hypotheken huizenmarkt
Gepubliceerd op: 12-12-2017 om 08:58

Als het aan de regeringspartijen in de Tweede Kamer ligt kunnen starters volgend jaar nog steeds een hypotheek afsluiten van 101% van de woningwaarde. De opdracht aan minister Ollongren van Wonen is om voor deze groep een uitzondering te maken.

Vanaf 2018 maximale hypotheek 100%

Volgens planning kan vanaf 1 januari 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde met een hypotheek gefinancierd worden. De bijkomende kosten moeten vanaf dat moment volledig uit eigen zak betaald worden. Onder die bijkomende kosten valt ook de borgtochtprovisie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die 1% bedraagt.

Geen NHG vanwege de kosten

De regeringspartijen zijn bang dat starters op de woningmarkt vanwege de kosten zullen kiezen voor een hypotheek zonder NHG. Dan maken ze geen gebruik van de mogelijkheid om het risico op een restschuld af te dekken. Bovendien lopen ze de lagere rente die gerekend wordt voor een NHG-hypotheek mis.

Kosten NHG wel meefinancieren

Daarom willen ze dat die 1% voor de NHG-kosten meegefinancierd kan worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft. Daarbij denken ze aan een aanvullende lening die afgelost kan worden uit het rentevoordeel dat NHG oplevert.

NHG-premie omlaag

Bovendien willen de partijen ook dat Ollongren gaat onderzoeken of de NHG-premie niet omlaag kan. De bijdrage voor de borgstelling is in de afgelopen jaren flink verhoogd vanwege de crisis en zou volgens de Kamerleden nu wel weer omlaag kunnen.

Aangemaakt door Robert op 15-12-2017 12:30

Geldverstrekker kan ook 1/10 rente van de hypotheeksom jaarlijks naar NHG overmaken. De pot is prima gevuld en waarom moet een starter dan in een keer aftikken voor die immens grote pot! Waarborgfonds krijgt momenteel weinig rente, tenzij ze het mogen beleggen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.