Search
Close this search box.

Is de rente van een lening voor mijn restschuld fiscaal aftrekbaar?

Vraag:

Is de rente van een lening voor mijn restschuld fiscaal aftrekbaar?

Antwoord HomeFinance:

Ja, de rente over een lening voor restschuld is fiscaal aftrekbaar. Er is een tijdelijke fiscale regeling die ervoor zorgt dat de betaalde rente voor een restschuld ΓÇô ook als dat een consumptief krediet is ΓÇô onder de hypotheekrenteaftrek valt. Die aftrek geldt voor maximaal 10 jaar. Deze tijdelijke regeling geldt voor restschulden die ontstaan tot 1 januari 2018.

De tijdelijke regeling stelt geen eisen aan het aflossen op de lening voor restschuld. In theorie kan het dus een aflossingsvrije lening zijn, waarbij alleen rente betaald wordt. Dan nog is de rente 10 jaar lang aftrekbaar. In de praktijk is dit vaak niet verstandig: de schuld blijft dan staan en de renteaftrek vervalt na 10 jaar. Ook is de kans dat geldverstrekkers meewerken aan een aflossingsvrij krediet voor de restschuld bijzonder klein.

Voor het doorlopend krediet geldt een belangrijk aandachtspunt dat de rente zuiver toe te kennen is aan de restschuld. De kredietvorm geeft de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Die opnames zijn dan echter niet meer voor het betalen van de restschuld, waardoor het erg ingewikkeld wordt om de betaalde rente fiscaal goed te boeken. Het is daarom aan te raden om ook bij een doorlopend krediet voor restschuld géén opnames te doen tijdens de looptijd. Een reden om toch een doorlopend krediet te verkiezen boven een persoonlijke lening is de rente: die is op een doorlopend krediet lager. Deze rente is dan echter wel variabel en kan dus gedurende de looptijd stijgen.

Klik hier om leningen te vergelijken op rente en voorwaarden
Bekijk meer veelgestelde vragen over het lenen van geld

Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Wij vergelijken onderstaande lening verstrekkers

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Defam Premium 6,60%
SNS Bank 6,60%
Lloyds Bank 6,70%
Rabobank 6,70%
ING 6,80%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek