HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Aandelen kopen

Aandelen kopen: Een complete gids voor beginners

Ben je geïnteresseerd in het kopen van aandelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! In deze gids behandelen we alles wat je moet weten over aandelen kopen voor beginners. We bespreken de basisprincipes, geven tips en tricks en delen handige hulpmiddelen om je op weg te helpen. Laten we beginnen!

Wat zijn aandelen?

Aandelen: een stukje eigendom

Aandelen zijn kleine stukjes eigendom in een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, word je een mede-eigenaar van het bedrijf en heb je recht op een deel van de winst en soms ook stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Aandelen worden verhandeld op beurzen zoals de Amsterdamse Euronext of de Amerikaanse Nasdaq.

Er zijn twee hoofdsoorten aandelen: gewone aandelen en preferente aandelen. Gewone aandelen geven je stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen, terwijl preferente aandelen meestal geen stemrecht bieden, maar wel voorrang hebben bij dividenduitkeringen en in geval van faillissement.

Waarom aandelen kopen?

Groei en dividend

Er zijn verschillende redenen waarom mensen aandelen kopen. Ten eerste kunnen aandelen in waarde stijgen, wat resulteert in een hoger rendement op je investering. Dit wordt ook wel vermogensgroei of koerswinst genoemd. Ten tweede keren sommige bedrijven een deel van hun winst uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Dit levert een periodiek inkomen op voor beleggers.

Diversificatie

Een andere reden om aandelen te kopen is diversificatie. Door te investeren in verschillende aandelen of sectoren, spreid je het risico van je beleggingsportefeuille. Dit kan je helpen om beter bestand te zijn tegen economische schommelingen en volatiliteit op de financiële markten.

Hoe koop je aandelen?

Open een beleggingsrekening

Om aandelen te kopen, heb je een beleggingsrekening nodig. Dit kan bij je huidige bank, of bij een gespecialiseerde broker. Vergelijk de kosten en diensten van verschillende aanbieders voordat je een keuze maakt.

Doe onderzoek

Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf en de sector waarin het actief is. Kijk naar zaken zoals financiële gezondheid, groeipotentieel, concurrentiepositie en het managementteam. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen.

Handelen in aandelen

Actief handelen

Sommige beleggers kiezen voor actief handelen, waarbij ze regelmatig aandelen kopen en verkopen om te profiteren van koersschommelingen op korte termijn. Dit kan potentieel hoge rendementen opleveren, maar brengt ook meer risico’s en kosten met zich mee, zoals transactiekosten en belastingen op kortetermijnwinsten. Actief handelen vereist veel tijd en aandacht, evenals een goed begrip van markttrends en technische analyse.

Passief beleggen

Aan de andere kant kiezen veel beleggers voor een passievere benadering, waarbij ze aandelen kopen en deze voor de lange termijn vasthouden. Dit wordt ook wel ‘buy-and-hold’ beleggen genoemd. Passieve beleggers richten zich op het selecteren van solide bedrijven met sterke groeivooruitzichten en het geduldig wachten op waardevermeerdering over de jaren. Hoewel deze strategie over het algemeen minder risicovol is en minder tijd vergt, kan het rendement op korte termijn lager zijn.

Aandelen kopen tips

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Een van de belangrijkste tips voor het kopen van aandelen is om alleen te beleggen met geld dat je op de lange termijn kunt missen. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en er bestaat een kans dat je (een deel van) je investering verliest. Zorg ervoor dat je eerst een financiële buffer hebt voor noodgevallen, voordat je begint met beleggen.

Begin met een gespreide portefeuille

Een andere belangrijke tip is om te beginnen met een gespreide portefeuille. Dit betekent dat je investeert in verschillende bedrijven, sectoren en zelfs landen. Hierdoor verlaag je het risico dat je beleggingen worden beïnvloed door problemen in één specifieke sector of regio.

Welke aandelen kopen

Groeiaandelen

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven met een bovengemiddeld groeipotentieel. Deze bedrijven investeren vaak veel in onderzoek en ontwikkeling, en kunnen op termijn leiden tot hoge rendementen. Voorbeelden van groeiaandelen zijn technologiebedrijven zoals Apple en Amazon. Het is belangrijk om te onthouden dat groeiaandelen meestal een hoger risico met zich meebrengen dan andere soorten aandelen.

Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze aandelen zijn vooral interessant voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatig inkomen uit hun investeringen. Dividendaandelen zijn vaak te vinden in sectoren zoals nutsbedrijven, vastgoed en consumentengoederen.

Aandelen kopen app

Voor het kopen en verkopen van aandelen zijn er tegenwoordig verschillende mobiele apps beschikbaar. Deze apps maken het eenvoudig om onderweg te handelen en bieden vaak realtime koersinformatie en handige tools voor onderzoek en analyse. Enkele populaire aandelen kopen apps zijn DEGIRO, eToro en Bux Zero.

Vergelijk kosten en functionaliteiten

Bij het kiezen van een aandelen kopen app is het belangrijk om de kosten en functionaliteiten te vergelijken. Let op zaken zoals transactiekosten, beheerkosten en eventuele verborgen kosten. Daarnaast is het handig om te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de app, de beschikbare tools voor onderzoek en analyse, en de klantenservice. Lees ook reviews van andere gebruikers om een beter beeld te krijgen van de ervaringen met de app.

Oefen met een demorekening

Voordat je begint met het kopen van aandelen via een app, is het aan te raden om eerst te oefenen met een demorekening. Veel apps bieden de mogelijkheid om te handelen met virtueel geld, zodat je vertrouwd kunt raken met de app en het handelen in aandelen zonder daadwerkelijk risico te lopen.

Aandelen verkopen

Naast het kopen van aandelen is het ook belangrijk om te weten wanneer en hoe je aandelen kunt verkopen. Dit is een cruciaal onderdeel van je beleggingsstrategie, aangezien het realiseren van winst of het beperken van verlies afhankelijk is van het juiste verkoopmoment.

Verkoopstrategieën

Er zijn verschillende strategieën die je kunt hanteren bij het verkopen van aandelen. Een veelgebruikte strategie is het instellen van een stop-loss order, waarbij je aandelen automatisch worden verkocht zodra ze een bepaalde prijs bereiken. Dit helpt je om je verlies te beperken als de koers van een aandeel daalt.

Wanneer aandelen verkopen

Winstnemen

Een reden om aandelen te verkopen is om winst te nemen. Als de koers van een aandeel aanzienlijk is gestegen sinds je het hebt gekocht, kan het verstandig zijn om (een deel van) je winst te realiseren. Dit is vooral belangrijk als je denkt dat de koers niet veel verder zal stijgen, of als je het geld nodig hebt voor andere investeringen of uitgaven.

Risicobeheer

Een andere reden om aandelen te verkopen is om je risico te beheren. Als je denkt dat een bedrijf of sector in de toekomst te maken zal krijgen met problemen, kan het verstandig zijn om je aandelen te verkopen om je verlies te beperken. Dit is ook belangrijk als je merkt dat je beleggingsportefeuille uit balans is geraakt en je je risico opnieuw wilt spreiden.

Starten met beleggen: stappenplan

Voordat je begint met het kopen van aandelen, is het belangrijk om een goed plan te hebben en een duidelijk doel voor ogen te houden. Hier is een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen:

1. Bepaal je doelen en beleggingshorizon

Voordat je begint met beleggen, is het essentieel om je financiële doelen vast te stellen en te bepalen hoe lang je wilt beleggen. Dit helpt je om de juiste beleggingsstrategie en risicotolerantie te bepalen.

2. Kies een beleggingsstrategie

Op basis van je doelen en beleggingshorizon, kies je een beleggingsstrategie die het beste bij jou past. Zoals eerder besproken, zijn er actieve en passieve beleggingsstrategieën. Maak een keuze op basis van de hoeveelheid tijd en moeite die je wilt investeren en je risicotolerantie.

3. Maak een beleggingsbudget

Bepaal hoeveel geld je kunt investeren en hoe je dit wilt verdelen over verschillende beleggingscategorieën. Houd rekening met je financiële situatie en zorg ervoor dat je voldoende geld achter de hand houdt voor noodgevallen.

4. Open een beleggingsrekening

Om te beginnen met het kopen en verkopen van aandelen, heb je een beleggingsrekening nodig bij een bank of broker. Vergelijk de kosten en diensten van verschillende aanbieders om de beste keuze te maken.

5. Doe onderzoek naar aandelen

Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de bedrijven waarin je wilt investeren. Bestudeer hun financiële prestaties, marktpositie, concurrentievoordeel en toekomstige groeivooruitzichten.

6. Diversifieer je portefeuille

Zorg ervoor dat je beleggingsportefeuille goed gediversifieerd is over verschillende bedrijven, sectoren en geografische regio’s. Dit helpt je om het risico te spreiden en de impact van eventuele tegenvallers te minimaliseren.

7. Houd je beleggingen in de gaten

Blijf op de hoogte van de prestaties van je beleggingen en houd marktontwikkelingen in de gaten. Wees bereid om je strategie en portefeuille aan te passen als dat nodig is.

Aandelen kopen: Conclusie

Aandelen kopen kan een uitstekende manier zijn om vermogen op te bouwen en te profiteren van de groei van bedrijven. Door het volgen van de tips en adviezen in deze gids, ben je goed voorbereid om te beginnen met beleggen in aandelen. Vergeet niet om altijd je risico te spreiden, gedegen onderzoek te doen en te beleggen met geld dat je kunt missen. Veel succes op de beurs!

Aandelen kopen: Veelgestelde vragen

Als beginner kun je het beste kiezen voor stabiele, dividenduitkerende aandelen van grote, gevestigde bedrijven. Deze aandelen zijn vaak minder volatiel en hebben een langere staat van dienst. Daarnaast kun je overwegen om te beginnen met indexfondsen of ETF’s, die een eenvoudige en passieve manier bieden om te profiteren van de groei van de gehele markt.

Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen welke aandelen zullen stijgen in 2023. De toekomstige koersontwikkeling van aandelen is afhankelijk van vele onvoorspelbare factoren, zoals economische groei, marktsentiment en bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. Doe grondig onderzoek naar bedrijven met sterke financiële prestaties, solide marktposities en groeipotentieel om je kansen op succes te vergroten.

Het minimale bedrag dat je nodig hebt om aandelen te kopen, varieert per broker en type beleggingsproduct. Bij sommige brokers kun je al beginnen met beleggen vanaf een paar euro, terwijl andere een minimale storting van enkele honderden euro’s vereisen. Houd er rekening mee dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen en zorg ervoor dat je voldoende spaargeld achter de hand houdt voor noodgevallen.

Aandelen kopen doe je via een bank of broker. Kies een betrouwbare partij met lage kosten, een gebruiksvriendelijk handelsplatform en goede klantenservice. Vergelijk verschillende aanbieders op basis van kosten, handelsmogelijkheden en gebruikerservaringen om de beste keuze te maken.

Of beleggen op dit moment verstandig is, hangt af van je financiële situatie, doelen en risicotolerantie. Beleggen kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen en te profiteren van economische groei, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je voldoende spaargeld hebt, schulden onder controle hebt en bereid bent om je geld voor een langere periode te investeren voordat je begint met beleggen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Vrijblijvend hypotheek aanvragen