Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belastingaangifte 2024 en uw vakantiewoning.

Ontdek de belangrijkste tips en regels omtrent uw tweede woning en de belastingaangifte

Bent u eigenaar van een vakantiehuis of speelt u met de gedachte er een aan te schaffen in het jaar 2024? Dan is uw interesse in de fiscale aspecten ongetwijfeld groot. Een vakantiewoning brengt niet alleen vreugde, maar kan ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

In de volgende alinea’s duiken we in de fiscale wereld rondom vakantiewoningen. We verhelderen hoe de Belastingdienst kijkt naar vakantiewoningen, op welke manier u de waarde ervan vaststelt en de belastingafdracht voor 2024 berekent. Verder voorzien we u van handige tips om fiscaal voordeel te behalen en de financiële voordelen van verhuur te maximaliseren. We sluiten af met een beschouwing over de wijsheid van een investering in een vakantieverblijf in 2024. Ga met ons mee op verkenning en verrijk uw kennis over vakantiewoningbelastingen voor het komende jaar.

De definitie van een vakantiewoning volgens de Belastingdienst

Voor de fiscus is een vakantiewoning een object dat u sporadisch benut voor persoonlijk genot of ter beschikking stelt aan derden. Dit kan variëren van een chalet in de Alpen tot een zeezichtappartement of een bungalow in een vakantiepark. De wijze waarop u de woning benut – eigen gebruik, verhuur, of zelfs onbezet laten – is irrelevant voor de belastingaangifte: opgave is een vereiste, tenzij u voldoet aan specifieke vrijstellingscriteria. Deze uitzonderingen worden later in dit artikel uitgediept.

Waardering van uw vakantiewoning De fiscale waarde van uw vakantieverblijf is cruciaal voor de belastingberekening. Deze waardebepaling kent twee scenario’s:

 1. Met een WOZ-waarde: Deze door de gemeente jaarlijks bepaalde waarde is te vinden op uw WOZ-beschikking of bij de gemeente zelf. De WOZ-waarde is van kracht voor het gehele kalenderjaar, ongeacht eventuele tussentijdse transacties.
 2. Zonder WOZ-waarde: Situaties zoals een stacaravan op huurgrond of gedeeltelijk eigendom vereisen een eigen waardebepaling. Mogelijke methoden zijn de verkoop- of vraagprijs, of een professionele taxatie, peildatum 1 januari 2024.

 

Belastingafdracht voor een vakantiewoning in 2024 De hoogte van de belasting hangt af van de fiscale box waarin uw vakantiewoning wordt aangegeven, met de volgende opties:

 • In box 1 bij verhuur met consistent rendement, na kostenafrek, met een progressief tarief variërend van 9,45% tot 49,5%.
 • In box 3 bij incidentele verhuur of het uitblijven van stabiel rendement, gebaseerd op een forfaitair rendement minus een vrijstelling. Voor 2024 gelden de volgende percentages: 1,9% tot €50.000, 4,5% tot €950.000, en 5,69% daarboven, met een heffingsvrij vermogen van €50.000 per individu of €100.000 voor fiscale partners, belast tegen 31%.

 

Dit perspectief op de belastingregeling voor vakantiewoningen in 2024 biedt een gedegen basis voor zowel huidige als potentiële eigenaren om weloverwogen beslissingen te nemen.

Belastingberekening voor uw vakantiewoning in box 3

Indien u uw vakantieverblijf binnen box 3 aangeeft, valt de belastingheffing over een geschat rendement van de woningwaarde, na aftrek van het heffingsvrije vermogen. Maar hoe berekent u de belasting over uw vakantiewoning in box 3? Volg deze stappen:

 1. De waarde van uw vakantiewoning op 1 januari 2024 is uw uitgangspunt. Dit kan de WOZ-waarde zijn of een zelf bepaalde waarde bij afwezigheid daarvan.
 2. Het forfaitaire rendement op uw vakantiewoning wordt bepaald door het door de Belastingdienst jaarlijks vastgestelde percentage, gebaseerd op gemiddelde rendementen van sparen en beleggen. Voor 2024 gelden de percentages 1,9% tot €50.000, 4,5% tussen €50.000 en €950.000, en 5,69% voor bedragen daarboven.
 3. Vermenigvuldig de vakantiewoningwaarde met het forfaitaire rendement om uw inkomsten uit sparen en beleggen in box 3 te berekenen.
 4. Trek het heffingsvrije vermogen af van dit bedrag. Het heffingsvrije vermogen voor 2024 bedraagt €50.000 per individu, of €100.000 voor fiscale partners.
 5. Het overgebleven bedrag vermenigvuldigt u met het belastingtarief in box 3, zijnde 36%.
 6. Het resultaat geeft aan hoeveel belasting u betaalt over uw vakantiewoning in box 3.

 

Rekenvoorbeeld belasting vakantiewoning 2024:

Stel, u bezit een vakantiewoning gewaardeerd op €200.000 op 1 januari 2024, die u niet of sporadisch verhuurt zonder ander vermogen in box 3, en u bent alleenstaand met een heffingsvrij vermogen van €50.000. Wat is de belastinglast voor uw vakantiewoning in box 3?

 1. De woningwaarde op 1 januari 2024 is €200.000.
 2. Het forfaitaire rendement van 4,5% is van toepassing, gezien uw vermogen in de tweede schijf valt.
 3. Uw inkomen uit sparen en beleggen berekent u als €200.000 x 4,5% = €9.000.
 4. Na aftrek van het heffingsvrije vermogen resulteert dit in €9.000 – €50.000 = -€41.000, wat een negatief saldo betekent en derhalve geen belastingplicht.
 5. De belastingberekening op het negatieve saldo van -€41.000 x 36% = -€14.760 laat zien dat u geen belasting verschuldigd bent over uw vakantiewoning in box 3, resulterend in €0 belastinglast.

 

Belastingvoordelen bij verhuur vakantiewoning 2024:

Het verhuren van uw vakantiewoning in 2024 kan niet alleen extra inkomen genereren, maar biedt ook fiscale voordelen:

 • Aftrekbaarheid van kosten: U mag kosten gerelateerd aan de verhuur aftrekken van uw inkomsten, waaronder onderhoud, verzekering, afschrijvingen en bemiddelingskosten, wat leidt tot een verlaging van uw belastbaar inkomen.
 • Teruggave van BTW: Bij verhuur aan particulieren dient u 9% BTW in rekening te brengen, welke u kunt terugvorderen van de Belastingdienst, mits voldaan wordt aan specifieke eisen zoals minimaal 140 dagen per jaar verhuren en registratie als BTW-ondernemer.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Investeringen in uw vakantiewoning kunnen leiden tot een aftrekpost op uw winst door de KIA, beschikbaar voor inkomstenbelastingondernemers, met een maximum van €16.568 voor investeringen tussen €2.401 en €59.170 in 2024.

 

Profiteer van de vrijstelling voor recreatiewoningen:

Indien uw gebruik van de vakantiewoning in 2024 zich beperkt tot incidenteel persoonlijk recreatief gebruik zonder het oog op permanente bewoning of zakelijke doeleinden, en u deze niet aan derden beschikbaar stelt, kan de woning buiten de belastingaangifte gehouden worden. Dit betekent vrijstelling van belasting over de waarde en het potentiële rendement. Vereisten hiervoor zijn dat u:

 • De woning enkel gebruikt voor recreatie, niet voor permanente bewoning of zakelijke activiteiten.
 • De woning niet aan derden verhuurt of uitleent.
 • Geen commerciële activiteiten ontplooit rondom de vakantiewoning, zoals marketing of het inschakelen van een bemiddelingsbureau.

 

Overweeg schenking aan uw kinderen:

Het overdragen van uw vakantiewoning via een schenking aan uw kinderen kan belastingvoordeel opleveren en bespaart op erfbelasting. In 2024 geldt een vrijstelling van €6.604 per kind. Een hogere eenmalige schenking tot €105.302 is mogelijk als het kind de schenking gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning, mits tussen de 18 en 40 jaar oud.

Verdeel het eigendom van de vakantiewoning:

Door de vakantiewoning te delen met andere eigenaren, zoals uw partner of familie, kunt u de fiscale druk spreiden. Dit komt doordat de waarde en het rendement over meerdere personen verdeeld worden, die ieder hun eigen vrijstellingen en tarieven hebben, waardoor u mogelijk de belasting in box 3 kunt verlagen of vermijden.

Is het slim om te investeren in een vakantiewoning in 2024?

Het aanschaffen van een vakantiewoning kan een aantrekkelijke investering zijn, gezien het potentieel voor verhuuropbrengsten of waardestijging. Maar, is dit een wijze beslissing in 2024? Dit is afhankelijk van diverse factoren:

 • De vakantiewoningmarkt: Wat is de vraag-aanbodverhouding in 2024? Bestaat er een grote vraag naar vakantiewoningen, en hoe liggen de prijzen en potentiële huurinkomsten?
 • De locatie: Hoe aantrekkelijk is de locatie van uw vakantiewoning? Factoren zoals populariteit bij toeristen, bereikbaarheid, klimaat, en de nabijheid van natuur of culturele attracties spelen een grote rol.
 • De staat van de woning: Beoordeel de kwaliteit, het comfort, en de duurzaamheid van de woning. Is het een investering in een modern en onderhoudsvriendelijk huis, of vereist de woning significante investeringen voor verbetering?

 

Deze aspecten dienen grondig overwogen te worden alvorens te beslissen over een investering in een vakantiewoning in het komende jaar.

Specifieke hypotheekvoorwaarden voor vakantiewoningen:

Een hypotheek op een vakantiehuis wijkt af van de reguliere woninghypotheken. De rentetarieven en kosten liggen doorgaans hoger vanwege het verhoogde risico voor de bank. Daarnaast hanteert men vaak een kortere looptijd om snellere aflossing te stimuleren. Het leenbedrag is gekoppeld aan de waarde van de vakantiewoning en niet aan uw persoonlijke inkomen, waarbij in de meeste gevallen tot maximaal 70% van de woningwaarde gefinancierd kan worden. Dit vereist een aanzienlijke eigen inbreng.

InGeïnteresseerd in het kopen van een vakantiewoning of wilt u een vakantiewoning huren ? Er zijn veel aanbodsites die je verder kunnen helpen

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek