Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Als je vermogen wilt opbouwen om in de toekomst wat financiƫle ruimte te hebben, kun je dat op verschillende manieren doen. Namelijk met sparen, beleggen of een combinatie van beiden. De keuze die je hierbij maakt, is onder andere afhankelijk van de zekerheid die je wilt hebben. Sparen is traditioneel gezien een stabiele vorm van vermogensopbouw. Maar in de praktijk blijkt dat het op de langere termijn, na een periode van 3 jaar, toch minder rendement oplevert dan bij beleggen. Aan de andere kant is sparen minder risicovol dan beleggen.

Voordat je een keuze maakt tussen sparen en beleggen is het goed om te kijken wat het beste bij je past en moet je ook weten wat de verschillen, de voordelen en de nadelen van beleggen of sparen zijn.

De reden waarom je voor de toekomst extra geld beschikbaar wilt hebben kan verschillend zijn. Het is een aanvulling op je pensioen of je wilt de studie van de kinderen financieren. De keuze voor sparen of beleggen houdt hier ook direct verband mee. Wat is je doel en op welke termijn wil je dat gerealiseerd hebben? Wellicht kom je tot de conclusie dat je in de combinatie van beleggen en sparen de beoogde oplossing vindt.

Bepaal de tijd voor de opbouw van je vermogen

Tijd speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van vermogen. Ook is het risico dat je wilt en kunt lopen belangrijk. Voor opbouw van vermogen over een kortere periode, zonder enig risico te lopen, is sparen een verstandige oplossing. Heb je meer tijd tot je beschikking, bijvoorbeeld 5 jaar of langer, dan is het de moeite waard om te beleggen met spaargeld.

Geld beleggen of sparen?

Geld sparen

Heb je een spaarrekening, dan kies je uit een variabele rente of een vaste rente. Bij een vaste rente kun je eenvoudiger bepalen wat het op termijn aan vast rendement oplevert. Dat is prettig. Maar het nadeel is dat als de rente laag is, je vermogensopbouw dus ook achter kan blijven. Je moet bovendien rekening houden met het feit dat je belasting moet betalen over je vermogensopbouw. Met een lage rente is het de vraag of je deze belasting kunt compenseren.

Toch is sparen de basis van ieder vermogen. Zonder spaargeld, dus zonder buffer, is het niet raadzaam om te gaan beleggen.

Bekijk en vergelijk onze spaarrekeningen

Beleggen van spaargeld

Het principe van beleggen is dat je geen garantie hebt op het rendement. Je loopt dus het risico dat de waarde van je inleg afneemt. Aan de andere kant kan het rendement wel hoger zijn dan bij sparen. Een manier om waardeverlies te beperken, is beheerd beleggen. Hierbij beleg je in standaard fondsen die over de hele wereld verspreid zijn. Je hebt tevens de mogelijkheid om zelf een beleggingsprofiel samen te stellen. Dan bepaal je zelf het aantal gewenste aandelen in verhouding tot de obligaties.

Ga je voor rente of voor rendement?

De rente op een spaarrekening staat dus vaak vast. Bij beleggen is de opbrengst vooraf onbekend omdat je het koersverloop niet kent. Dus is de opbrengst, het rendement, ook onbekend. Je kunt vooraf niet weten of inschatten of het rendement op je belegging hoger is dan de opbrengst op een spaarrekening. Het is wel mogelijk dat als je het geld langer opzij kunt zetten, bijvoorbeeld voor meerdere jaren, je met beleggen meer kunt opbouwen dan met sparen. Maar daarover heb je geen enkele garantie. Wil je weten hoe de beurs zich normaal gesproken ontwikkelt, dan kun je de bekende MSCI World Index als voorbeeld nemen. Hierbij krijg je een goed beeld van de aandelenontwikkeling van 23 economisch ontwikkelde landen. De index bestaat sinds 1987 en haalt een gemiddeld bruto rendement van 8,7% per jaar. Maar hierbij geldt uiteraard ook dat historische gegevens geen garantie zijn voor rendement.

Sparen of investeren: de beste belegging voor je spaargeld

Voordat je beleggen vs sparen zet, kijk je niet alleen naar mogelijke opbrengsten. Je kijkt eveneens of je een buffer hebt voor het vervangen van huishoudelijke apparaten of voor een grote reparatie aan de auto.

In veel gevallen is de uitkomst dat je kiest voor een combinatie van sparen en spaargeld veilig beleggen. Hoeveel procent van je spaargeld je gaat beleggen, is afhankelijk van de reserve die je op korte termijn beschikbaar wilt hebben. Voor opbouw van je vermogen op de langere termijn, kies je voor beleggingen met een langere looptijd, waarbij je kans maakt op een hoger rendement.

Vergelijk alle brokers

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.