Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Profiteren van lage rente? Verhuis!

Profiteer van de lage hypotheekrente door te verhuizen naar een andere koopwoning

Profiteer van de lage hypotheekrente door te verhuizen naar een andere koopwoning

Huizenbezitters met een hoge hypotheekrente zijn in deze tijden van historisch lage hypotheekrentes (logisch) op zoek naar mogelijkheden om hun hypotheekrente lager te krijgen. In eerdere blogs kon u lezen hoe de boeterente (bij het oversluiten van een hypotheek) en rentemiddeling wordt berekend. Een huis verkopen en een ander huis kopen, kan ook een hele interessante optie zijn.

Verhuizen naar een ander koophuis

Geen boete bij verhuizen

Bij het oversluiten van de hypotheek is vaak boeterente van toepassing, maar bij het aflossen van de hypotheek bij verkoop van de woning kan de lopende hypotheek vrijwel altijd boetevrij worden afgelost. Door het verkopen van de woning kan de huizenbezitter dus van zijn hoge hypotheekrente afkomen.

Het nadeel van het kopen van een andere koopwoning is de hogere vraagprijs. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het aanbod is summier dus het is maar de vraag of er een andere leuke koopwoning gekocht kan worden. Tot slot moeten er toch weer kosten worden gemaakt, zoals:

  • kosten koper voor de nieuwe woning
  • verhuiskosten
  • opknappen van de nieuwe woning

ABBA constructie

Slimme huizenbezitters hebben een paar jaar geleden de ABBA constructie verzonnen. Op 2 maart 2015 schreef ik hier al eens een blog over. Bij de ABBA constructie wordt de huidige woning verkocht aan iemand en na een tijdje weer teruggekocht. Bij deze constructie komen alleen de kosten koper om de hoek kijken. De boeterente wordt “ontweken” en bij de nieuwe hypotheek gaat de lagere hypotheekrente gelden.

Banken werken niet meer mee

Bij diverse huizenbezitters is de ABBA constructie gelukt. Echter banken kregen hier lucht van en besloten onderling af te spreken om niet mee te werken aan deze constructie. Ik heb in 2015 huizenbezitters gesproken die geen hypotheek meer kregen (van de banken) omdat zij hun eigen woning terugkochten! Wie op Google zoekt naar deze constructie zal ook lezen dat het op diverse sites wordt afgeraden.

Natuurlijk hebben de banken gelijk. Hoe vaak zou het voorgekomen zijn (voor 2015) dat huizenbezitters hun eigen woning hebben teruggekocht omdat zij niet tevreden waren over hun nieuwe woning (buurt). In mijn buurt is het nog nooit gebeurd. Echter verbieden kan je het eigenlijk ook niet. Je kunt ook niet zeggen tegen een persoon dat hij / zij niet twee keer met dezelfde persoon mag trouwen!

Conclusie

De (weinig) goedwillende huizenbezitters moeten nu lijden onder de huizenbezitters die geld willen verdienen. In ieder geval is duidelijk dat het vastzetten van de hypotheekrente voor een langere periode een behoorlijk nadeel kan zijn als de hypotheekrente daalt. Toch blijf ik van mening dat we nu op het moment zijn beland, dat de hypotheekrenteaftrek kan worden afgeschaft als alle huizenbezitters een lage hypotheekrente hebben! Het is een hele klus, maar het vereenvoudigt wel veel.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek