Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blog12 maands Euribor bereikt hoogste punt in 8 jaar
Dat de rentes aan een flinke stijging bezig zijn, mag ondertussen wel als bekend worden verondersteld. Maar dat geldt niet voor alle rentes! Er bestaat een groot verschil tussen de variabele rentes (dus de rentes met een hele korte looptijd) en de vaste rentes.
Dit is heel duidelijk zichtbaar als we kijken naar de Euribor rentes. Dat zijn de rentes die banken elkaar onderling berekenen voor het lenen van geld. De 12-maands Euribor rente is sinds het begin van dit jaar met maar liefst een procent gestegen van -0,51% naar 0,521%. In dezelfde periode is de 1 weeks Euribor rente - met een rente van rond de -0,57% - nauwelijks van de plaats gekomen.
In onderstaande grafiek tonen wij de ontwikkeling van de verschillende Euribor rentes in 2022.
Het is heel duidelijk dat de rentestijging groter wordt naarmate de looptijd van de rente langer wordt. Gisteren is het 6-maands Euribor tarief voor het eerst in ongeveer 6,5 jaar weer boven de 0 uitgekomen. Het 12-maands tarief staat met 0,51 maar liefst een procent hoger dan begin dit jaar en is daarmee gestegen tot het hoogste niveau in 8 jaar.
De reden dat de Euribor rentes met de kortste looptijden nog niet van de plaats komen, ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft - ondanks de historisch hoge inflatiecijfers - de rentes nog niet verhoogd. Dat houdt onder andere in dat banken nog steeds rente moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen. Het is daarom heel logisch dat ze elkaar onderling dan ook een negatieve rente doorberekenen.
De ECB heeft onlangs aangegeven dat de rentes binnenkort wel verhoogd zullen worden. Op dat moment zullen de korte Euribor rentes hoogstwaarschijnlijk direct gaan stijgen.
Als we kijken naar de spaarrentes en de hypotheekrentes zien we eigenlijk eenzelfde beeld. De langere rentes stijgen flink. De variabele rentes niet of een stuk minder.
Bij de spaarrentes zien we de laatste tijd flink wat rentestijgingen langskomen bij het deposito sparen. Hoe langer de rentes vastgezet worden, des te groter de stijging. Bij het Vrij sparen gebeurt (dus sparen met een variabele rente) gebeurt er echter nog niets.
Bij de hypotheekrentes wordt meer naar de kapitaalmarktrente gekeken dan naar de Euribor rentes. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, is de kapitaalmarktrente nog veel harder gestegen dan de Euribor rentes.
Kijken we naar de hypotheekrentes, dan zien we dat de 1-jaars hypotheekrente dit jaar al flink is gestegen. Maar die stijging is beperkt ten opzichte van de rentestijging op de langere looptijden. Ook hier geldt dus dat de langere looptijden veel forser gestegen zijn dan de korte looptijden.
Vergelijk alle actuele hypotheekrentes
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.