HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Beleggen met kleine bedragen

Beleggen met kleine bedragen: Hoe te beginnen en waar op te letten

Wil je beginnen met beleggen maar heb je slechts een klein budget? Geen zorgen! In deze blog leggen we uit hoe je kunt beleggen met kleine bedragen en wat de beste strategieën zijn voor beginners. We bespreken onderwerpen als beleggen voor beginners met kleine bedragen, beginnen met beleggen met 100 euro en veilig beleggen voor beginners. Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van beleggen met kleine bedragen.

Waarom beleggen met kleine bedragen?

Voordelen van beleggen met kleine bedragen

Beleggen met kleine bedragen is een uitstekende manier om je beleggingsreis te beginnen. Het stelt je in staat om ervaring op te doen en kennis te vergaren zonder een groot financieel risico te nemen. Bovendien, dankzij moderne technologie en online platforms, zijn er nu meer mogelijkheden dan ooit om met een bescheiden budget te beleggen.

Een ander voordeel is dat je met kleine bedragen geleidelijk kunt investeren, wat bekend staat als ‘dollar-cost averaging’. Door regelmatig een vast bedrag te investeren, koop je meer aandelen of andere beleggingsproducten als de prijzen laag zijn en minder als de prijzen hoog zijn. Hierdoor verminder je het risico dat je al je geld investeert op een moment dat de markt hoog staat.

De kracht van samengestelde interest

Zelfs met een klein bedrag kan je vermogen op lange termijn aanzienlijk groeien dankzij de kracht van samengestelde rente. Samengestelde rente betekent dat je rente ontvangt over zowel je initiële investering als over de rente die je al hebt verdiend. Als je regelmatig een klein bedrag investeert en je winst herinvesteert, kan dit op termijn leiden tot aanzienlijke winsten.

Hoe beginnen met beleggen met 100 euro?

Kiezen van een online broker of beleggingsplatform

Je kunt al beginnen met beleggen met een bedrag van slechts 100 euro. De eerste stap is het kiezen van een online broker of beleggingsplatform dat past bij jouw behoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende brokers beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en kostenstructuur. Enkele populaire brokers in Nederland zijn DEGIRO, Knab, BinckBank en eToro.
Bij het kiezen van een broker, let op de volgende factoren:

 • Kosten: transactiekosten, beheerkosten en eventuele andere verborgen kosten.
 • Gebruiksgemak: de gebruiksvriendelijkheid van het platform en de beschikbare tools.
 • Aanbod: de diversiteit van beleggingsproducten die de broker aanbiedt.
 • Klantenservice: de kwaliteit van de klantenservice en ondersteuning.
 • Beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers.

Stappen om te beginnen met beleggen

Na het kiezen van een broker, volg deze stappen om te beginnen met beleggen:

 1. Open een beleggingsrekening bij
  de gekozen broker of het platform.
 2. Stort het geld (bijvoorbeeld 100 euro) op je beleggingsrekening.
 3. Bepaal je beleggingsstrategie en doe onderzoek naar de beleggingsproducten die je wilt kopen.
 4. Koop de gekozen beleggingsproducten en houd je portefeuille in de gaten.

Veilig beleggen voor beginners

Veilig beleggen betekent het minimaliseren van risico’s en het beschermen van je investering. Hier zijn enkele tips om veilig te beleggen als beginner:

Diversificatie van je portefeuille

Een van de belangrijkste principes van veilig beleggen is diversificatie. Door je investeringen te spreiden over verschillende soorten beleggingsproducten, sectoren en regio’s, verklein je het risico dat je portefeuille aanzienlijk daalt als gevolg van slechte prestaties in één specifieke sector of regio. Diversificatie helpt je ook om het rendement van je beleggingen te optimaliseren, aangezien verschillende beleggingen op verschillende momenten goed kunnen presteren.

Beleggen in indexfondsen of ETF’s

Indexfondsen en ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn beleggingsproducten die een bepaalde index volgen, zoals de AEX-index of de S&P 500. Door te beleggen in indexfondsen of ETF’s, profiteer je van de groei van de gehele markt in plaats van te proberen individuele winnende aandelen te kiezen. Dit verlaagt de kosten en het risico van je beleggingen, waardoor ze ideaal zijn voor beginners die met kleine bedragen willen beleggen.

Lange termijn visie en geduld

Beleggen is geen sprint, maar een marathon. Het is belangrijk om een lange termijn visie te hebben en geduldig te zijn met je investeringen. Probeer niet te reageren op korte termijn marktschommelingen, maar houd vast aan je beleggingsstrategie en geef je beleggingen de tijd om te groeien. Op lange termijn zijn de aandelenmarkten historisch gezien gestegen, waardoor je kansen op succes groter zijn als je geduldig bent en niet te veel handelt op basis van korte termijn marktbewegingen.

Beleggingsstrategieën voor kleine bedragen

Passief beleggen

Passief beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je probeert het rendement van een bepaalde markt of index te volgen in plaats van actief te handelen in een poging beter te presteren dan de markt. Passief beleggen is een goede optie voor beginners met kleine bedragen, omdat het meestal lagere kosten en minder risico met zich meebrengt. Indexfondsen en ETF’s zijn populaire passieve beleggingsproducten die je kunt overwegen.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen houdt in dat je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de marktomstandigheden. Deze strategie kan helpen bij het verminderen van het risico van het timen van de markt en zorgt voor een meer gedisciplineerde beleggingsaanpak. Periodiek beleggen werkt goed in combinatie met dollar-cost averaging, waarbij je gemiddeld aankoopt tegen lagere kosten door regelmatig te investeren. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om met kleine bedragen te beleggen en op lange termijn vermogen op te bouwen.

Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een strategie waarbij je belegt in aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren. Dividenden zijn winstuitkeringen aan aandeelhouders en kunnen een belangrijke bron van inkomsten en groei voor je portefeuille vormen. Dividendbeleggen kan een goede optie zijn voor beleggers met kleine bedragen die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom, vooral als je de ontvangen dividenden herinvesteert om van samengestelde groei te profiteren.

Populaire beleggingsproducten voor kleine bedragen

Aandelen

Aandelen zijn waarschijnlijk de meest bekende beleggingsproducten. Als je in aandelen belegt, koop je een klein deel van een bedrijf. Aandelen kunnen in waarde stijgen of dalen, en je kunt geld verdienen door de aandelen te verkopen tegen een hogere prijs dan je ze hebt gekocht. Aandelen zijn geschikt voor beleggers met een hogere risicotolerantie en kunnen op lange termijn hoge rendementen opleveren.

Obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen uitgegeven door bedrijven of overheden. Als je een obligatie koopt, leen je geld aan de uitgevende partij in ruil voor rentebetalingen en de terugbetaling van de hoofdsom aan het einde van de looptijd van de obligatie. Obligaties worden over het algemeen als minder risicovol beschouwd dan aandelen en kunnen een stabiele inkomstenstroom bieden. Ze zijn geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een relatief veilige belegging met een lager rendementspotentieel.

Indexfondsen en ETF’s

Zoals eerder vermeld, zijn indexfondsen en ETF’s beleggingsproducten die een bepaalde index volgen, waardoor je kunt profiteren van de groei van de gehele markt. Ze hebben meestal lagere kosten en minder risico’s dan individuele aandelen, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor beleggers met kleine bedragen en beginners.

Het belang van spreiding

Spreiding binnen beleggingscategorieën

Spreiding is een cruciaal aspect van veilig beleggen. Het houdt in dat je je investeringen verdeelt over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en cash. Door te spreiden, verklein je het risico dat je portefeuille aanzienlijk daalt als gevolg van slechte prestaties in één beleggingscategorie. Het helpt ook om het rendement van je beleggingen te optimaliseren, aangezien verschillende beleggingscategorieën op verschillende momenten goed kunnen presteren.

Spreiding binnen aandelen

Het is ook belangrijk om te spreiden binnen een beleggingscategorie, zoals aandelen. Dit betekent dat je aandelen koopt van verschillende bedrijven, sectoren en geografische regio’s. Door je aandelen te spreiden, minimaliseer je het risico van je portefeuille en vergroot je de kans op een goed rendement, zelfs als sommige van je aandelen niet goed presteren.

Spreiding met behulp van fondsen

Een eenvoudige manier om spreiding te bereiken, is door te investeren in fondsen zoals indexfondsen of ETF’s. Deze fondsen bestaan uit een brede selectie van aandelen of andere beleggingsproducten, waardoor je automatisch een gediversifieerde portefeuille krijgt. Dit kan vooral handig zijn voor beleggers met kleine bedragen die wellicht niet in staat zijn om voldoende diversificatie te bereiken door individuele aandelen te kopen.

Risicomanagement voor beginners

Risicomanagement is een essentieel aspect van beleggen, vooral voor beginners. Hier zijn enkele tips om je te helpen risico’s te beheren bij het beleggen met kleine bedragen:

Ken je risicotolerantie

Risicotolerantie is de mate waarin je bereid bent om risico’s te nemen met je beleggingen. Het is belangrijk om je eigen risicotolerantie te begrijpen en te beleggen in producten die passen bij jouw comfortniveau. Overweeg factoren zoals je beleggingsdoelen, tijdshorizon en financiële situatie bij het bepalen van je risicotolerantie.

Houd je emoties onder controle

Emoties kunnen een grote invloed hebben op je beleggingsbeslissingen en kunnen leiden tot impulsief handelen, wat vaak resulteert in slechte resultaten. Leer je emoties te beheersen en neem beslissingen op basis van onderzoek en analyse in plaats van emoties zoals angst of hebzucht.

Gebruik stop-loss orders

Een stop-loss order is een order die je plaatst bij je broker om een beleggingsproduct automatisch te verkopen als de prijs daalt tot een vooraf bepaald niveau. Het gebruik van stop-loss orders kan je helpen je verliezen te beperken in geval van een plotselinge daling van de markt.

Belangrijke beleggingstermen om te kennen

Als je begint met beleggen, is het belangrijk om vertrouwd te raken met enkele basisbegrippen. Hier zijn enkele belangrijke termen die je moet kennen:

 • Rendement: De winst of het verlies op een belegging, meestal uitgedrukt als een percentage van de oorspronkelijke investering.
 • Volatiliteit: De mate waarin de prijs van een beleggingsproduct in korte tijd fluctueert.
 • Dividend: Een uitkering van een deel van de winst van een bedrijf aan zijn aandeelhouders.
 • Portefeuille: Een verzameling van al je beleggingen, zoals aandelen, obligaties en fondsen.
 • Risico: De kans dat je belegging in waarde daalt of dat je geld verliest.
 • Liquiditeit: Het gemak waarmee een beleggingsproduct kan worden gekocht of verkocht zonder dat de prijs ervan significant wordt beïnvloed.
 • Beleggingshorizon: De tijd die je verwacht te beleggen voordat je je geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor pensioen of de aankoop van een huis.

Voortdurend leren en groeien als belegger

Beleggen is een voortdurend leerproces, en het is belangrijk om je kennis en vaardigheden als belegger voortdurend te ontwikkelen. Hier zijn enkele manieren om te blijven leren en groeien:

Volg financieel nieuws

Het regelmatig volgen van financieel nieuws kan je helpen om op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen en inzicht te krijgen in de factoren die de waarde van je beleggingen kunnen beïnvloeden. Enkele betrouwbare bronnen zijn onder andere financiële nieuwswebsites, kranten en tijdschriften, en podcasts.

Lees boeken en artikelen over beleggen

Er zijn veel geweldige boeken en artikelen beschikbaar over beleggen, geschreven door experts en ervaren beleggers. Lezen over beleggen kan je helpen om je kennis en inzicht in beleggingsstrategieën en -principes te vergroten.

Neem deel aan beleggingscursussen of seminars

Beleggingscursussen en seminars kunnen je helpen om je beleggingsvaardigheden verder te ontwikkelen en nieuwe strategieën en technieken te leren. Er zijn zowel online als offline cursussen en seminars beschikbaar, variërend van beginnersniveau tot gevorderd.

Leer van andere beleggers

Praat met vrienden, familie of collega’s die ervaring hebben met beleggen en leer van hun inzichten en ervaringen. Je kunt ook lid worden van beleggingsforums of sociale media-groepen om ideeën en tips uit te wisselen met andere beleggers.

Beleggen met kleine bedragen: concluderend

Beleggen met kleine bedragen is niet alleen mogelijk, maar ook een slimme manier om je vermogen op lange termijn te laten groeien. Door te beginnen met beleggen, zelfs met slechts 100 euro, en regelmatig kleine bedragen te investeren, kun je profiteren van samengestelde groei en een solide financiële basis voor de toekomst opbouwen.

Vergeet niet om een beleggingsstrategie te kiezen die past bij je risicotolerantie en doelen, en zorg voor voldoende diversificatie om je risico’s te beheren. Blijf voortdurend leren en ontwikkelen als belegger, en wees geduldig met je beleggingen. Op lange termijn kunnen zelfs kleine bedragen een aanzienlijk verschil maken voor je financiële welzijn.

Beleggen met kleine bedragen: Veelgestelde vragen

Ja, je kunt met 10 euro beleggen. Hoewel het een klein bedrag is, kan het investeren in fractieaandelen of goedkope indexfondsen en ETF’s je op weg helpen om te profiteren van de kracht van samengestelde groei op lange termijn.

Absoluut, met kleine bedragen beleggen heeft zin. Door regelmatig kleine bedragen te investeren en deze op lange termijn te laten groeien, kun je een aanzienlijk vermogen opbouwen dankzij de kracht van samengestelde rente.

Ja, je kunt beleggen met 50 euro. Dit bedrag biedt meer mogelijkheden voor diversificatie in vergelijking met 10 euro, zoals het investeren in verschillende aandelen, indexfondsen of ETF’s om je beleggingsrisico te spreiden.

Beginners kunnen het beste beleggen in eenvoudige en goedkope producten zoals indexfondsen of ETF’s die een brede markt volgen, omdat deze diversificatie bieden en een lager risico hebben in vergelijking met individuele aandelen.

Beleggen is over het algemeen verstandig als je een langetermijndoel voor ogen hebt. Hoewel de markt op korte termijn volatiel kan zijn, hebben historische gegevens aangetoond dat beleggen op lange termijn vaak tot positieve rendementen leidt.

Ja, het is slim om te beleggen, vooral als je financiële doelen hebt die je wilt bereiken op lange termijn, zoals het opbouwen van een pensioenpot of het financieren van een grote aankoop zoals een huis.

Ja, je kunt met 100 euro beleggen, en dit bedrag biedt nog meer mogelijkheden om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Je kunt het geld verdelen over verschillende aandelen, indexfondsen of ETF’s om je risico te spreiden en je vermogen op lange termijn te laten groeien.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Vrijblijvend hypotheek aanvragen