Vragen? Bel ons: 088-22 77 344 Nu bereikbaar

Wat wordt jouw zorgpremie in 2022? Bereken de premie voor je basis zorgverzekering inclusief aanvullende dekkingen. Met die berekening krijg je jouw totale zorgpremie in beeld en kun je de mogelijkheden goed vergelijken. Het begint met de keuze welke aanvullende dekkingen je wilt in jouw zorgpolis.

Wilt u weten hoe wij tot deze vergelijking zijn gekomen, klik dan hier

Deze module wordt aangeboden in samenwerking met Overstappen.nl (AFM vergunning 12012535). Zorgverzekeringen met collectiviteitskortingen worden alleen getoond als deze kortingen beschikbaar zijn voor iedereen die (online) een zorgverzekering aanvraagt. White label producten en collectiviteiten van tussenpersonen worden niet door ons getoond.


Bereken de premie van je zorgverzekering

Voor het kiezen van jouw zorgverzekering in 2022 moet je berekenen wat de totale premie van de polis wordt: voor de basisverzekering plus de aanvullende dekkingen. Kies de dekkingen, maak je berekening en vergelijk de verzekeraars!

Als je aan de slag gaat met je zorgverzekering voor 2022 is het belangrijk om de totaalpremie te berekenen. De basispremie dus, plus de premie voor aanvullende dekkingen die jij wilt meenemen. De berekening van die totale zorgpremie is van belang als je de zorgverzekeringen in 2022 goed wilt vergelijken.

Basisverzekering plus aanvullende dekkingen

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Die verplichting geldt voor de basisverzekering, maar de meeste mensen kiezen ervoor om ook aanvullende dekkingen af te sluiten. Het basispakket aan verzekerde zorg is ze dan te beperkt, ze willen meer zekerheid over de vergoeding van behandelingen en hulpmiddelen.

Basis zorgverzekering

Het verplichte deel van je zorgpolis is de basisverzekering. Die heeft een standaard dekking die door de overheid is vastgesteld. De basis zorgverzekering heeft bij elke verzekeraar dezelfde dekking - er zijn wel verschillen in de mate van vrije keuze van zorgverleners. Verder is de vergelijking eenvoudig: je kunt puur naar de zorgpremie kijken.

Aanvullende dekkingen

De meeste mensen willen zich echter uitgebreider verzekeren dan alleen de basisdekking. Dat maakt het vergelijken van zorgverzekeringen wat lastiger: de inrichting van de aanvullende dekkingen verschilt sterk per verzekeraar. Hier is een zorgvuldige berekening van de totaalpremie belangrijk voor een goede vergelijking.

De meest voorkomende aanvullende dekkingen in een zorgverzekering zijn:

 • Fysio- en andere therapieën
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Lenzen en brillen
 • Tandarts
 • Orthodontie tot 18 jaar
 • Buitenlanddekking

Er zijn er nog veel meer - die kun je in onze vergelijking zelf toevoegen bij Aanvullende vergoedingen.

Totaalpremie zorgverzekering 2022 berekenen

Als we naar de officiële regels kijken zou het mogelijk moeten zijn om je basisverzekering bij de ene verzekeraar af te sluiten en aanvullende dekkingen bij een andere. In de praktijk komt dit echter niet voor en zou het ook enorm onhandig zijn in het verwerken van de gemaakte zorgkosten. Ga er dus maar vanuit dat je de basis zorgverzekering en de aanvullende dekkingen bij één verzekeraar moet afsluiten. Je betaalt dan één totaalpremie per maand voor het geheel aan zorgdekkingen.

Deze totaalpremie bereken je door aan te geven welke keuzes je maakt rondom de aanvullende dekkingen en vergoedingen. Je krijgt dan in beeld welke verzekeringen voldoen aan jouw wensen en een berekening van de bijbehorende zorgpremies. Ook kun je alle details van de verzekering bekijken, zodat je precies weet wat er wel en niet gedekt is in die polis.

Lagere zorgpremie in 2022?

De zorgpremie is voor veel mensen een flinke hap uit hun inkomen. Manieren om die premie te verlagen zijn dan ook in de meeste huishoudens van harte welkom. Er zijn een paar manieren om te besparen op de zorgverzekering:

 • minder aanvullende dekkingen
 • hoger eigen risico
 • betalen per jaar

Kritisch over aanvullende dekkingen

Het is goed om kritisch te zijn over de aanvullende dekkingen die je wilt meenemen in je zorgpolis. Sommige dekkingen zijn relatief duur, terwijl de kans dat je die zult benutten klein is. Of terwijl je de kosten eigenlijk ook wel zelf kunt dragen. Dan kun je eenvoudig besparen op je zorgpremie door deze dekkingen te schrappen. Schrap alleen niet teveel: de totale dekking van jouw zorgverzekering moet wel voldoen aan wat je nodig hebt.

Lagere premie bij hoger eigen risico

Naast de dekkingen heeft ook jouw keuze qua eigen risico gevolgen voor de zorgpremie. Het standaard eigen risico van € 385 is verplicht, maar je kunt kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. Daarmee krijg je een lagere zorgpremie - maar loop je dus ook het risico dat je een groter deel van je zorgkosten zelf moet betalen.

Korting bij betalen per jaar

De meeste berekeningen van zorgpremies gaan uit van betaling per maand. Dat willen de meeste mensen ook: de kosten van de zorgverzekering zijn onderdeel van hun maandelijkse uitgaven. Toch kun je flink besparen op je zorgpremie door de premie voor een heel jaar vooruit te betalen. Je krijgt dan bij veel verzekeraars een mooie korting op het totaalbedrag. Betaal je de jaarpremie met spaargeld - boek dan elke maand 1/12 deel ervan terug naar die spaarrekening. Zo zorg je dat je toch maandelijks 'betaalt' voor je zorgverzekering zonder dat je spaargeld blijvend is afgenomen. Ondertussen profiteer je mooi van de korting.

Veelgestelde vragen

Voor 2022 wil jij natuurlijk een zorgverzekering die goed past bij wat jij nodig hebt - met een goede dekking en dan tegen de laagste premie.

Je vindt de beste zorgverzekering voor jou door de volgende stappen te zetten:

 • Check de zorgpolis die je nu hebt
 • Bepaal wat voor zorg je verzekerd wilt hebben
 • Bepaal de keuzevrijheid wat betreft zorgverleners
 • Kies je eigen risico
 • Vergelijk de zorgpremies
 • Neem een beslissing
 • Vraag je nieuwe zorgverzekering aan (of niet)

Uitgebreide toelichting op dit stappenplan.

Jouw zorgpremie bevat in elk geval de premie voor jouw basisverzekering in 2022. Heb je daarnaast gekozen voor extra dekkingen, dan komt daar de premie voor de aanvullende verzekering(en) bij.

Alleen de basisverzekering is wettelijk verplicht. Aanvullende verzekeringen sluit je af naar keuze, afhankelijk van de zorg die jij verwacht nodig te hebben volgend jaar. Hiervoor betaal je extra premie, waardoor jouw totale zorgpremie hoger wordt.

Nee, aanvullende dekkingen in jouw zorgverzekering zijn niet verplicht. Alleen de basisverzekering is wettelijk verplicht, in de aanvullende zorgverzekering zitten alleen vrijwillige extra dekkingen.

Dekkingen die veel afgesloten worden met een aanvullende zorgverzekeringen zijn bijvoorbeeld:

 • Tandarts
 • Orthodontie tot 18 jaar
 • Fysiotherapie en andere therapieën
 • Lenzen en brillen
 • Alternatieve geneeswijzen

Het is dus niet verplicht om je hiervoor te verzekeren, toch kan het wel heel verstandig zijn om extra dekkingen af te sluiten in de zorgverzekering. Als je verwacht kosten te maken die daarmee vergoed worden is het prettig om daarvoor te verzekerd te zijn.

Alles over aanvullende zorgverzekeringen

Allereerst: je móet niets. Een aanvullende zorgverzekering is vrijwillig, je bent dus niet verplicht die af te sluiten. De basisverzekering is wel verplicht, die móet!

De dekkingen van aanvullende verzekeringen verschillen enorm per verzekeraar. Wat jij wilt verzekeren is aan jou. Het is belangrijk om na te denken over:

 • De kans dat je bepaalde zorgkosten moet gaan maken
 • De hoogte van die kosten
 • De vraag in hoeverre je die kosten zelf kunt en wilt betalen
 • De hoogte van de dekking die een aanvullende verzekering biedt
 • De hoogte van de premie voor die dekking

Het meest logische is om alleen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor kosten waarop de kans groot is, de kosten te hoog zijn om zelf te (willen) dragen en de (maximale) dekking ruim meer is dan de premie die je ervoor moet betalen.

Je zorgverzekering oversluiten betekent dat je voor het komende jaar een andere zorgverzekering wilt dan je nu hebt. Daarbij kun je in principe kiezen uit alle polissen, maar... voor de aanvullende verzekering hoeft de zorgverzekeraar niet alle aanvragen te accepteren. Bij de basisverzekering is dat niet aan de orde: daarvoor hebben verzekeraars een wettelijke acceptatieplicht.

Voor aanvullende zorgverzekeraars is die acceptatieplicht er niet. Daar hebben verzekeraars de vrijheid om aanvragen te weigeren. Of wel te accepteren, maar tegen andere voorwaarden. Een beperkte dekking bijvoorbeeld, of een hogere premie. Dat zal pas blijken na het indienen van een aanvraag en het beantwoorden van gezondheidsvragen. Die andere voorwaarden, daar moet jij dan nog wel mee akkoord gaan. Of je doet dat niet, dan gaat de aanvraag niet door en moet je een andere zorgverzekering kiezen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.