Search
Close this search box.

Erkend hypotheekadviseur (SEH)

De Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) is een initiatief van de gezamenlijke hypotheekaanbieders. De SEH helpt consumenten bij het vinden van deskundig hypotheekadvies. Zij doet dit door hypotheekadviseurs die aantoonbaar genoeg kennis en ervaring hebben op het gebied van hypotheekadvies een erkenning te geven. Deze erkenning geeft consumenten de zekerheid dat de hypotheekadviseur in kwestie deskundig is. De erkenning is persoonsgebonden; om Erkend Hypotheekadviseur te worden dient de adviseur de benodigde diplomaΓÇÖs te behalen en te voldoen aan bepaalde ervaringseisen. Om de erkenning te behouden dient de adviseur ieder jaar een opleiding te volgen om zijn kennis te actualiseren.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Beroepscode

Bij de erkenning hoort het ondertekenen van de Beroepscode van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur. Dit betekent dat Erkend Hypotheekadviseurs zich aan bepaalde gedragsregels houden. De belangrijkste gedragsregels zijn:

 • de hypotheekadviseur geeft een weloverwogen advies en maakt hierin duidelijk welke financiële, juridische en fiscale gevolgen van belang zijn;
 • de hypotheekadviseur verstrekt geen onvolledige, misleidende of onjuiste informatie;
 • de hypotheekadviseur houdt rekening met de belangen van de consument;
 • de hypotheekadviseur is gebonden aan de Gedragscode Hypothecair Financiers;
 • de hypotheekadviseur vult zijn of haar vakkennis voortdurend aan;
 • de hypotheekadviseur houdt gegevens van cliënten geheim;
 • de hypotheekadviseur onderwerpt zich aan de Geschillencommissie van de SEH.

Indien een hypotheekadviseur zich niet aan bovenstaande gedragsregels zou houden, loopt hij kans zijn erkenning kwijt te raken.

Opleiding

Om Erkend Hypotheekadviseur te worden, moeten hypotheekadviseurs een examen bij de SEH afleggen. In dit examen komen de volgende vakgebieden aan de orde:

 • belastingen: hieronder vallen de inkomsten- en vermogensbelasting en de successierechten;
 • verzekeringen: zowel levensverzekeringen als schadeverzekeringen die te maken hebben met de hypotheek;
 • toekomstvoorzieningen: bijvoorbeeld bedrijfsspaarregelingen en pensioenen;
 • financieringen: verschillende leenvormen en begrotingen;
 • recht: bijvoorbeeld het verschil tussen trouwen en samenwonen voor het eigendom van het huis.

Als de hypotheekadviseur dit examen heeft gehaald (kenniseis), moet hij of zij aantonen minimaal 1 jaar als hypotheekadviseur werkzaam te zijn. Hierbij moet de adviseur minimaal 50 procent van de werktijd actief zijn als hypotheekadviseur (ervaringseis). Verder dienen Erkend Hypotheekadviseurs elk jaar een opfrissingscursus te volgen om hun vakkennis op peil te houden.

Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek