Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Label C of lager? Geen hypotheek meer.

Duurzaamheid steeds belangrijker voor hypotheekverstrekker

Hoe kun je huizenbezitters zo ver krijgen om te gaan verduurzamen? Het antwoord is nu bekend; namelijk geen hypotheken meer verstrekken aan huizenbezitters met een laag energielabel. Allianz heeft per 1 maart 2024 namelijk besloten om geen hypotheken zonder NHG meer te verstrekken aan huizenbezitters als het energielabel lager is dan C. Een uitzondering hierop is een verplicht bouwdepot met betrekking tot verduurzamen waarbij het energielabel weer C of hoger gaat worden. Let op: dit dient door een taxatierapport aangetoond te worden. Ik ben zeer benieuwd hoe taxateurs dit gaan omschrijven en regelen in een taxatierapport.

Worden woningen onverkoopbaar?

In de wandelgangen horen we al geluiden dat meer banken Allianz gaan volgen. De gevolgen van deze stap zijn groot. Als alle banken in Nederland dit namelijk gaan doen, dan krijgen we onverkoopbare woningen. De kans is groot dat diverse banken met andere maatregelen gaan komen zoals:

  • Een hogere hypotheekrente voor lagere energielabel
  • Strengere eisen voor het energielabel

Laag energielabel? Hogere hypotheekrente

Hoe lager het energielabel hoe hoger de hypotheekrente. Deze maatregel is zo ingevoerd en zorgt er wel voor dat woningen met een laag energielabel minder aantrekkelijk worden. De kans is zelfs groot dat de waarde van deze woningen gaat dalen. Bij strengere eisen moet u denken dat de huidige afgegeven energielabel opnieuw worden beoordeeld en daaruit komt dat deze lager worden beoordeeld (bijvoorbeeld A wordt hierdoor D). In dit geval zal deze huizenbezitter moeten gaan verduurzamen zodat zijn / haar energielabel weer hoger wordt!

Veel fouten met energielabels

Nu het energielabel zo belangrijk is geworden, moeten we wel zorgen dat deze betrouwbaar is. Volgens de Rijksoverheid zijn er de afgelopen jaren foutieve energielabel afgegeven. Het gaat dan om een leuk percentage foutieve labels:

  • Voor 2020 was 10% van de energielabel foutief
  • In 2021 was 15,7% foutief
  • In 2022 was 8,0% foutief

Conclusie

Wie nu een huis gaat kopen of verkopen, zal al rekening moeten gaan houden dat banken strenger zijn of gaan worden. Vooral doorstromers die de verhuisregeling willen toepassen moeten vooraf informeren of zij de huidige hypotheek mee kunnen nemen. Het kan best zo zijn dat er extra eisen worden gesteld. De komende maanden zal blijken welke banken Allianz gaan volgen en welke banken met andere maatregelen gaan komen. Bovendien ben ik zeer benieuwd hoe makelaars de huizenbezitters gaan waarschuwen als zij worden ingeschakeld bij een aankoop of verkoop van een woning. U bent in ieder geval gewaarschuwd. Deze stap van Allianz kan wel eens grote gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek