Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
lenen leningen
Gepubliceerd op: 7-2-2020 om 08:57

Het is niet verrassend maar nu pas definitief door een uitspraak van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (KiFiD): de rente op een doorlopend krediet moet zich mee ontwikkelen met de marktrente.

Klacht tegen Interbank

De uitspraak draait om een zaak van een consument tegen Interbank. Daar werd sinds 2005 niet meer de marktrente gevolgd, waardoor de rente op het doorlopend krediet niet mee daalde met het in elkaar gezakte renteniveau. De klant was het daar niet mee eens en diende een klacht in. Hij had al eerder gelijk gekregen van de Geschillencommissie en het beroep van Interbank heeft daar geen verandering in gebracht.

Teveel betaalde rente compenseren

Interbank moet haar klant met een doorlopend krediet nu gaan compenseren voor de teveel betaalde rente. Deze uitspraak heeft natuurlijk niet alleen betrekking op deze ene klant, maar op alle mensen die een doorlopend krediet hadden lopen in die periode. En niet alleen bij Interbank, maar bij alle banken die deze rentestrategie hanteerden. 

Ontwikkeling rente doorlopend krediet

De gemiddelde rente op doorlopende kredieten is - zo hebben we al vaker gezien - duidelijk niet mee gedaald met de marktrente. Kijk maar eens naar de grafieken met de renteontwikkeling voor doorlopende kredieten (blauwe lijn)....:

Ontwikkeling rente doorlopend krediet

En vergelijk die met de ontwikkeling van de geldmarktrente:

Grafieken van Lening.nl: Ontwikkeling leenrente

Veel mensen geld terug voor hun DK

Ongetwijfeld zal blijken dat héél veel mensen geld terugkrijgen van de bank waar zij een DK hebben lopen. Als bij Interbank al sinds 2005 de marktrente niet werd gevolgd zal het te compenseren bedrag groter zijn, maar de gemiddelde DK-rente is in elk geval sinds 2015 ook gemiddeld genomen niet meer gedaald - terwijl de marktrente dat wel deed. En de rente op een persoonlijke lening ook.

Check de actuele leenrente

Einde van het doorlopend krediet?

Het zou zomaar kunnen dat het eind van het doorlopend krediet in zicht is. ABN Amro is al gestopt met het openen van nieuwe DK's, Interbank ook, en eerder deze week kondigde Interbank zelfs aan de bestaande doorlopende kredieten op te zeggen.

Geld lenen te gemakkelijk met DK

Het concept van het DK past ook niet meer in de huidige tijd. De tendens is dat de overheid wil dat we ons minder in de schulden steken - en daar is wel wat voor te zeggen natuurlijk. Een doorlopend krediet nodigt doorlopend uit tot opnieuw geld lenen, omdat je steeds weer tot aan je limiet kunt opnemen. Dat is misschien wel té gemakkelijk. Als je daar zorgvuldig en voorzichtig mee omgaat is het alleen maar heel fijn en flexibel, maar wie dat niet doet... kan er naar door in de problemen komen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom geld lenen?
Schrijf je in voor de Update Lenen van onze HomeFinance MailService!

Aanmelden

Aangemaakt door E. van der Duim-Bergen op 19-02-2020 10:07

Wij hebben sinds december 2007 een dk gehad tot afgelopen weekend. Ik begrijp uit bovenstaande stuk dat wij al die jaren dus veel te veel hebben betaald en dat er een compensatie beschikbaar komt, maar hoe kunnen we daar aanspraak op maken? Van Interbank hebben wij namelijk nog helemaal niets vernomen over deze hele situatie...

Aangemaakt door Mariette 16-02-2020 op 16-02-2020 13:41

Wij hebben van 2015 t/m 2019 een doorlopend krediet bij interbank gehad met hoge rentus.Met veel moeite afbetaald. Kunnen wij nu ook nog een claim indienen?

Aangemaakt door Max op 16-02-2020 13:26

Ik had tot 2017 een dk en is in 2017 omgezet naar een pl bij dga. 92 maanden 308.40.Rente 5.7 jaarlijkse kostenpecentage. Heb ik nog recht op terug betaling van voor 2017

Aangemaakt door James op 15-02-2020 20:09

Wij hebben ons DK inmiddels afgelost.Hebben wij ook recht op compensatie?

Aangemaakt door Peter op 16-02-2020 12:43

Dat is een goede vraag die wij ons gisteren ook stelde. In 2012 hebben we het restant in 1 keer afgelost maar daarvoor wel jaren lang teveel rente betaald blijkt dus nu. Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.

Aangemaakt door Paul op 13-02-2020 11:55

Geldt dit ook voor bij Interbank afgesloten PL ?

Aangemaakt door Job op 13-02-2020 12:19

Nee, want daar weet je bij het afsluiten exact de rente en overige voorwaarden. Bij het doorlopend krediet wijzigt de rente gedurende de looptijd. En dat was dus het probleem. De rentes gingen allemaal omlaag terwijl mensen met een DK bij Interbank hun rente niet zagen dalen. Sterker nog: soms zelfs stijgen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.