Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie iets gedaald

Van 6,4% in januari naar 6,2% in februari

Van 6,4% in januari naar 6,2% in februari

De inflatie was in februari een fractie lager dan in januari. De stijging van de consumentenprijzen kwam vorige maand uit op 6,2% – meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand was dat nog 6,4% – dat was de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. Geen nieuw record dus in februari 2022.

Stijging prijzen ten opzichte van een jaar eerder

De inflatie laat zien hoe het gesteld is met de stijging van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen waren in januari 2022 6,4% hoger dan in januari 2021. De stijging in februari is dus afgemeten tegen de prijzen van februari 2021. Daarbij is een stijging van 6,2% te zien.

Inflatie februari 2022

Energieprijzen grote boosdoener

Het is al enkele maanden duidelijk: de energieprijzen zijn de grote boosdoener bij het ontstaan van deze hoge inflatiecijfers. In januari was energie 88% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in februari was dat 77%. Door deze daling heeft energie voor februari een ‘drukkend effect’ op de inflatie.

Onderzoek naar meten energietarieven in CPI

Omdat de prijzen voor energie zo’n grote bijdrage leveren aan de totale inflatie op dit moment is het CBS een onderzoek gestart naar het meten van de energieprijzen in de consumentenprijsindex (CPI). Daarbij wordt nu uitgegaan van de variabele tarieven, terwijl een deel van Nederland een meerjarig contract heeft met vaste prijzen. 

Duurdere meubelen en voeding

Waar de enorm gestegen energieprijzen dus toch een drukkend effect hadden op de inflatie in februari (ten opzichte van januari) – zijn er ook prijzen die sterker gestegen zijn in de afgelopen maand. Vooral meubelen (inclusief stoffering en vloerbedekking) werden afgelopen maand veel sneller duurder (januari 6,7%, februari 9,7%), en ook de prijzen van voeding stegen harder (januari 4,3%, februari 4,9%).

Belangrijkste bijdragen aan jaarmutatie CPI | CBS.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek