Search
Close this search box.

Aandelen kopen voor beginners

Aandelen Kopen Voor Beginners: Alles wat je moet weten!

Ben je geïnteresseerd in het beleggen in aandelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze gids leggen we uit hoe je kunt starten met aandelen kopen voor beginners. We bespreken onder andere de basisbegrippen, tips en strategieën die je nodig hebt om een succesvolle belegger te worden.

Wat zijn aandelen en waarom zijn ze interessant?

Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf. Als je een aandeel koopt, word je mede-eigenaar van dat bedrijf en heb je recht op een deel van de winst. Beleggen in aandelen kan interessant zijn omdat het je de mogelijkheid biedt om te profiteren van de groei en het succes van bedrijven. Bovendien kunnen aandelen op de lange termijn een hoger rendement opleveren dan bijvoorbeeld sparen op een bankrekening.

De kracht van samengestelde rente

Een belangrijk voordeel van beleggen in aandelen is het effect van samengestelde rente. Dit betekent dat je niet alleen rendement maakt op je oorspronkelijke inleg, maar ook op het rendement dat je eerder hebt verdiend. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien over een langere periode. Om optimaal te profiteren van samengestelde rente, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen en je beleggingen voor een lange termijn aan te houden.

Aandelen voor beginners: de basisbegrippen

Voordat je begint met beleggen in aandelen, is het belangrijk om enkele basisbegrippen te begrijpen:

 • Koers: De prijs van een aandeel op de beurs.
 • Dividend: De uitkering van een deel van de winst aan aandeelhouders.
 • Rendement: De opbrengst van je belegging, uitgedrukt in een percentage.
 • Volatiliteit: De mate waarin de koers van een aandeel fluctueert.
 • Beursindex: Een verzameling van aandelen die de algemene markttrend weergeeft.

Beleggingsinstrumenten

Naast aandelen zijn er ook andere beleggingsinstrumenten die je kunt overwegen, zoals obligaties, beleggingsfondsen, en ETF’s (Exchange Traded Funds). Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende beleggingsinstrumenten en te bepalen welke het beste aansluiten bij je persoonlijke situatie en risicobereidheid.

Beleggen in aandelen voor beginners: een stappenplan

 1. Bepaal je financiële doelen en beleggingshorizon.
 2. Kies een betrouwbaar beleggingsplatform.
 3. Leer de basisbegrippen en ontwikkel een strategie.
 4. Analyseer bedrijven en sectoren.
 5. Koop aandelen en volg je beleggingen.
 6. Evalueer je beleggingsstrategie en pas deze aan indien nodig.

Het belang van financiële doelen en risicotolerantie

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je financiële doelen en je risicotolerantie vast te stellen. Bedenk hoeveel geld je bereid bent te investeren en wat je doelen zijn op korte en lange termijn. Door je financiële doelen duidelijk te hebben, kun je een beleggingsstrategie ontwikkelen die bij je past. Houd er rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, dus wees voorbereid op eventuele verliezen en beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Beginnen met aandelen: welk platform kies je?

Er zijn verschillende beleggingsplatforms beschikbaar, zoals banken, brokers en online beleggingsapps. Het is belangrijk om een platform te kiezen dat betrouwbaar is, lage kosten in rekening brengt en een gebruiksvriendelijke interface heeft. Vergelijk verschillende platforms op basis van kosten, gebruiksgemak, klantenservice en educatieve bronnen. Sommige platforms bieden ook demorekeningen aan, waarmee je kunt oefenen met beleggen zonder echt geld te riskeren.

Beleggingskosten en rendement

Bij het kiezen van een beleggingsplatform is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die je moet betalen, zoals transactiekosten, beheerkosten en eventuele verborgen kosten. Houd er rekening mee dat hoge kosten je rendement op de lange termijn kunnen verlagen. Het is daarom belangrijk om een platform te kiezen met lage en transparante kosten.

Aandelen voor dummies: veelgemaakte fouten

Bij het beginnen met beleggen in aandelen, is het belangrijk om je bewust te zijn van veelgemaakte fouten die beginners vaak maken:

 • Emotionele beslissingen: Laat je niet leiden door emoties zoals angst of hebzucht. Maak rationele beslissingen op basis van onderzoek en analyse.
 • Onvoldoende spreiding: Spreid je beleggingen over verschillende bedrijven, sectoren en beleggingsinstrumenten om het risico te verlagen.
 • Geen geduld: Beleggen in aandelen is meestal een lange termijn strategie. Heb geduld en geef je beleggingen de tijd om te groeien.
 • Te veel handelen: Voortdurend handelen kan leiden tot hogere kosten en belastingen. Probeer een buy-and-hold strategie te hanteren om je kosten en belastingen te minimaliseren.

Investeren in aandelen voor beginners: strategieën

Als beginner zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen om te beginnen met beleggen in aandelen:

 • Indexbeleggen: Dit houdt in dat je belegt in een indexfonds of ETF die een beursindex volgt. Deze strategie is passief en vereist weinig onderzoek en analyse.
 • Dividendbeleggen: Focus op bedrijven die een stabiel en groeiend dividend uitkeren. Dit kan zorgen voor een regelmatige inkomstenstroom en het risico op koersdalingen verlagen
 • Waardebeleggen: Zoek naar ondergewaardeerde bedrijven met sterke financiële fundamenten en groeipotentieel. Deze strategie vereist geduld, aangezien het enige tijd kan duren voordat de markt de waarde van deze bedrijven erkent.
 • Groei-investeren: Richt je op bedrijven met een hoog groeipotentieel, zelfs als ze momenteel geen winst maken of een hoge waardering hebben. Deze strategie kan leiden tot hoge rendementen, maar brengt ook hogere risico’s met zich mee.

Fundamentele en technische analyse

Om succesvol te beleggen in aandelen, is het belangrijk om zowel fundamentele als technische analyse te begrijpen en toe te passen. Fundamentele analyse richt zich op het beoordelen van de financiële gezondheid en groeivooruitzichten van een bedrijf, terwijl technische analyse zich richt op het bestuderen van koerspatronen en markttrends om toekomstige koersbewegingen te voorspellen. Beide vormen van analyse kunnen je helpen om beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen.

Risicobeheer: spreid je kansen

Een belangrijk aspect van beleggen in aandelen is risicobeheer. Spreiding is een effectieve manier om het risico te verminderen en je portefeuille te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Hier zijn enkele tips voor het spreiden van je beleggingen:

 • Beleg in verschillende bedrijven en sectoren om sectorrisico’s te verminderen.
 • Overweeg om in verschillende beleggingsinstrumenten te beleggen, zoals aandelen, obligaties en ETF’s.
 • Beleg in bedrijven uit verschillende landen en regio’s om geografische risico’s te beperken.

De kracht van dividend

Dividend is een uitkering van een deel van de winst aan aandeelhouders. Beleggen in bedrijven die een stabiel en groeiend dividend uitkeren, kan leiden tot een regelmatige inkomstenstroom en het risico op koersdalingen verlagen. Bovendien kan het herinvesteren van dividend zorgen voor een krachtig samengesteld rente-effect, waardoor je vermogen op de lange termijn exponentieel kan groeien.

Dividend Aristocrats en Dividend Kings

Dividend Aristocrats zijn bedrijven die hun dividend minstens 25 jaar op rij hebben verhoogd, terwijl Dividend Kings dit minstens 50 jaar hebben gedaan. Beleggen in deze bedrijven kan een solide basis bieden voor een langetermijnportefeuille, aangezien ze doorgaans financieel sterke bedrijven zijn met een bewezen trackrecord van het belonen van aandeelhouders.

Lange termijn versus korte termijn beleggen

Lange termijn beleggen houdt in dat je beleggingen voor een periode van meerdere jaren aanhoudt. Deze benadering is doorgaans minder riskant dan korte termijn beleggen en stelt je in staat om te profiteren van het samengestelde rente-effect. Bovendien kunnen de kosten en belastingen lager zijn bij een lange termijn strategie.

Korte termijn beleggen, zoals daghandel of swing trading, richt zich op het profiteren van korte termijn koersschommelingen. Hoewel deze benadering potentieel hoge rendementen kan opleveren, brengt het ook aanzienlijke risico’s en hogere kosten met zich mee. Bovendien kan korte termijn beleggen zeer tijdrovend zijn en vereist het een grondige kennis van technische analyse.

Als beginner is het meestal verstandiger om te focussen op lange termijn beleggen en je strategie te baseren op gedegen onderzoek en analyse van bedrijven en markten.

Voortdurend leren en je strategie aanpassen

Beleggen in aandelen is een voortdurend leerproces. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen, economische trends en nieuwe beleggingsstrategieën. Besteed tijd aan het lezen van financieel nieuws, volg cursussen en neem deel aan beleggersfora om je kennis te vergroten.

Houd daarnaast je beleggingsstrategie regelmatig tegen het licht en pas deze aan indien nodig. Evalueer je rendement en risico’s en maak aanpassingen om je portefeuille in lijn te brengen met je financiële doelen en risicotolerantie.

Aandelen voor beginners: concluderend

Aandelen kopen voor beginners hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door je te verdiepen in de basisbegrippen, een duidelijke strategie te ontwikkelen en je beleggingen goed te spreiden, kun je op een verantwoorde manier starten met beleggen in aandelen. Wees geduldig, blijf leren en pas je strategie aan op basis van je ervaringen en marktontwikkelingen. Zo kun je op de lange termijn succesvol zijn in de wereld van beleggen.

Aandelen kopen voor beginners: Veelgestelde vragen (FAQ)

Als beginner kun je het beste starten met indexfondsen of ETF’s. Deze beleggingsproducten bieden directe spreiding en zijn doorgaans goedkoper en minder riskant dan individuele aandelen. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je je beleggingsstrategie verder uitbreiden en diversifiëren.

Als starter is het verstandig om te kiezen voor stabiele, financieel sterke bedrijven met een bewezen trackrecord. Denk bijvoorbeeld aan grote, gevestigde bedrijven in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en consumentengoederen. Deze bedrijven zijn doorgaans minder volatiel en bieden een solide basis voor een beginnende belegger.

Ja, je kunt met 100 euro beleggen. Veel online brokers bieden de mogelijkheid om met kleine bedragen te starten. Hoewel je rendement beperkt zal zijn, is het een goede manier om te leren en ervaring op te doen voordat je grotere bedragen investeert.

Er is geen vast bedrag dat je nodig hebt om aandelen te kopen. Het hangt af van de prijs van het aandeel en de minimale investeringseisen van je broker. Sommige brokers bieden zelfs fractionele aandelen aan, waardoor je met een klein bedrag kunt investeren in dure aandelen.

Ja, je kunt met 500 euro beleggen. Dit bedrag biedt je meer mogelijkheden voor spreiding en stelt je in staat om in verschillende beleggingsproducten te investeren, zoals aandelen, ETF’s en indexfondsen.

Het is onmogelijk om met zekerheid te voorspellen welk aandeel gaat stijgen. Beleggen is inherent risicovol en koersschommelingen zijn normaal. Focus op het kiezen van kwaliteitsbedrijven met sterke fundamenten en groeipotentieel, in plaats van te proberen de markt te voorspellen.

Beleggen is over het algemeen verstandig als je een langetermijnstrategie hanteert en voldoende spreiding in je portefeuille aanbrengt. Het exacte moment van instappen is minder belangrijk dan je strategie en het consequent volgen van je beleggingsplan.

Beleggen kan slim zijn als je op zoek bent naar een manier om vermogen op te bouwen en financiële doelen te bereiken. Door gedegen onderzoek te doen, een strategie te ontwikkelen en je risico’s te beheren, kan beleggen een effectief middel zijn om je financiële toekomst veilig te stellen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek