarkt reageert altijd veel minder snel op rente-ontwikkelingen dan de hypotheekmarkt. Maar de eerste kredietverstrekkers hebben de rente op hun persoonlijke leningen nu ook verhoogd. Geld lenen wordt dus momenteel over de hele linie duurder.

BNP en NN verhogen rente persoonlijke lening

In de afgelopen week hebben zowel BNP Paribas als Nationale Nederlanden de rente op hun persoonlijke lening verhoogd. BNP Paribas bood met 3,30% op verschillende leenbedragen de laagste rente in de markt aan. Dankzij de verhoging van 0,25% is BNP de toppositie in de rentevergelijkingen kwijtgeraakt aan DEFAM.

Ook NN heeft de leenrentes verhoogd. Maar dan met name op de lagere leenbedragen. Omdat de concurrentie op de leenmarkt heel groot is - het verschil tussen de nummer 1 en nummer 10 bedraagt momenteel vaak maar een paar tienden - valt NN na de rentestijging bij veel leenbedragen uit de top 10.

Alle leningen vergelijken

Kans op grote stijgingen gering

Op de hypotheekmarkt zien we dus momenteel dagelijks heel veel renteverhogingen langskomen. De kans dat dit op de leenmarkt gaat gebeuren, is voorlopig klein. Uit concurrentie oogpunt, zullen kredietverstrekkers voorzichtig zijn de rentes te snel te verhogen. Bovendien is de leenrente veel minder gedaald in de laatste jaren dan de hypotheekrente. In onderstaande grafiek hebben we de kapitaalmarktrente, hypotheekrente (5 jaar vast) en rente op persoonlijke leningen (leenbedrag 25.000 euro, 5 jaar vast) naast elkaar gezet. 

Rente ontwikkeling kapitaalmarktrente, leenrente en hypotheekrente

Duidelijk is dat op de leenmarkt veel minder geprofiteerd is van de rentedaling dan op de hypotheekmarkt. De kans lijkt daarom groot dat de rente op persoonlijke leningen voorlopig niet heel snel zal gaan stijgen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.