Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ECB verhoogt rente opnieuw

Europese refirente stijgt met 50 basispunten naar 2,50 procent

Europese refirente stijgt met 50 basispunten naar 2,50 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zojuist de rente verhoogt met 0,50%. De Europese refirente (rente die banken betalen aan de ECB) komt nu uit op 2,50 procent en de depositorente (rente die banken ontvangen over hun geld bij de ECB) bedraagt vanaf nu 2%. Het betreft de vierde en waarschijnlijk laagste verhoging van dit jaar. De kans is groot dat de ECB de rente in 2023 nog wat verder zal verhogen.

Inflatie tegengaan

De belangrijkste reden voor de ECB om de rente zo vaak en snel te verhogen is de hoge inflatie. De ECB streeft naar ongeveer 2% inflatie op jaarbasis en momenteel zit de Europese inflatie daar met ruim 10% ver boven. Door de rente te verhogen wordt sparen interessanter en lenen duurder. Het idee is dat er dan minder geconsumeerd en geïnvesteerd wordt waardoor de inflatie omlaag zou moeten gaan.

Ook andere centrale banken verhogen de rente

De ECB is niet de enige centrale bank die de rente verhoogd heeft. Ook onder andere de Amerikaanse Centrale Bank (gisteren) en de Britse Centrale Bank (vandaag) hebben de rente verhoogd. Alhoewel de renteverhoging in beide gevallen ook 50 basispunten bedraagt, is de rente in de VS met 4,5% en de rente in Groot Brittannië met 3,5% nog een stuk hoger dan de Europese rente. De ECB is later begonnen met het verhogen van de rente en loopt dus (nog?) achter bij de andere centrale banken.

Ontwikkeling van de Europese, Britse en Amerikaanse rente in 2022

Spaarrentes omhoog

De ECB hoopt door deze renteverhogingen door te voeren dat banken ook een hogere spaarrente door zullen berekenen aan hun klanten. Voor een deel gebeurt dat ook. De spaarrentes laten de laatste tijd een redelijk snelle stijging zien. Zo is de hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening momenteel 1,30%. Voor een 1-jaars deposito kun je nu zelfs 2,90% ontvangen.

Toch merken nog lang niet alle spaarders effect van deze renteverhogingen. De meeste Nederlanders sparen bij de ING Bank, Rabobank en ABN AMRO. Deze banken vergoeden nog steeds slechts 0,25% rente op hun spaarrekeningen. En het ziet er niet naar uit dat deze banken in de komende tijd de rente snel zullen gaan verhogen. Sterker nog: het verschil tussen deze banken en de toppers in de rentelijstjes neemt de laatste tijd alleen maar toe.

Vergelijk de actuele spaarrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Bart van donderdag december 15, 2022 17:04
    Een bank leent jouw geld minimaal 10 keer uit. Tijdens de kredietcrisis kwam het uit, dat er banken (ING) waren die elke euro tot wel 30 keer uitgeleend hadden. Dan hoeft er niet veel fout te gaan voordat een bank insolvabel wordt en failliet gaat.

    Wanneer jij geld op een bankrekening hebt staan is dat niet meer van jouw. Jij heb een vordering op de bank en de bank heeft een schuld bij jouw.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek