Search
Close this search box.

Kies je voor geld sparen of beleggen?

Is het verstandiger om te sparen of beleggen?

Als je vermogen wilt opbouwen om in de toekomst wat financiële ruimte te hebben, kun je dat op verschillende manieren doen. Namelijk met sparen, beleggen of een combinatie van beiden. De keuze die je hierbij maakt, is onder andere afhankelijk van de zekerheid die je wilt hebben. Sparen is traditioneel gezien een stabiele vorm van vermogensopbouw. Maar in de praktijk blijkt dat het op de langere termijn, na een periode van 3 jaar, toch minder rendement oplevert dan bij beleggen. Aan de andere kant is sparen minder risicovol dan beleggen.

Voordat je een keuze maakt tussen sparen en beleggen is het goed om te kijken wat het beste bij je past en moet je ook weten wat de verschillen, de voordelen en de nadelen van beleggen of sparen zijn.

De reden waarom je voor de toekomst extra geld beschikbaar wilt hebben kan verschillend zijn. Het is een aanvulling op je pensioen of je wilt de studie van de kinderen financieren. De keuze voor sparen of beleggen houdt hier ook direct verband mee. Wat is je doel en op welke termijn wil je dat gerealiseerd hebben? Wellicht kom je tot de conclusie dat je in de combinatie van beleggen en sparen de beoogde oplossing vindt.

Bepaal de tijd voor de opbouw van je vermogen

Tijd speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van vermogen. Ook is het risico dat je wilt en kunt lopen belangrijk. Voor opbouw van vermogen over een kortere periode, zonder enig risico te lopen, is sparen een verstandige oplossing. Heb je meer tijd tot je beschikking, bijvoorbeeld 5 jaar of langer, dan is het de moeite waard om te beleggen met spaargeld.

Geld beleggen of sparen?

Geld sparen

Heb je een spaarrekening, dan kies je uit een variabele rente of een vaste rente. Bij een vaste rente kun je eenvoudiger bepalen wat het op termijn aan vast rendement oplevert. Dat is prettig. Maar het nadeel is dat als de rente laag is, je vermogensopbouw dus ook achter kan blijven. Je moet bovendien rekening houden met het feit dat je belasting moet betalen over je vermogensopbouw. Met een lage rente is het de vraag of je deze belasting kunt compenseren.

Toch is sparen de basis van ieder vermogen. Zonder spaargeld, dus zonder buffer, is het niet raadzaam om te gaan beleggen.

Beleggen van spaargeld

Het principe van beleggen is dat je geen garantie hebt op het rendement. Je loopt dus het risico dat de waarde van je inleg afneemt. Aan de andere kant kan het rendement wel hoger zijn dan bij sparen. Een manier om waardeverlies te beperken, is beheerd beleggen. Hierbij beleg je in standaard fondsen die over de hele wereld verspreid zijn. Je hebt tevens de mogelijkheid om zelf een beleggingsprofiel samen te stellen. Dan bepaal je zelf het aantal gewenste aandelen in verhouding tot de obligaties.

Ga je voor rente of voor rendement?

De rente op een spaarrekening staat dus vaak vast. Bij beleggen is de opbrengst vooraf onbekend omdat je het koersverloop niet kent. Dus is de opbrengst, het rendement, ook onbekend. Je kunt vooraf niet weten of inschatten of het rendement op je belegging hoger is dan de opbrengst op een spaarrekening. Het is wel mogelijk dat als je het geld langer opzij kunt zetten, bijvoorbeeld voor meerdere jaren, je met beleggen meer kunt opbouwen dan met sparen. Maar daarover heb je geen enkele garantie. Wil je weten hoe de beurs zich normaal gesproken ontwikkelt, dan kun je de bekende MSCI World Index als voorbeeld nemen. Hierbij krijg je een goed beeld van de aandelenontwikkeling van 23 economisch ontwikkelde landen. De index bestaat sinds 1987 en haalt een gemiddeld bruto rendement van 8,7% per jaar. Maar hierbij geldt uiteraard ook dat historische gegevens geen garantie zijn voor rendement.

Sparen of investeren: de beste belegging voor je spaargeld

Voordat je beleggen vs sparen zet, kijk je niet alleen naar mogelijke opbrengsten. Je kijkt eveneens of je een buffer hebt voor het vervangen van huishoudelijke apparaten of voor een grote reparatie aan de auto.

In veel gevallen is de uitkomst dat je kiest voor een combinatie van sparen en spaargeld veilig beleggen. Hoeveel procent van je spaargeld je gaat beleggen, is afhankelijk van de reserve die je op korte termijn beschikbaar wilt hebben. Voor opbouw van je vermogen op de langere termijn, kies je voor beleggingen met een langere looptijd, waarbij je kans maakt op een hoger rendement.

Sparen of beleggen: Veelgestelde vragen

Sparen is het opzij zetten van geld voor een bepaald doel, bijvoorbeeld voor het kopen van een huis of het opbouwen van een buffer voor onvoorziene uitgaven. Het geld wordt gestort op een spaarrekening en levert rente op. Sparen is over het algemeen veiliger dan beleggen, maar levert momenteel weinig rendement op vanwege de lage rente.

Beleggen is het investeren van geld in de hoop hiermee op de lange termijn een hoger rendement te behalen. Beleggen brengt wel meer risico met zich mee dan sparen, omdat de waarde van beleggingen kan fluctueren. Er zijn verschillende manieren om te beleggen, bijvoorbeeld in individuele aandelen, obligaties, vastgoed of beleggingsfondsen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren voordat je begint met beleggen en om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Sparen is over het algemeen veiliger dan beleggen, maar de rente op spaargeld is op dit moment erg laag. Hierdoor wordt het moeilijk om voldoende rendement te halen om bijvoorbeeld je pensioen te financieren. Beleggen kan in dit geval een goed alternatief zijn, omdat je met beleggen kans hebt op een hoger rendement dan met sparen. Wel brengt beleggen meer risico met zich mee.

Wat je het beste kunt doen met je spaargeld hangt af van je persoonlijke situatie. Als je nog geen buffer hebt opgebouwd voor onvoorziene uitgaven, is het verstandig om hier eerst geld voor opzij te zetten (sparen). Verder kan het verstandig zijn om een combinatie te kiezen tussen sparen en beleggen. Je belegt een deel van je spaargeld met als je doel om op de lange termijn een hoger rendement te behalen.

Het is mogelijk om al je geld te verliezen met beleggen, zeker als je onervaren bent en hoge risico’s neemt. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen over beleggen en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Met 100.000 euro spaargeld heb je veel mogelijkheden. Het is verstandig om een deel van het geld opzij te zetten als buffer voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast kan het verstandig zijn om een deel van het geld te beleggen als je doel is om op de lange termijn een hoger rendement te behalen.

Er zijn verschillende alternatieven voor sparen, zoals beleggen, investeren in vastgoed of het aflossen van schulden of je hypotheek. Welk alternatief het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke financiële situatie en doelstellingen.

Ja, het is mogelijk om met weinig geld te beleggen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te starten met beleggen met een klein bedrag, bijvoorbeeld door te beleggen in (index)fondsen.

Voordelen van sparen zijn dat het veilig is, je kunt altijd bij je geld en het is een goede manier om een buffer op te bouwen. Nadelen van sparen zijn dat de rente momenteel erg laag is, waardoor het rendement beperkt is en het moeilijk wordt om voldoende rendement te behalen voor bijvoorbeeld je pensioen.

Voordelen van beleggen zijn dat je kans hebt op een hoger rendement dan met sparen, je kunt spreiden over verschillende beleggingen en het is mogelijk om op de lange termijn vermogen op te bouwen. Nadelen van beleggen zijn dat het risico hoger is dan bij sparen, de waarde van beleggingen kan fluctueren en het kan veel tijd en kennis kosten om succesvol te beleggen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek