Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Europese beurzen blij met bedrijfscijfers en VK Groei zorgen voor optimisme

Afgelopen donderdag was het weer zo’n dag waarop je als belegger op het puntje van je stoel zat. Met een flinke dosis bedrijfscijfers op ons bord en de nieuwste groeicijfers uit het VK, zagen we de beursindices overwegend in het groen. Van de STOXX Europe 600 tot de Duitse DAX en de Franse CAC 40, iedereen deed mee aan het feestje. Alleen de Britse FTSE 100 leek de memo niet helemaal te hebben gekregen en bleef een beetje achter. Maar goed, je kunt niet alles hebben, toch? Het lijkt erop dat beleggers de recente schommelingen te boven zijn gekomen en weer volop in de ‘buy’-modus zitten.

Kernpunten

 • Europese beurzen tonen herstel: Rond het middaguur noteerden de Europese beurzen hoger, gedreven door een uitgebreide evaluatie van recente bedrijfscijfers en de Britse economische groei in het vierde kwartaal.
 • Indexprestaties: De STOXX Europe 600 index klom met 0,6%, de Duitse DAX steeg met 0,7%, en de Franse CAC 40 won 0,8%. De Britse FTSE 100 liet een minimale daling zien.
 • Invloed van Amerikaanse inflatiecijfers: De markten hebben de verliezen die volgden op teleurstellende Amerikaanse inflatiecijfers bijna volledig goedgemaakt, waardoor de STOXX Europe 600 terugkeerde naar het hoogste punt in twaalf maanden.
 • Aziatische markten als positieve invloed: Een sterke performance van de Japanse beurs, ondanks een technische recessie, zorgde voor een positieve stemming.
 • Britse economie in recessie: Het VK rapporteerde een krimp van 0,3% op kwartaalbasis, wat wijst op een recessie, ondanks een stijging in de industriële productie.

Diepere Inzichten

 • Olie- en rentemarkt: Olieprijzen bleven stabiel, met Brent olie licht hoger op $81,62 per vat. De rentes daalden, waarbij de Amerikaanse tienjaarsrente op 4,23% en de Duitse op 2,32% stond.
 • Valuta: De euro/dollar koers stond iets hoger op 1,0732.

Bedrijfsprestaties en Sectorhoogtepunten

 • Uitschieters: Renault steeg met 6,2% na aankondiging van een dividendverhoging en Stellantis won 4,4% na sterke jaarresultaten.
 • Lucht- en energie: Airbus zag een lichte daling van 0,7%, terwijl Totalenergies 2,5% verloor.
 • Bankensector: Commerzbank viel op met een winst van 4,1%, dankzij de beste financiële resultaten in 15 jaar.
 • Technologie en innovatie: Siemens Energy daalde met bijna 2%.
 • Chemische sector: In Amsterdam trok DSM-Fermenich de aandacht met een stijging van 13% na de aankondiging van de afsplitsing van zijn divisie Animal Nutrition & Health.
 • Overige markten: In Brussel leidde Solvay met een winst van 2,6%, terwijl KBC Group 1,6% verloor.

Analyse en Vooruitzichten

De Europese beurzen tonen veerkracht en optimisme, ondersteund door sterke bedrijfscijfers en ondanks gemengde economische signalen uit verschillende regio’s. De focus van beleggers op bedrijfsresultaten en macro-economische indicatoren duidt op een zorgvuldige afweging van groeipotentieel tegenover bestaande risico’s. De huidige trends suggereren een aanhoudende, zij het voorzichtige, positieve marktoriëntatie, met bijzondere aandacht voor de ontwikkelingen in rentetarieven, olieprijzen, en de bredere economische context.

Dus, wat betekent dit allemaal voor ons, de gewone beleggers? Nou, om te beginnen, het laat zien dat de markt vol verrassingen zit en dat er altijd kansen zijn, zelfs als de economische signalen niet helemaal rooskleurig zijn. De sleutel is om niet te veel mee te gaan in de dagelijkse ups en downs, maar om te kijken naar de langere termijn en te investeren in bedrijven waar je echt in gelooft. En natuurlijk, een beetje optimisme kan ook geen kwaad. De Europese beurzen hebben ons een interessante rit bezorgd, en het ziet ernaar uit dat er nog meer spannende momenten in het verschiet liggen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Lloyds Bank 6,50%
Rabobank 6,50%
Defam Premium 6,60%
Directa 6,90%
Lender & Spender 7,10%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek