Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 19 januari 2023, 07:47
#lenen

De volledig onafhankelijke status van het Bureau Krediet Registratie (BKR) lijkt geen lang leven meer beschoren. Minister Kaag van Financiën werkt aan een voorstel om de kredietregistratie in de wet vast te leggen.

BKR staat volkomen los van de overheid

Tot op heden staat Stichting BKR volkomen los van de overheid. In de wet is wel vastgelegd dat kredietaanbieders elk consumptief krediet dat ze verstrekken bij het BKR moeten melden - maar de uitvoering van de kredietregistratie is niet wettelijk verankerd.

BKR - Bureau Krediet Registratie

Wetsvoorstel: toezicht minister van Financiën

De minister vindt dit een 'onwenselijke situatie'. Zij wil dat kredietregistratie een wettelijke taak wordt "met overeenkomstige bevoegdheden voor de minister van Financiën".

Geen inzage in persoonsgegevens

Het zou gaan om een toezichthoudende rol met inspraak als het gaat om bijvoorbeeld benoemingen of statutaire veranderingen. Het ministerie krijgt volgens dit wetsvoorstel geen inzage in de geregistreerde persoonsgegevens.

Kamervragen over plan registratie hypotheken

Dat minister Kaag aan een dergelijke wet werkt blijkt uit het schriftelijke antwoord op Kamervragen. Er waren vragen gesteld over het plan van BKR om ook alle hypotheken te gaan registreren

Blogs over dit plan:

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.