English version - international interest rates

Persoonlijke verplichtingen en de hypotheek maandlasten

Wanneer u de maandlasten van uw hypotheek wilt berekenen, is het raadzaam om ook rekening te houden met eventuele verplichtingen die naast de hypotheek onderdeel van uw vaste maandlasten vormen, zoals bijvoorbeeld doorlopende kredieten of persoonlijke leningen. Ook kunt u maandelijks terugkerende verplichtingen hebben die zelfs invloed hebben op uw uiteindelijke netto maandlasten, zoals bijvoorbeeld partneralimentatie of erfpacht.

Bereken direct uw maandlasten

Bij het berekenen van de maandlasten van uw hypotheek gaat het er immers om of de hypotheeklasten naast uw overige vaste lasten goed te dragen zijn, zowel nu als in de toekomst. In het geval u bepaalde terugkerende financiŽle verplichtingen heeft die uw besteedbaar inkomen sterk beÔnvloeden, kan het verstandig van een minder hoge hypotheeklening uit te gaan dan de banken u wellicht willen verstrekken. Op deze pagina gaan wij in op deze persoonlijke financiŽle verplichtingen die van invloed kunnen zijn op de maximaal te verkrijgen hypotheek.

Alimentatie

Op het moment dat u partneralimentatie betaalt, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheekrenteaftrek wanneer u een eigen woning aanschaft of bezit. Meestal wordt het bedrag dat u per jaar aan alimentatie betaalt in mindering gebracht op uw belastbaar inkomen, waardoor u per saldo een lager percentage aan inkomstenbelasting kunt betalen en dus ook terug ontvangt over de aftrekbare hypotheekrente. Eventuele alimentatie die u betaalt voor uw kinderen wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

Voor informatie over de invloed van partneralimentatie op de hypotheek maandlasten berekening, klik hier.

Voor uitgebreide informatie over de invloed van partneralimentatie op de maximale hypotheekberekening, klik hier.

Erfpacht

Bij erfpacht heeft u de grond waar uw huis op staat niet in eigendom, maar in bruikleen. Het komt regelmatig voor dat bij erfpacht jaarlijks een vergoeding voor dit bruikleen gevraagd wordt. Dit wordt een canon genoemd. Indien er sprake is van zo'n periodieke canon kan dit invloed hebben op de netto maandlasten van uw hypotheek.

Voor uitgebreide informatie over de invloed van erfpacht op de hypotheek maandlasten berekening, klik hier.

Voor uitgebreide informatie over de invloed van erfpacht op de maximale hypotheekberekening, klik hier.

Schulden (consumptieve kredieten) en de hypotheek maandlasten

Op het moment dat u buiten de hypotheek om schulden heeft zoals persoonlijke leningen of doorlopende kredieten, is het raadzaam om hier rekening mee te houden bij het berekenen van uw maandlasten. Omdat deze verplichtingen ten laste gaan van uw besteedbaar inkomen, zullen ook hypotheekinstellingen hier rekening mee houden in de maximale hypotheekberekening. Omdat een consumptieve lening verder los staat van een hypotheek, komen de lasten over de consumptieve lening verder niet terug in de hypotheek maandlasten berekening.

Voor uitgebreide informatie over de invloed van schulden op de maximale hypotheekberekening, klik hier.

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarReaal0,79 %
5 jaarASR0,90 %
10 jaarABN AMRO0,99 %
15 jaarABN AMRO1,30 %
20 jaarABN AMRO1,40 %
Vergelijk alle hypotheekrentes