Search
Close this search box.

BKR krijgt bemoeienis van overheid

Wetvoorstel in de maak voor toezicht minister van Financiën

Wetvoorstel in de maak voor toezicht minister van Financiën

De volledig onafhankelijke status van het Bureau Krediet Registratie (BKR) lijkt geen lang leven meer beschoren. Minister Kaag van Financiën werkt aan een voorstel om de kredietregistratie in de wet vast te leggen.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

BKR staat volkomen los van de overheid

Tot op heden staat Stichting BKR volkomen los van de overheid. In de wet is wel vastgelegd dat kredietaanbieders elk consumptief krediet dat ze verstrekken bij het BKR moeten melden – maar de uitvoering van de kredietregistratie is niet wettelijk verankerd.

BKR - Bureau Krediet Registratie

Wetsvoorstel: toezicht minister van Financiën

De minister vindt dit een ‘onwenselijke situatie’. Zij wil dat kredietregistratie een wettelijke taak wordt “met overeenkomstige bevoegdheden voor de minister van Financiën”.

Geen inzage in persoonsgegevens

Het zou gaan om een toezichthoudende rol met inspraak als het gaat om bijvoorbeeld benoemingen of statutaire veranderingen. Het ministerie krijgt volgens dit wetsvoorstel geen inzage in de geregistreerde persoonsgegevens.

Kamervragen over plan registratie hypotheken

Dat minister Kaag aan een dergelijke wet werkt blijkt uit het schriftelijke antwoord op Kamervragen. Er waren vragen gesteld over het plan van BKR om ook alle hypotheken te gaan registreren

Blogs over dit plan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek