Search
Close this search box.

Duurzaam beleggen

De definitie van duurzaam beleggen

Veel mensen hebben niet helder voor de geest wat duurzaam beleggen inhoudt. Dit komt omdat het een nieuwe vorm van beleggen is die nog niet iedereen kent. Een definitie die veel wordt aangehouden is: Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij je rekening houdt met de maatschappelijke gevolgen van aandelen, beleggingen en bedrijven, zodat je rekening houdt met de gevolgen voor mens en de natuur.

Duurzaam beleggen is eigenlijk bijna hetzelfde als normaal beleggen, alleen de twee manieren verschillen van elkaar doordat je bij duurzaam beleggen een extra eis hebt aan het beleggingsproduct. Je wilt enkel investeringen doen in bedrijven die duurzaam zijn en oog hebben voor het milieu. Je bepaalt zelf hoe erg je op de factor duurzaamheid let ten opzichte van andere factoren.

Elementen van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is ook wel bekend onder de naam maatschappelijk weldoordacht beleggen. Je wilt graag winsten behalen, maar ook het milieu niet belasten. Je moet goed letten op het beleggingsbeleid van een bedrijf, omdat je hieruit kan afleiden hoe erg een bedrijf op het milieu let. Hier kan je een opsomming vinden van duurzame elementen van een goed beleggingsbeleid:

ESG beleggen: je wilt graag de ESG factoren gecombineerd zien, die staan voor het milieu, en sociale en regeringsfactoren.

Negatieve screening: je maakt gebruik van diverse criteria om bepaalde bedrijven te elimineren uit de markt, dat zijn de bedrijven waar jij niet in gaat investeren.

Positieve screening: je gebruikt diverse normen om bepaalde bedrijven wel in de markt te houden, bedrijven waar jij potentieel in wil gaan investeren, omdat ze iets goeds doen voor de maatschappij.

Best-in-class: je observeert bedrijven om zo te bepalen welke bedrijven het beste de ESG factoren toepassen en daardoor ook het beste doelen verwezenlijken.

Beleggen in thema: je selecteert bedrijven op basis van diverse thema’s die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Je kan de ESG factoren hiervoor gebruiken, maar ook andere factoren die jij belangrijk vindt, zoals abortus of vrouwenrechten.

Actief eigenaar zijn van aandelen: je maakt gebruik van jouw rechten als eigenaar van de aandelen om bepaalde bedrijven te benaderen en uitleg te vragen wat betreft hun bedrag. Je doet dit in een specifieke meeting, of door de directie te benaderen over hun beleid.

Groen beleggen: als een bedrijf zich houdt aan een van ESG factoren, dan is dit een positieve ontwikkeling. Dit wordt ook wel impactbeleggen genoemd. Dit is de ultieme vorm van duurzaam beleggingen doen.

Winst en rendement bij duurzaam beleggen

Op de vraag of duurzaam beleggen veel winst oplevert, is geen duidelijk antwoord. Sommige wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat je aanzienlijk meer winst genereert met duurzaam beleggen. Andere onderzoeken laten een iets minder rooskleurig beeld zien van duurzaam beleggen. Uit de eigen database blijkt dat duurzame beleggingen het zeker niet slechter doen dan ‘normale’ beleggingen. Dat is niet geheel onverwacht, omdat duurzaam beleggen een heel hot topic is. Mensen willen steeds meer rekening houden met het milieu met hun beleggingen, zodat de volgende generatie ook kan genieten van een prachtige wereld met mooie natuur. Ook de wetten zijn steeds meer gefocust op duurzaam beleggen. Je kan proberen zelf een inschatting te maken en je eigen rendement te berekenen. Lees dan vooral ons artikel over het berekenen van rendement.

Welke producten kiezen bij duurzaam beleggen?

Je kan bij duurzaam beleggen eigenlijk alle kanten op. Je kan zelf aan de slag via een broker, maar ook een beheerder kan voor jou aan de slag om duurzaam te beleggen.

Als je graag de touwtjes uit handen geeft omdat je zelf niet zo ervaren bent, dan kan je een vermogensbeheerder inschakelen of een bank. Zij doen al het werk voor jou, en je hebt geen hoog startbedrag nodig om deze vorm van beleggen aan te hangen.

Als jij liever zelf de controle hebt, dan kan je naar een broker stappen of naar een bank. Je mag dan zelf alle keuzes maken en je bent volledig verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Als je niet veel weet van beleggen, is dit wellicht niet de beste vorm voor jou. Je krijgt immers ook geen advies van ervaringsdeskundigen. Hieronder staan enkele producten waar je aan kan denken als je start met duurzaam beleggen:

Er zijn ook bedrijven die een specifiek fonds aanbieden helemaal gericht op de natuur. Je moet dan nog steeds zelf je fondsen uitkiezen waarin je wilt investeren, en je krijgt hierin ook geen advies. Jouw bevelen worden per direct opgevolgd.

Je kan ook investeren in een bedrijf dat niet op de markt aanwezig is. Bedrijven die pas net zijn gestart, daar kan je immers ook terecht. Je kan ook meedoen aan een crowdfunding, maar dat is wel een groter risico. Doe dit enkel na goed onderzoek en als je het geld ook echt kan missen!

Starten met duurzaam beleggen

Als je zelf graag aan de slag wilt met beleggen en voor duurzame beleggingsproducten wilt kiezen, dan kan dat. Je kan ook de touwtjes uit handen geven en een vermogensbeheerder jouw beleggingen laten doen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Je moet ook van tevoren al inschatten wat voor jou een duurzaam bedrijf is en wat niet. Als je dit voor jezelf hebt bedacht, dan kan je daarna op zoek naar het geschikte bedrijf of naar de broker die het beste bij jou past.

Duurzaam beleggen: Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende aanbieders van duurzame beleggingen, zoals banken en beleggingsfondsen. Je kan dus goed duurzaam beleggen bij aanbieders van fondsen of door zelf groene beleggingen te kiezen en te zelf te beleggen via een broker.

Duurzaam beleggen is het investeren in bedrijven of projecten die rekening houden met mens, milieu en maatschappij. Bij duurzaam beleggen wordt gekeken naar de impact van een belegging op de omgeving en de samenleving, naast het financiële rendement.

In 2023 mag je tot een bedrag van €65.072 (zonder fiscale partner) belastingvrij groen beleggen. Dit bedrag kan jaarlijks worden aangepast door de overheid. Met fiscale partner is de vrijstelling maximaal €130.144. 

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek