Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis kopen zonder voorbehoud hypotheek: Wordt dit verboden?

Huizenkopers willen vaker zonder voorbehoud financiering bieden

De gekte op de woningmarkt is terug. Ik schreef daarover in mijn artikel Vechten om koopwoning: NVM Open Huizendag op 6 april (homefinance.nl). Met een opdrogend aanbod van koopwoningen gaan huizenkopers steeds gekkere dingen doen…

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Kopen zonder voorbehoud financiering baart zorgen

Vooral het kopen zonder voorbehoud van financiering baart mij zorgen. Ik krijg steeds vaker de vraag van mijn klanten of zij kunnen gaan bieden op een woning zonder het voorbehoud van financiering. Ik vraag altijd waarom zij dit willen. Hun antwoord is simpel: de makelaar geeft aan dat ze anders geen kans hebben! Een makelaar kan gemakkelijk praten. Hij / zij is niet aansprakelijk als de hypotheek niet geregeld kan worden en er 10% van de koopsom afgetikt moet worden. Ik ben zeer benieuwd hoe zij reageren als zij wel die 10% van de koopsom moeten aftikken. Het kopen zonder voorbehoud van financiering is dan verleden tijd.

Voorstel NHVP: Wettelijke bedenktermijn naar 14 dagen

De NVHP heeft onlangs een voorstel gedaan om de huidige korte wettelijke bedenktermijn van drie dagen bij de aankoop van een woning te verhogen naar veertien dagen. De NVHP vindt dat:

Kandidaat-kopers worden gedwongen biedingen te doen zonder financieringsvoorbehoud waardoor deze kopers grote financiële risico’s gaan lopen. De korte wettelijke bedenktermijn heeft een prijs opdrukkend effect omdat kandidaat-kopers gedwongen worden snel een bod uit te brengen waardoor de hoogte van het bod steeds meer door emotie dan door ratio wordt bepaald. De huidige situatie verscherpt de tweedeling op de kopersmarkt tussen kopers die zich het mogelijke risico van kopen zonder financieringsvoorbehoud kunnen permitteren en kopers die dat niet kunnen.”

Termijn koopakte zou ook aangepast moeten worden

Ik sta 100% achter het voorstel van de NVHP. Echter dan moet er nog wel iets veranderen. De koop is nu pas rond na ondertekenen van de koopakte. Tussen de tijd van een akkoord van de koopsom en het tekenen van de koopakte kunnen de verkopers nog in zee gaan met andere kopers. Ik ben van mening dat dit niet mogelijk moet zijn. Als dit ook veranderd dan hebben de kopers meer zekerheid en kunnen zij met gerust hart gaan slapen.

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Kopen zonder voorbehoud financiering verzekeren

De NVHP constateert nieuwe initiatieven die niet goed zijn voor de markt. Zij schrijven hierover het volgende:

Kandidaat-kopers kunnen onder bepaalde voorwaarden vooraf ‘zekerheid’ van een bank of verzekeraar krijgen dat zij de gewenste financiering ontvangen wanneer hun bod wordt geaccepteerd dan wel, wanneer deze financiering niet mogelijk is, de boete van 10% wordt vergoed. Voor een dergelijke verzekering dient de kandidaat-koper dan een premie te betalen die in de praktijk meer dan 1.000 euro kan bedragen.

Iets verzekeren betekent dat er iets kan voorvallen. Het is beter om juist iets te voorkomen. Het verhaal is simpel: kopen zonder voorbehoud van financiering moet worden verboden. Om af te sluiten met een conclusie van de NVHP:

Deze oplossing heeft het gevaar in zich dat het door de wetgever geïntroduceerde zorgvuldige traject van oriëntatie en advisering wordt doorkruist.

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek