HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Starters toch 101% hypotheek?

Regeringspartijen: NHG-premie wel meefinancieren

Regeringspartijen: NHG-premie wel meefinancieren

Als het aan de regeringspartijen in de Tweede Kamer ligt kunnen starters volgend jaar nog steeds een hypotheek afsluiten van 101% van de woningwaarde. De opdracht aan minister Ollongren van Wonen is om voor deze groep een uitzondering te maken.

Vanaf 2018 maximale hypotheek 100%

Volgens planning kan vanaf 1 januari 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde met een hypotheek gefinancierd worden. De bijkomende kosten moeten vanaf dat moment volledig uit eigen zak betaald worden. Onder die bijkomende kosten valt ook de borgtochtprovisie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die 1% bedraagt.

Geen NHG vanwege de kosten

De regeringspartijen zijn bang dat starters op de woningmarkt vanwege de kosten zullen kiezen voor een hypotheek zonder NHG. Dan maken ze geen gebruik van de mogelijkheid om het risico op een restschuld af te dekken. Bovendien lopen ze de lagere rente die gerekend wordt voor een NHG-hypotheek mis.

Kosten NHG wel meefinancieren

Daarom willen ze dat die 1% voor de NHG-kosten meegefinancierd kan worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft. Daarbij denken ze aan een aanvullende lening die afgelost kan worden uit het rentevoordeel dat NHG oplevert.

NHG-premie omlaag

Bovendien willen de partijen ook dat Ollongren gaat onderzoeken of de NHG-premie niet omlaag kan. De bijdrage voor de borgstelling is in de afgelopen jaren flink verhoogd vanwege de crisis en zou volgens de Kamerleden nu wel weer omlaag kunnen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen