Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 oktober 2019, 12:06 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Huizenbezitters met een hoge hypotheekrente zijn in deze tijden van historisch lage hypotheekrentes (logisch) op zoek naar mogelijkheden om hun hypotheekrente lager te krijgen. In eerdere blogs kon u lezen hoe de boeterente (bij het oversluiten van een hypotheek) en rentemiddeling wordt berekend. Een huis verkopen en een ander huis kopen, kan ook een hele interessante optie zijn.

Verhuizen naar een ander koophuis

Geen boete bij verhuizen

Bij het oversluiten van de hypotheek is vaak boeterente van toepassing, maar bij het aflossen van de hypotheek bij verkoop van de woning kan de lopende hypotheek vrijwel altijd boetevrij worden afgelost. Door het verkopen van de woning kan de huizenbezitter dus van zijn hoge hypotheekrente afkomen.

Het nadeel van het kopen van een andere koopwoning is de hogere vraagprijs. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het aanbod is summier dus het is maar de vraag of er een andere leuke koopwoning gekocht kan worden. Tot slot moeten er toch weer kosten worden gemaakt, zoals:

  • kosten koper voor de nieuwe woning
  • verhuiskosten
  • opknappen van de nieuwe woning

ABBA constructie

Slimme huizenbezitters hebben een paar jaar geleden de ABBA constructie verzonnen. Op 2 maart 2015 schreef ik hier al eens een blog over. Bij de ABBA constructie wordt de huidige woning verkocht aan iemand en na een tijdje weer teruggekocht. Bij deze constructie komen alleen de kosten koper om de hoek kijken. De boeterente wordt "ontweken" en bij de nieuwe hypotheek gaat de lagere hypotheekrente gelden.

Banken werken niet meer mee

Bij diverse huizenbezitters is de ABBA constructie gelukt. Echter banken kregen hier lucht van en besloten onderling af te spreken om niet mee te werken aan deze constructie. Ik heb in 2015 huizenbezitters gesproken die geen hypotheek meer kregen (van de banken) omdat zij hun eigen woning terugkochten! Wie op Google zoekt naar deze constructie zal ook lezen dat het op diverse sites wordt afgeraden.

Natuurlijk hebben de banken gelijk. Hoe vaak zou het voorgekomen zijn (voor 2015) dat huizenbezitters hun eigen woning hebben teruggekocht omdat zij niet tevreden waren over hun nieuwe woning (buurt). In mijn buurt is het nog nooit gebeurd. Echter verbieden kan je het eigenlijk ook niet. Je kunt ook niet zeggen tegen een persoon dat hij / zij niet twee keer met dezelfde persoon mag trouwen!

Conclusie

De (weinig) goedwillende huizenbezitters moeten nu lijden onder de huizenbezitters die geld willen verdienen. In ieder geval is duidelijk dat het vastzetten van de hypotheekrente voor een langere periode een behoorlijk nadeel kan zijn als de hypotheekrente daalt. Toch blijf ik van mening dat we nu op het moment zijn beland, dat de hypotheekrenteaftrek kan worden afgeschaft als alle huizenbezitters een lage hypotheekrente hebben! Het is een hele klus, maar het vereenvoudigt wel veel.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.