Search
Close this search box.

Beleggen voor kinderen

Waarom beleggen voor je kind?

Als je kinderen krijgt, wil je niets dan het beste voor hen. Je wilt ze een onbezorgde jeugd meegeven. Ook als je kinderen volwassen zijn, wil je graag dat ze onbezorgd en succesvol de uitdagingen van het leven aankunnen. Een goede financiële basis helpt daar enorm aan mee. Om die financiële zekerheid voor je kinderen te realiseren, kan beleggen voor je kind een uitstekend middel zijn.

Bij niemand groeit het geld aan de boom. Dus hoe bouw je een mooi bedrag voor je kinderen op voor de tijd als ze volwassen zijn. Sparen is natuurlijk een optie. Beleggen voor kinderen is ook een optie. Met een beleggingsrekening voor kinderen kun je mogelijk een groter rendement behalen dan bij sparen. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat sparen meer zekerheid geeft. Het voordeel van beleggen voor kinderen is dat je het aloude marktadvies om de tijd te nemen voor beleggen kan hanteren. Opgroeien kost tijd. Tijd die jij handig in de beleggingsrekening van je kinderen kunt steken. Meer weten over beleggen in het algemeen? Bekijk al onze informatie over beleggen.

Onderzoek heeft aangetoond dat ouders gemiddeld €500,- per jaar per kind sparen voor lange termijn doelen. De drie voornaamste spaardoelen zijn het halen van een rijbewijs, de studiekosten en de aankoop van een eigen woning.

De spaarrentes zijn de afgelopen jaren historisch laag. Dat heeft ertoe geleid dat steeds meer ouders kiezen voor de mogelijkheid om te beleggen voor kinderen.

Sparen of beleggen voor je kind?

Niemand kan zeggen of sparen voor je kinderen beter is dan beleggen. Omgekeerd geldt dat net zo. Dit is voor elke ouder een persoonlijke afweging. Sparen biedt meer zekerheid. Echter, tot op de dag van vandaag heeft beleggen op de langere termijn altijd meer opgeleverd dan sparen. In de laatste decennia was het rendement van beleggingen in aandelen gemiddeld rond de 7% per jaar. Hier geldt uiteraard het bekende gezegde dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Desalniettemin wordt er in de financiële wereld algemeen aangenomen dat je met een beleggingsrekening voor je kinderen een hoger rendement mag verwachten dan met een spaarrekening.

Lees ook ons artikel: “Sparen of beleggen: wat kiezen?“.

Zo werkt beleggen voor je kind

Wanneer je gaat beleggen voor je (klein)kind, heb je de keuze uit twee mogelijkheden:

  1. Beleggingsrekening voor je kind op naam van je kind
  2. Beleggingsrekening voor je kind op naam van jezelf

Het verschil tussen deze twee opties is dat jij als ouder geen zeggenschap meer hebt over het opgebouwde vermogen bij een beleggingsrekening op naam van je kind als hij of zij achttien jaar oud wordt. Dit is een persoonlijke overweging die elke ouder voor zichzelf maakt.

Wat je nog meer moet weten over de beleggingsrekening op naam van je kind, is dat stortingen die jij als ouder op deze rekening doet, kan worden aangemerkt als een schenking. Over schenkingen aan je kinderen moet je schenkbelasting betalen als het geschonken bedrag boven de schenkvrije belastingvoet uitkomt.

Laat je daarom goed adviseren tot welk bedrag je schenkvrij mag storten op de beleggingsrekening van je kind. Fiscale regels hebben de neiging om nog wel eens te veranderen. Aarzel daarom niet om financieel advies in te winnen als je een beleggingsrekening voor je kind wil openen. Alleen de ouders of de wettelijk vertegenwoordiger kan een beleggingsrekening op naam van een minderjarig kind openen. Wanneer je een beleggingsrekening voor je kind wilt openen is het verstandig verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Vermogensrendementsheffing kind

Waar je niet aan ontkomt, is het betalen van de vermogensrendementsheffing. Het doet er niet toe of de beleggingsrekening voor je kind op naam van de ouder(s) staat of op naam van het kind. Totdat je kind achttien jaar wordt, geldt het opgebouwde vermogen mee bij het bepalen van de vermogensrendementsheffing van de ouder(s). Deze heffing betaal je zelf. De vermogensrendementsheffing zal dus niet ten koste gaan van het opgebouwde vermogen op de beleggingsrekening van je kind. Vanaf het moment dat je kind achttien jaar wordt, telt het vermogen op de beleggingsrekening niet meer mee voor de vermogensrendementsheffing.

Beleggen voor je kind: Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende beleggingsrekeningen beschikbaar voor kinderen, zoals een beleggingsrekening bij een broker of een beleggingsfonds. Het is verstandig om je goed te informeren over de verschillende opties en de voor- en nadelen hiervan.

Ja, het is mogelijk voor een kind om te beleggen. Hiervoor moet wel een beleggingsrekening op naam van het kind worden geopend, waarbij de ouder of voogd toezicht houdt op de beleggingen. Daarnaast kun je als ouder of voogd het kind begeleiden bij het maken van de juiste beleggingskeuzes en het opstellen van een beleggingsplan.

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het is verstandig om pas te beginnen met beleggen als er voldoende spaargeld beschikbaar is en het kind voldoende kennis heeft over beleggen. Dit kan vanaf een leeftijd van ongeveer 18 jaar zijn. Verder geldt dat tijd je beste vriend is bij beleggen. Vroeg beginnen met beleggen helpt met het rente-op-rente effect te vergroten.

Met het spaargeld van een kind kan worden gekozen voor sparen, beleggen of een combinatie hiervan. Het is verstandig om de keuze af te stemmen op de doelen en risicobereidheid van het kind en de ouders of voogd.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek