Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Langere Euribor rentes schieten omhoog

12 maands Euribor bereikt hoogste punt in 8 jaar

12 maands Euribor bereikt hoogste punt in 8 jaar

Dat de rentes aan een flinke stijging bezig zijn, mag ondertussen wel als bekend worden verondersteld. Maar dat geldt niet voor alle rentes! Er bestaat een groot verschil tussen de variabele rentes (dus de rentes met een hele korte looptijd) en de vaste rentes.

Dit is heel duidelijk zichtbaar als we kijken naar de Euribor rentes. Dat zijn de rentes die banken elkaar onderling berekenen voor het lenen van geld. De 12-maands Euribor rente is sinds het begin van dit jaar met maar liefst een procent gestegen van -0,51% naar 0,521%. In dezelfde periode is de 1 weeks Euribor rente – met een rente van rond de -0,57% – nauwelijks van de plaats gekomen.

Euribor rente in 2022

In onderstaande grafiek tonen wij de ontwikkeling van de verschillende Euribor rentes in 2022.

Euribor rente tussen 1 januari 2022 en 6 juni 2022

Het is heel duidelijk dat de rentestijging groter wordt naarmate de looptijd van de rente langer wordt. Gisteren is het 6-maands Euribor tarief voor het eerst in ongeveer 6,5 jaar weer boven de 0 uitgekomen. Het 12-maands tarief staat met 0,51 maar liefst een procent hoger dan begin dit jaar en is daarmee gestegen tot het hoogste niveau in 8 jaar.

Wachten op verhoging ECB

De reden dat de Euribor rentes met de kortste looptijden nog niet van de plaats komen, ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft – ondanks de historisch hoge inflatiecijfers – de rentes nog niet verhoogd. Dat houdt onder andere in dat banken nog steeds rente moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen. Het is daarom heel logisch dat ze elkaar onderling dan ook een negatieve rente doorberekenen.

De ECB heeft onlangs aangegeven dat de rentes binnenkort wel verhoogd zullen worden. Op dat moment zullen de korte Euribor rentes hoogstwaarschijnlijk direct gaan stijgen.

Gevolgen spaarrente en hypotheekrente

Als we kijken naar de spaarrentes en de hypotheekrentes zien we eigenlijk eenzelfde beeld. De langere rentes stijgen flink. De variabele rentes niet of een stuk minder.

Spaarrentes

Bij de spaarrentes zien we de laatste tijd flink wat rentestijgingen langskomen bij het deposito sparen. Hoe langer de rentes vastgezet worden, des te groter de stijging. Bij het Vrij sparen gebeurt (dus sparen met een variabele rente) gebeurt er echter nog niets.

Hypotheekrentes

Bij de hypotheekrentes wordt meer naar de kapitaalmarktrente gekeken dan naar de Euribor rentes. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, is de kapitaalmarktrente nog veel harder gestegen dan de Euribor rentes. 

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en Euribor rentes tussen januari en juni 2022

Kijken we naar de hypotheekrentes, dan zien we dat de 1-jaars hypotheekrente dit jaar al flink is gestegen. Maar die stijging is beperkt ten opzichte van de rentestijging op de langere looptijden. Ook hier geldt dus dat de langere looptijden veel forser gestegen zijn dan de korte looptijden.

Hypotheekrente tussen januari en juni 2022

Vergelijk alle actuele hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Sandra van woensdag juni 8, 2022 12:22
    Wat is dus niet begrijp is waarom u vlak voor de stijging van de rentes uw Euribor hypotheek niet snel omgezet heeft naar 20 jaar vast. Ik heb dat zelf wel gedaan, 1,8%, 20 jaar na de vele jaren van een paar tientjes per maand nu iets meer dan 100 euro voor 20 jaar. Iedereen had dat kunnen doen. Morgen gaat de Euribor, plus 1% toeslag, over de 3%.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek