HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Eonia

Wat is Eonia?

LET OP: het Eonia tarief wordt vanaf begin 2022 niet mee gepubliceerd. Het Eonia tarief is vervangen door het ESTER tarief.

Eonia is de afkorting van Euro OverNight Index Average. Eonia was het eendaags interbancaire rentetarief voor het eurogebied. Eonia werd berekend aan de hand van de tarieven waartegen een groot aantal Europese banken elkaar ongedekte leningen verstrekken met een looptijd van slechts 1 dag. Deze panelbanken zijn dezelfde banken die ook meegenomen worden bij de berekening van de Euribor tarieven.

Het Eonia tarief zou je kunnen zien als het 1 daags Euribor tarief. Het Eonia tarief is echter veel minder bekend en wordt veel minder gevolgd dan de Euribor tarieven. Dit hangt onder andere samen met het feit dat Eonia vanwege de hele korte looptijd voornamelijk gebruikt wordt als referentierente binnen de professionele financiële wereld, terwijl Euribor ook als referentie voor particulieren producten als hypotheken, kredieten en spaarrekeningen gebruikt wordt. De hoogte van het Eonia rente tarief hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

Actuele Eonia rente tarieven

Euribor® and Eonia® zijn geregisteerde merken van European Money Markets Institute. De enige originele bronnen van Euribor® data zijn The European Money Markets Instute en Reuters.

Historische Eonia rente – grafieken

Het Eonia rente tarief wordt in de financiële wereld met name gebruikt als referentie bij het vaststellen van prijzen en rentes voor allerlei afgeleide producten, zoals bijvoorbeeld renteswaps (Eonia-Swap). Vanwege de extreem korte looptijd van Eonia, reageert Eonia heel snel op ontwikkelen op de financiële markten. Het historische renteverloop van Eonia kent dan ook een zeer grillig patroon. Hieronder vindt u een grafiek met de historische data van het Eonia rente tarief:

Hier komt je shortcode voor de tabel
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Vrijblijvend hypotheek aanvragen