Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente omhoog: geld lenen wordt duurder

BNP Paribas en Nationale Nederlanden verhogen rente op persoonlijke lening

BNP Paribas en Nationale Nederlanden verhogen rente op persoonlijke lening

De marktrentes stijgen de laatste weken snel. De Nederlandse kapitaalmarktrente staat momenteel rond de 0,40%: al meer dan een procent hoger dan op het dieptepunt. En ook de hypotheekbanken weten momenteel niet hoe snel ze de hypotheekrentes moeten verhogen. De leenmarkt reageert altijd veel minder snel op rente-ontwikkelingen dan de hypotheekmarkt. Maar de eerste kredietverstrekkers hebben de rente op hun persoonlijke leningen nu ook verhoogd. Geld lenen wordt dus momenteel over de hele linie duurder.

BNP en NN verhogen rente persoonlijke lening

In de afgelopen week hebben zowel BNP Paribas als Nationale Nederlanden de rente op hun persoonlijke lening verhoogd. BNP Paribas bood met 3,30% op verschillende leenbedragen de laagste rente in de markt aan. Dankzij de verhoging van 0,25% is BNP de toppositie in de rentevergelijkingen kwijtgeraakt aan DEFAM.

Ook NN heeft de leenrentes verhoogd. Maar dan met name op de lagere leenbedragen. Omdat de concurrentie op de leenmarkt heel groot is – het verschil tussen de nummer 1 en nummer 10 bedraagt momenteel vaak maar een paar tienden – valt NN na de rentestijging bij veel leenbedragen uit de top 10.

Alle leningen vergelijken

Kans op grote stijgingen gering

Op de hypotheekmarkt zien we dus momenteel dagelijks heel veel renteverhogingen langskomen. De kans dat dit op de leenmarkt gaat gebeuren, is voorlopig klein. Uit concurrentie oogpunt, zullen kredietverstrekkers voorzichtig zijn de rentes te snel te verhogen. Bovendien is de leenrente veel minder gedaald in de laatste jaren dan de hypotheekrente. In onderstaande grafiek hebben we de kapitaalmarktrente, hypotheekrente (5 jaar vast) en rente op persoonlijke leningen (leenbedrag 25.000 euro, 5 jaar vast) naast elkaar gezet. 

Rente ontwikkeling kapitaalmarktrente, leenrente en hypotheekrente

Duidelijk is dat op de leenmarkt veel minder geprofiteerd is van de rentedaling dan op de hypotheekmarkt. De kans lijkt daarom groot dat de rente op persoonlijke leningen voorlopig niet heel snel zal gaan stijgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek