Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Starters toch 101% hypotheek?

Regeringspartijen: NHG-premie wel meefinancieren

Regeringspartijen: NHG-premie wel meefinancieren

Als het aan de regeringspartijen in de Tweede Kamer ligt kunnen starters volgend jaar nog steeds een hypotheek afsluiten van 101% van de woningwaarde. De opdracht aan minister Ollongren van Wonen is om voor deze groep een uitzondering te maken.

Vanaf 2018 maximale hypotheek 100%

Volgens planning kan vanaf 1 januari 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde met een hypotheek gefinancierd worden. De bijkomende kosten moeten vanaf dat moment volledig uit eigen zak betaald worden. Onder die bijkomende kosten valt ook de borgtochtprovisie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die 1% bedraagt.

Geen NHG vanwege de kosten

De regeringspartijen zijn bang dat starters op de woningmarkt vanwege de kosten zullen kiezen voor een hypotheek zonder NHG. Dan maken ze geen gebruik van de mogelijkheid om het risico op een restschuld af te dekken. Bovendien lopen ze de lagere rente die gerekend wordt voor een NHG-hypotheek mis.

Kosten NHG wel meefinancieren

Daarom willen ze dat die 1% voor de NHG-kosten meegefinancierd kan worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft. Daarbij denken ze aan een aanvullende lening die afgelost kan worden uit het rentevoordeel dat NHG oplevert.

NHG-premie omlaag

Bovendien willen de partijen ook dat Ollongren gaat onderzoeken of de NHG-premie niet omlaag kan. De bijdrage voor de borgstelling is in de afgelopen jaren flink verhoogd vanwege de crisis en zou volgens de Kamerleden nu wel weer omlaag kunnen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek