Search
Close this search box.

Turbo kopen

Turbo Kopen: Alles over het Beleggen in Turbo’s!

Als je net begint met beleggen, heb je waarschijnlijk al verschillende beleggingsproducten en -strategieën ontdekt. Een van die producten is de “turbo“. In deze blog duiken we dieper in de wereld van turbo’s en leggen we uit hoe turbo beleggen werkt. We bespreken wat turbo’s zijn, hoe je ze kunt kopen en wat de voor- en nadelen zijn van het beleggen in turbo’s.

Wat zijn turbo’s?

Definitie en kenmerken van turbo’s

Een turbo is een hefboomproduct, wat betekent dat je met een kleine inleg een grote positie kunt innemen op de markt. Turbo’s stellen beleggers in staat om te speculeren op de stijging (turbo long) of daling (turbo short) van de onderliggende waarde, zoals aandelen, indices, valuta’s of grondstoffen. Turbo’s zijn vergelijkbaar met andere hefboomproducten, zoals sprinters en boosters, maar hebben enkele unieke kenmerken.

Een belangrijk kenmerk van turbo’s is de stop loss. Dit is een vooraf bepaald niveau waarop de turbo automatisch wordt verkocht als de onderliggende waarde dit niveau bereikt. Hierdoor wordt het verlies van de belegger beperkt tot de inleg. Dit maakt turbo’s minder risicovol dan andere hefboomproducten zonder stop loss.

Verschil tussen turbo’s, sprinters en boosters

Hoewel turbo’s, sprinters en boosters allemaal hefboomproducten zijn, zijn er enkele verschillen tussen deze producten. Over het algemeen hebben turbo’s een hogere hefboomwerking dan sprinters en boosters. Daarnaast hebben turbo’s een stop loss, terwijl sprinters en boosters dit niet altijd hebben. Tot slot kunnen de kosten en voorwaarden voor het handelen in deze producten variëren, afhankelijk van de aanbieder.

Hoe werkt turbo beleggen?

Het principe van hefboomwerking

Bij turbo beleggen leen je een deel van het geld dat nodig is om de onderliggende waarde te kopen. Dit heet de ‘financieringswaarde’. Het resterende deel, de ‘inleg’, is het bedrag dat je zelf investeert. De hefboomwerking ontstaat doordat je met een kleine inleg een grotere positie op de markt inneemt.

Laten we een voorbeeld geven:

Stel dat je een turbo long op aandeel XYZ wilt kopen. De koers van het aandeel is €100 en de financieringswaarde van de turbo is €90. Jouw inleg bedraagt dan €10. De hefboomwerking is 10:1, omdat je met een inleg van €10 een positie van €100 inneemt.

De werking van de stop loss

Wanneer de koers van het aandeel XYZ stijgt naar €110, is jouw inleg van €10 verdubbeld naar €20. Als de koers echter daalt naar €90, verlies je jouw volledige inleg. Dit komt doordat de stop loss wordt geactiveerd en de turbo automatisch wordt verkocht. De stop loss beperkt dus het verlies tot de initiële inleg en voorkomt dat beleggers meer verliezen dan hun oorspronkelijke investering.

Invloed van financieringskosten en dividenden

Bij het beleggen in turbo’s moet je rekening houden met financieringskosten. Deze kosten worden dagelijks in rekening gebracht en zijn afhankelijk van de hefboom en de rentestanden op de financiële markten. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger de financieringskosten zullen zijn. Het is belangrijk om deze kosten in de gaten te houden, aangezien ze van invloed zijn op het rendement van je turbo belegging.

Daarnaast kunnen dividenden ook van invloed zijn op de waarde van je turbo belegging. Bij turbo long posities profiteer je van dividenduitkeringen op de onderliggende aandelen, terwijl je bij turbo short posities juist dividendkosten betaalt.

Turbo’s kopen: een stap-voor-stap handleiding

Kies een betrouwbare broker

Om te beginnen met turbo beleggen, moet je eerst een account aanmaken bij een betrouwbare broker die turbo’s aanbiedt. Het is belangrijk om een broker te kiezen die lage kosten in rekening brengt en goede handelsvoorwaarden biedt. Daarnaast moet de broker over voldoende handelsmogelijkheden en educatieve middelen beschikken om je te helpen bij het nemen van weloverwogen beleggingsbeslissingen.

Bepaal je beleggingsstrategie

Voordat je turbo’s gaat kopen, is het belangrijk om een beleggingsstrategie te bepalen. Denk na over je risicobereidheid, beleggingsdoelen en de mate waarin je bereid bent om tijd en energie te investeren in het volgen van de financiële markten. Turbo beleggen kan risicovol zijn, dus zorg ervoor dat je een strategie kiest die past bij jouw profiel en situatie.

Analyseer de onderliggende waarde

Om succesvol te zijn in turbo beleggen, moet je de onderliggende waarde goed analyseren. Dit kan door middel van fundamentele analyse, technische analyse of een combinatie van beide. Fundamentele analyse richt zich op het evalueren van de financiële gezondheid en groeivooruitzichten van een bedrijf, terwijl technische analyse zich focust op het bestuderen van prijsbewegingen en handelspatronen op de markt.

Selecteer de juiste turbo

Na het analyseren van de onderliggende waarde, is het tijd om de juiste turbo te selecteren. Houd rekening met factoren zoals de hefboom, stop loss-niveau, financieringskosten en aanbieder. Kies een turbo die past bij jouw beleggingsstrategie en risicobereidheid.

Plaats je order en volg de markt

Nadat je de juiste turbo hebt geselecteerd, plaats je de order bij je broker. Het is belangrijk om de markt goed in de gaten te houden en op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je turbo belegging.

Houd je beleggingen in de gaten en stel je strategie bij

Zodra je turbo beleggingen hebt gedaan, is het essentieel om deze regelmatig te evalueren en je strategie bij te stellen indien nodig. Dit kan betekenen dat je posities sluit, nieuwe posities opent of je stop loss-niveaus aanpast. Het is belangrijk om flexibel te zijn en te leren van je ervaringen om je beleggingsstrategie te optimaliseren.

Turbo belegging: voor- en nadelen

Voordelen van turbo beleggen

  • Hefboomwerking: Met turbo’s kun je met een kleine inleg een grote positie innemen, waardoor je de kans hebt om hogere rendementen te behalen dan bij traditioneel beleggen.
  • Bescherming tegen onverwachte verliezen: Dankzij de stop loss wordt je verlies beperkt tot je oorspronkelijke inleg. Dit vermindert het risico op grote verliezen als gevolg van marktschommelingen.
  • Diversificatie: Turbo’s stellen beleggers in staat om te handelen in een breed scala aan onderliggende waarden, waaronder aandelen, indices, valuta’s en grondstoffen. Dit kan helpen bij het diversifiëren van je beleggingsportefeuille.

Nadelen van turbo beleggen

  • Verhoogd risico: Door de hefboomwerking kunnen zowel winsten als verliezen snel oplopen. Turbo beleggen is daarom niet geschikt voor beleggers met een lage risicobereidheid.
  • Financieringskosten: De dagelijkse financieringskosten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je rendement, vooral bij langere beleggingshorizonnen.
  • Complexiteit: Turbo’s zijn complexe financiële instrumenten en vereisen een goed begrip van de werking en risico’s. Dit maakt ze minder geschikt voor beginnende beleggers.

Turbo aandelen: een voorbeeld

Laten we een praktisch voorbeeld geven van een turbo belegging in aandelen. Stel dat je verwacht dat het aandeel ABC zal stijgen en je wilt profiteren van deze stijging met behulp van een turbo long. Het aandeel ABC heeft momenteel een koers van €50.

Je kiest een turbo long met een financieringswaarde van €40 en een hefboomwerking van 5:1. Dit betekent dat je met een inleg van €10 een positie van €50 inneemt. Als de koers van het aandeel ABC stijgt naar €60, wordt je inleg van €10 verhoogd naar €20. Echter, als de koers daalt naar €40, wordt je stop loss geactiveerd en verlies je je volledige inleg.

Risicomanagement bij turbo beleggen

Gebruik van stop loss-orders

Zoals eerder besproken, hebben turbo’s een ingebouwde stop loss die je verlies beperkt tot je oorspronkelijke inleg. Het is echter ook mogelijk om aanvullende stop loss-orders te plaatsen op verschillende niveaus om je risico verder te beperken. Deze orders kunnen automatisch worden uit gevoerd als de koers van de onderliggende waarde een vooraf bepaald niveau bereikt.

Risico’s spreiden

Om het risico van turbo beleggen te beperken, is het belangrijk om je beleggingen te spreiden over verschillende onderliggende waarden en sectoren. Dit vermindert de kans op grote verliezen als gevolg van marktschommelingen in een specifieke sector of bij een specifiek bedrijf.

Turbo kopen: Veelgestelde vragen

Kies een turbo die past bij jouw beleggingsstrategie en risicobereidheid. Overweeg factoren zoals de hefboom, stop loss-niveau, financieringskosten en aanbieder.

Het kiezen van de juiste turbo hangt af van je beleggingsdoelen, kennis van de markt en ervaring met beleggen. Analyseer de onderliggende waarde en selecteer een turbo die aansluit bij jouw verwachtingen en risicotolerantie.

Het maximale verlies bij het kopen van een turbo is beperkt tot de oorspronkelijke inleg.

Dankzij de ingebouwde stop loss wordt je verlies beperkt tot je initiële investering. Als de onderliggende waarde het stop loss-niveau bereikt, wordt de turbo automatisch verkocht en verlies je je inleg.

Turbo’s kunnen worden gekocht bij betrouwbare brokers die turbo’s aanbieden.

Kies een broker met lage kosten, goede handelsvoorwaarden en voldoende handelsmogelijkheden. Zorg er ook voor dat de broker educatieve middelen biedt om je te helpen bij het nemen van weloverwogen beleggingsbeslissingen.

Turbo’s werken als hefboomproducten waarmee beleggers kunnen speculeren op de stijging (turbo long) of daling (turbo short) van de onderliggende waarde.

Met een kleine inleg neem je een grotere positie op de markt, waardoor zowel winsten als verliezen kunnen worden vergroot. De ingebouwde stop loss beperkt het verlies tot de oorspronkelijke inleg, waardoor het risico op grote verliezen wordt verminderd.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek