Search
Close this search box.

Aankoop woning financieren

Je wilt een eigen huis kopen. De aankoop van een woning kost een flinke som geld – dat geld moet ergens vandaan komen. Eén van de eerste dingen die je moet doen bij de gedachte aan het kopen van een woning is dan ook: nadenken over de financiering.

Financiering: bronnen van geld

We hebben het bewust niet over een hypotheek, omdat bij de financiering van een huis meer komt kijken dan alléén een hypotheek. Met financiering bedoelen we alle bronnen waar geld vandaan komt om de aankoop en de bijkomende kosten te betalen. Die bronnen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Eigen geld
 • Geld van andere mensen (schenking van ouders bijvoorbeeld)
 • Geld van een bank (hypotheek en eventueel een persoonlijke lening)
 • Overwaarde uit de huidige eigen woning

Meer informatie over de financieringsbronnen voor de aankoop woning

Benodigd bedrag voor een eigen huis

Door het onderzoeken van de geldbronnen weet je hoeveel je kunt besteden aan de aankoop van jouw nieuwe woning. Daarbij geef je echter niet alleen geld uit aan de koopsom. Kijk naar het totale plaatje aan kosten dat erbij komt kijken:

 • Koopsom
 • Bijkomende kosten voor de aankoop
 • Bijkomende kosten voor de financiering
 • Kosten van verbouwing / onderhoud / verbetering van de woning
 • Kosten van verhuizing
 • Kosten van inrichting

Niet alle kosten zullen voor jou van toepassing zijn, toch is het goed om ze allemaal even na te lopen. Zo voorkom je dat je op een later moment voor kosten komt te staan waar je niet over had nagedacht – dat kan een flinke tegenvaller opleveren en zelfs voor problemen zorgen.

Meer informatie over de kosten bij de aankoop van een woning

Hypotheek afsluiten

Voor veel mensen is een hypotheek de belangrijkste geldbron voor de financiering van een huis. Het is heel verstandig om al vóór de huizenjacht zo goed mogelijk te weten wat daarin precies mogelijk is. Dat gaat verder dan het bepalen van de maximale hypotheek via een algemene berekening. Je kunt jouw hypotheekaanvraag al een heel eind voorbereiden voordat er een werkelijke woning in beeld is. Dat scheelt stress en tijd zodra je een huis gevonden hebt en hierop wilt gaan bieden.

Idealiter zet je de volgende stappen voor jouw hypotheek:

 1. Zelf online jouw maximale hypotheek berekenen en de bijbehorende bruto en netto maandlasten
 2. Hypotheek voorbereiden met een adviseur
 3. Huis zoeken, vinden en onderhandelen
 4. Hypotheek aanvragen en afsluiten

Binnen 24 uur duidelijkheid over de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op! >>

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek