Vragen? Bel ons: 088-22 77 311
datum: 24-03-2014

Vraag:

Is de rente van een lening voor mijn restschuld fiscaal aftrekbaar?

Antwoord HomeFinance:

Ja, de rente over een lening voor restschuld is fiscaal aftrekbaar. Er is een tijdelijke fiscale regeling die ervoor zorgt dat de betaalde rente voor een restschuld – ook als dat een consumptief krediet is – onder de hypotheekrenteaftrek valt. Die aftrek geldt voor maximaal 10 jaar. Deze tijdelijke regeling geldt voor restschulden die ontstaan tot 1 januari 2018.

De tijdelijke regeling stelt geen eisen aan het aflossen op de lening voor restschuld. In theorie kan het dus een aflossingsvrije lening zijn, waarbij alleen rente betaald wordt. Dan nog is de rente 10 jaar lang aftrekbaar. In de praktijk is dit vaak niet verstandig: de schuld blijft dan staan en de renteaftrek vervalt na 10 jaar. Ook is de kans dat geldverstrekkers meewerken aan een aflossingsvrij krediet voor de restschuld bijzonder klein.

Voor het doorlopend krediet geldt een belangrijk aandachtspunt dat de rente zuiver toe te kennen is aan de restschuld. De kredietvorm geeft de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Die opnames zijn dan echter niet meer voor het betalen van de restschuld, waardoor het erg ingewikkeld wordt om de betaalde rente fiscaal goed te boeken. Het is daarom aan te raden om ook bij een doorlopend krediet voor restschuld géén opnames te doen tijdens de looptijd. Een reden om toch een doorlopend krediet te verkiezen boven een persoonlijke lening is de rente: die is op een doorlopend krediet lager. Deze rente is dan echter wel variabel en kan dus gedurende de looptijd stijgen.

Klik hier om leningen te vergelijken op rente en voorwaarden
Bekijk meer veelgestelde vragen over het lenen van geld

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.