Search
Close this search box.

Wat is een turbo

Wat is een turbo? Alles over het beleggingsproduct Turbo’s!

Als je net begint met beleggen, kom je ongetwijfeld allerlei financiële instrumenten en termen tegen. Een van die termen is “turbo.” In deze blog duiken we dieper in de wereld van turbo’s en leggen we uit wat ze zijn, hoe ze werken en hoe je er als beginnende belegger mee om kunt gaan. Laten we beginnen!

Wat zijn turbo’s?

Turbo’s zijn financiële instrumenten waarmee je versneld kunt profiteren van koersbewegingen van onderliggende waarden, zoals aandelen, indices, grondstoffen of valuta. Ze worden ook wel speeders of sprinters genoemd en zijn een vorm van hefboomproducten. Met turbo’s kun je zowel inspelen op stijgingen (turbo long) als dalingen (turbo short) van de onderliggende waarde.

Turbo’s zijn ontwikkeld om beleggers meer flexibiliteit te bieden bij het handelen. Het idee is dat je met een relatief kleine investering kunt profiteren van grotere marktbewegingen. Dit maakt turbo’s een populair instrument voor zowel korte- als langetermijnbeleggingen.

Turbo long uitleg

Een turbo long stelt je in staat te profiteren van een stijging van de onderliggende waarde. Als je denkt dat bijvoorbeeld de AEX-index gaat stijgen, kun je een turbo long op de AEX kopen. Stijgt de index inderdaad, dan neemt de waarde van je turbo long toe. Het is belangrijk om te weten dat de potentiële winst onbeperkt is, maar het verlies beperkt blijft tot de initiële inleg.

Turbo short uitleg

Een turbo short werkt precies andersom. Hiermee profiteer je van een daling van de onderliggende waarde. Als je verwacht dat de koers van een aandeel zal dalen, kun je een turbo short op dat aandeel kopen. Daalt de koers inderdaad, dan stijgt de waarde van je turbo short. Net als bij de turbo long is de potentiële winst onbeperkt, terwijl het verlies beperkt blijft tot de initiële inleg.

Hoe werken turbo’s?

Om te begrijpen hoe turbo’s werken, moeten we eerst kijken naar de twee belangrijkste componenten: de hefboom en het financieringsniveau. Daarnaast zullen we het hebben over de rol van de uitgevende instelling en de kosten die gepaard gaan met het handelen in turbo’s.

De hefboom

De hefboom is wat turbo’s zo aantrekkelijk maakt voor beleggers. Door de hefboom kun je met een relatief klein bedrag een grotere positie innemen in de onderliggende waarde. Dit betekent dat je met minder geld meer kunt verdienen, maar ook dat je meer kunt verliezen. Het is belangrijk om te weten dat de hefboom zowel in je voordeel als in je nadeel kan werken.

De hefboom wordt berekend door de huidige waarde van de onderliggende waarde te delen door de waarde van de turbo. Bijvoorbeeld, als de onderliggende waarde €100 waard is en de turbo €10 waard is, dan is de hefboom 10. Dit betekent dat een koersverandering van 1% in de onderliggende waarde resulteert in een 10% verandering in de waarde van de turbo. Het is belangrijk om te weten dat de hefboom niet constant is en kan variëren door veranderingen in de koers van de onderliggende waarde of aanpassingen van het financieringsniveau.

Het financieringsniveau

Het financieringsniveau is het bedrag dat de uitgevende instelling (bijvoorbeeld een bank) voor jou financiert bij het kopen van een turbo. Stel, je koopt een turbo long op een aandeel met een koers van €100 en een hefboom van 10. De uitgevende instelling financiert dan €90, terwijl jij zelf maar €10 hoeft in te leggen. Het financieringsniveau ligt in dit geval op €90.

Het financieringsniveau heeft invloed op de waarde van de turbo. Als het financieringsniveau verandert, bijvoorbeeld door rente- of dividenduitkeringen, heeft dit een directe impact op de waarde van de turbo. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het financieringsniveau en de bijbehorende kosten om een goed beeld te krijgen van de potentiële winst en risico’s van je investering.

Uitgevende instelling en kosten

De uitgevende instelling is verantwoordelijk voor het creëren en verhandelen van turbo’s. Ze verdienen geld aan de spread tussen de bied- en laatkoers en aan de financieringskosten die aan het financieringsniveau verbonden zijn. Financieringskosten zijn rentekosten die de uitgevende instelling in rekening brengt voor het financieren van je positie. Deze kosten worden dagelijks berekend en kunnen variëren afhankelijk van de rentevoet en het financieringsniveau.

Daarnaast kunnen er transactiekosten in rekening worden gebracht door je broker bij het kopen en verkopen van turbo’s. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle kosten die gepaard gaan met het handelen in turbo’s om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen.

Risico’s van turbo’s

Turbo’s zijn risicovoller dan traditionele beleggingsproducten zoals aandelen. Dit komt door de hefboomwerking, waardoor zowel winsten als verliezen snel kunnen oplopen. Hieronder bespreken we enkele risico’s die je in gedachten moet houden bij het beleggen in turbo’s.

Stop-lossniveau

Een stop-lossniveau is een mechanisme dat ontworpen is om je te beschermen tegen al te grote verliezen bij het handelen in turbo’s. Als de koers van de onderliggende waarde het stop-lossniveau bereikt, wordt de turbo automatisch verkocht en ontvang je de restwaarde terug. Dit betekent dat je nooit meer kunt verliezen dan je initiële inleg. Hoewel het stop-lossniveau bescherming biedt tegen grote verliezen, kan het ook leiden tot ongewenste verkoop van je
turbo.

Bijvoorbeeld, als de koers van de onderliggende waarde tijdelijk het stop-lossniveau bereikt en vervolgens weer stijgt, kan je turbo al zijn verkocht, waardoor je geen kans hebt om te profiteren van de latere koersstijging. Het is belangrijk om het stop-lossniveau zorgvuldig te bepalen en te monitoren om ongewenste verkoop van je turbo te voorkomen.

Volatiliteit en marktrisico

Turbo’s zijn gevoelig voor volatiliteit en marktrisico. Volatiliteit is de mate waarin de prijs van de onderliggende waarde fluctueert, en het kan leiden tot grote veranderingen in de waarde van je turbo. Hoewel volatiliteit kansen kan bieden voor winst, brengt het ook extra risico’s met zich mee. Het is belangrijk om de volatiliteit van de onderliggende waarde te begrijpen en je risicobereidheid te bepalen voordat je in turbo’s investeert.

Marktrisico verwijst naar het risico dat veranderingen in de markt, zoals economische gebeurtenissen, politieke gebeurtenissen of natuurrampen, de koers van de onderliggende waarde beïnvloeden. Dit kan leiden tot verlies van de waarde van je turbo. Om je blootstelling aan marktrisico te beperken, is het belangrijk om te diversifiëren en niet al je geld in één soort turbo te beleggen.

Hoe te handelen in turbo’s?

Nu je weet wat turbo’s zijn en hoe ze werken, vraag je je misschien af hoe je kunt beginnen met handelen in turbo’s. Hieronder bespreken we enkele stappen die je kunt nemen om aan de slag te gaan.

Kies een betrouwbare broker

Het kiezen van een betrouwbare broker is essentieel voor succesvol handelen in turbo’s. Een goede broker biedt een gebruiksvriendelijk handelsplatform, concurrerende tarieven, uitgebreide educatieve middelen en goede klantenservice. Onderzoek verschillende brokers en vergelijk hun diensten en kosten voordat je een keuze maakt.

Leer en oefen

Voordat je begint met handelen in turbo’s, is het belangrijk om voldoende kennis op te doen over het product en de markt. Maak gebruik van educatieve middelen, zoals artikelen, webinars en demo-accounts, om te leren over turbo’s en te oefenen met handelen zonder echt geld te riskeren.

Ontwikkel een strategie

Een goed doordachte strategie is essentieel voor succesvol handelen in turbo’s. Bepaal je beleggingsdoelstellingen, risicobereidheid en tijdshorizon en ontwikkel een strategie die bij je past. Houd rekening met factoren zoals de hefboom, het financieringsniveau, het stop-lossniveau en de kosten bij het opstellen van je strategie.

Blijf op de hoogte van de markt

Succesvol handelen in turbo’s vereist dat je op de hoogte blijft van de marktontwikkelingen en de koersbewegingen van de onderliggende waarden. Volg het nieuws, economische gebeurtenissen en marktanalyses om een beter inzicht te krijgen in de factoren die de koers van de onderliggende waarden beïnvloeden. Dit helpt je om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en kansen te identificeren om te profiteren van koersbewegingen.

Risicobeheer

Een cruciaal aspect van het handelen in turbo’s is risicobeheer. Omdat turbo’s een hoger risico met zich meebrengen dan traditionele beleggingsproducten, is het belangrijk om je blootstelling aan risico’s te beheren. Dit kan onder meer door het instellen van stop-lossniveaus, het diversifiëren van je beleggingen en het regelmatig herzien van je strategie om ervoor te zorgen dat deze nog steeds in lijn is met je beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid.

Begin klein en bouw geleidelijk op

Als je net begint met het handelen in turbo’s, is het verstandig om klein te beginnen en je positie geleidelijk op te bouwen naarmate je meer ervaring opdoet. Dit stelt je in staat om je strategie te testen en aan te passen zonder al te veel risico te lopen. Naarmate je meer vertrouwd raakt met de markt en het handelen in turbo’s, kun je overwegen om grotere posities in te nemen en je beleggingshorizon uit te breiden.

Wat is een turbo: Conclusie

Turbo’s zijn een populair financieel instrument voor beleggers die versneld willen profiteren van koersbewegingen van onderliggende waarden. Hoewel ze aantrekkelijk kunnen zijn vanwege hun hefboomeffect en flexibiliteit, is het belangrijk om de risico’s en kosten die gepaard gaan met het handelen in turbo’s te begrijpen. Door een betrouwbare broker te kiezen, voldoende kennis op te doen, een strategie te ontwikkelen en risicobeheer toe te passen, ben je beter voorbereid om te profiteren van de kansen die turbo’s bieden. Begin klein, blijf op de hoogte van de markt en bouw geleidelijk aan je ervaring op om succesvol te handelen in turbo’s.

Wat is een turbo: Veelgestelde vragen

Een turbo is een hefboomproduct waarmee je versneld profiteert van koersbewegingen van een onderliggende waarde. Het werkt door een hefboomeffect te creëren, waardoor je met een kleiner bedrag een grotere positie kunt innemen. De turbo heeft een ingebouwd financierings- en stop-lossniveau, wat bepaalt hoeveel geld je kunt verliezen en welke mate van hefboom je krijgt.

Het belangrijkste verschil tussen een turbo en een warrant is de manier waarop ze zijn gestructureerd. Turbo’s hebben een ingebouwd financierings- en stop-lossniveau, terwijl warrants een vaste looptijd en uitoefenprijs hebben. Beide zijn hefboomproducten, maar turbo’s hebben over het algemeen een hogere hefboomwerking en zijn gevoeliger voor prijsveranderingen van de onderliggende waarde.

Het maximale verlies bij het kopen van een turbo is beperkt tot het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Door het ingebouwde stop-lossniveau wordt de turbo automatisch verkocht als de koers van de onderliggende waarde dit niveau bereikt. Hierdoor kunnen beleggers nooit meer verliezen dan het geïnvesteerde bedrag in de turbo.

Het risico van een turbo is hoger dan bij traditionele beleggingsproducten, omdat ze een hefboomeffect hebben. Dit betekent dat kleine koersveranderingen van de onderliggende waarde kunnen leiden tot grotere winsten of verliezen. Turbo’s zijn gevoelig voor volatiliteit, marktrisico en het risico van het stop-lossniveau dat wordt bereikt, wat kan leiden tot het verlies van de gehele investering. Het is belangrijk om een gedegen risicobeheerstrategie toe te passen bij het handelen in turbo’s.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek