Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogKapitaalmarktrente op hoogste niveau sinds juli 2011
De rente blijft stijgen. Gisteren bereikte de kapitaalmarktrente voor het eerst sinds juli 2011 een niveau boven de 3%. Ook de korte rentes stijgen door, met een nieuwe verhoging van de Europese rentes in het vooruitzicht.
Op de kapitaalmarkt draait het om de rente voor de lange termijn. De meest gebruikelijke maatstaf is de 10-jaars staatslening, daarbij wordt gekeken naar het effectieve rendement op de meest recente 10-jarige staatsobligatie. Dit rendement was in 2021 nog negatief en nam een vlucht in 2022. De gevolgen hiervan waren duidelijk merkbaar bij de hypotheekrentes, die vorig jaar flink zijn gestegen.
Na een periode waarin stijgingen en dalingen elkaar afwisselden is het niveau van de kapitaalmarktrente de afgelopen maand weer opgelopen. Zodanig dat het tarief gisteren boven de 3% uitkwam - dat is sinds juli 2011 niet meer gebeurd. De rente-ontwikkeling van zowel de korte als lange termijn rentes in beeld van maart 2011 tot en met februari 2023:
Ondertussen blijven de korte rentes ook stijgen. De kortste (1-weeks) Euribor maakt sprongen die vooral veroorzaakt worden door de rentebesluiten bij de Europese Centrale Bank (ECB). De laatste keer dat de Europese rentes verhoogd werden was op 2 februari 2023.
De volgende monetaire beleidsvergadering van de ECB staat gepland op 16 maart 2023. De verwachting is dat ze de rentes dan opnieuw met 0,5% zullen verhogen. Afhankelijk van wat er gebeurt met de kapitaalmarktrente kan het gebeuren dat de korte rente dan hoger uitkomt dan de lange, een bijzondere situatie.
Het niveau van de kortere marktrentes zien we terug in de variabele hypotheekrente en in diverse spaarrentes. De 12-maands Euribor afgezet tegen de hoogste 1-jaars depositorente levert een interessant beeld op:
Een blik op deze grafiek doet beseffen dat er ruimte moet zijn voor het verhogen van de depositorentes. Tot en met de zomer van 2022 lag de hoogste depositorente immers steeds boven het Euribor-tarief, inmiddels ruim eronder.
Spaarrente kan omhoog
Voor de rente op spaarrekeningen zonder voorwaarden is de vergelijking met de kortste marktrente logischer. Het beeld van de ontwikkeling van de hoogste spaarrente versus de 1-weeks Euribor levert een een pittige conclusie op:
De huidige situatie met een hoogste spaarrente die ver beneden het kortste Euribor tarief ligt is verre van normaal. Er zou dus ruimte moeten zijn voor een flink hogere spaarrente.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.