Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eonia

Wat is Eonia?

LET OP: het Eonia tarief wordt vanaf begin 2022 niet mee gepubliceerd. Het Eonia tarief is vervangen door het ESTER tarief.

Eonia is de afkorting van Euro OverNight Index Average. Eonia was het eendaags interbancaire rentetarief voor het eurogebied. Eonia werd berekend aan de hand van de tarieven waartegen een groot aantal Europese banken elkaar ongedekte leningen verstrekken met een looptijd van slechts 1 dag. Deze panelbanken zijn dezelfde banken die ook meegenomen worden bij de berekening van de Euribor tarieven.

Het Eonia tarief zou je kunnen zien als het 1 daags Euribor tarief. Het Eonia tarief is echter veel minder bekend en wordt veel minder gevolgd dan de Euribor tarieven. Dit hangt onder andere samen met het feit dat Eonia vanwege de hele korte looptijd voornamelijk gebruikt wordt als referentierente binnen de professionele financiële wereld, terwijl Euribor ook als referentie voor particulieren producten als hypotheken, kredieten en spaarrekeningen gebruikt wordt. De hoogte van het Eonia rente tarief hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

Actuele Eonia rente tarieven

Euribor® and Eonia® zijn geregisteerde merken van European Money Markets Institute. De enige originele bronnen van Euribor® data zijn The European Money Markets Instute en Reuters.

Historische Eonia rente – grafieken

Het Eonia rente tarief wordt in de financiële wereld met name gebruikt als referentie bij het vaststellen van prijzen en rentes voor allerlei afgeleide producten, zoals bijvoorbeeld renteswaps (Eonia-Swap). Vanwege de extreem korte looptijd van Eonia, reageert Eonia heel snel op ontwikkelen op de financiële markten. Het historische renteverloop van Eonia kent dan ook een zeer grillig patroon. Hieronder vindt u een grafiek met de historische data van het Eonia rente tarief:

Hier komt je shortcode voor de tabel
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek