HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie iets gedaald

Van 6,4% in januari naar 6,2% in februari

Van 6,4% in januari naar 6,2% in februari

De inflatie was in februari een fractie lager dan in januari. De stijging van de consumentenprijzen kwam vorige maand uit op 6,2% – meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand was dat nog 6,4% – dat was de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. Geen nieuw record dus in februari 2022.

Stijging prijzen ten opzichte van een jaar eerder

De inflatie laat zien hoe het gesteld is met de stijging van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen waren in januari 2022 6,4% hoger dan in januari 2021. De stijging in februari is dus afgemeten tegen de prijzen van februari 2021. Daarbij is een stijging van 6,2% te zien.

Inflatie februari 2022

Energieprijzen grote boosdoener

Het is al enkele maanden duidelijk: de energieprijzen zijn de grote boosdoener bij het ontstaan van deze hoge inflatiecijfers. In januari was energie 88% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in februari was dat 77%. Door deze daling heeft energie voor februari een ‘drukkend effect’ op de inflatie.

Onderzoek naar meten energietarieven in CPI

Omdat de prijzen voor energie zo’n grote bijdrage leveren aan de totale inflatie op dit moment is het CBS een onderzoek gestart naar het meten van de energieprijzen in de consumentenprijsindex (CPI). Daarbij wordt nu uitgegaan van de variabele tarieven, terwijl een deel van Nederland een meerjarig contract heeft met vaste prijzen. 

Duurdere meubelen en voeding

Waar de enorm gestegen energieprijzen dus toch een drukkend effect hadden op de inflatie in februari (ten opzichte van januari) – zijn er ook prijzen die sterker gestegen zijn in de afgelopen maand. Vooral meubelen (inclusief stoffering en vloerbedekking) werden afgelopen maand veel sneller duurder (januari 6,7%, februari 9,7%), en ook de prijzen van voeding stegen harder (januari 4,3%, februari 4,9%).

Belangrijkste bijdragen aan jaarmutatie CPI | CBS.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen