Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 7 februari 2020, 08:57 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Het is niet verrassend maar nu pas definitief door een uitspraak van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (KiFiD): de rente op een doorlopend krediet moet zich mee ontwikkelen met de marktrente.

Klacht tegen Interbank

De uitspraak draait om een zaak van een consument tegen Interbank. Daar werd sinds 2005 niet meer de marktrente gevolgd, waardoor de rente op het doorlopend krediet niet mee daalde met het in elkaar gezakte renteniveau. De klant was het daar niet mee eens en diende een klacht in. Hij had al eerder gelijk gekregen van de Geschillencommissie en het beroep van Interbank heeft daar geen verandering in gebracht.

Teveel betaalde rente compenseren

Interbank moet haar klant met een doorlopend krediet nu gaan compenseren voor de teveel betaalde rente. Deze uitspraak heeft natuurlijk niet alleen betrekking op deze ene klant, maar op alle mensen die een doorlopend krediet hadden lopen in die periode. En niet alleen bij Interbank, maar bij alle banken die deze rentestrategie hanteerden. 

Ontwikkeling rente doorlopend krediet

De gemiddelde rente op doorlopende kredieten is - zo hebben we al vaker gezien - duidelijk niet mee gedaald met de marktrente. Kijk maar eens naar de grafieken met de renteontwikkeling voor doorlopende kredieten (blauwe lijn)....:

Ontwikkeling rente doorlopend krediet

En vergelijk die met de ontwikkeling van de geldmarktrente:

Grafieken van Lening.nl: Ontwikkeling leenrente

Veel mensen geld terug voor hun DK

Ongetwijfeld zal blijken dat héél veel mensen geld terugkrijgen van de bank waar zij een DK hebben lopen. Als bij Interbank al sinds 2005 de marktrente niet werd gevolgd zal het te compenseren bedrag groter zijn, maar de gemiddelde DK-rente is in elk geval sinds 2015 ook gemiddeld genomen niet meer gedaald - terwijl de marktrente dat wel deed. En de rente op een persoonlijke lening ook.

Check de actuele leenrente

Einde van het doorlopend krediet?

Het zou zomaar kunnen dat het eind van het doorlopend krediet in zicht is. ABN Amro is al gestopt met het openen van nieuwe DK's, Interbank ook, en eerder deze week kondigde Interbank zelfs aan de bestaande doorlopende kredieten op te zeggen.

Geld lenen te gemakkelijk met DK

Het concept van het DK past ook niet meer in de huidige tijd. De tendens is dat de overheid wil dat we ons minder in de schulden steken - en daar is wel wat voor te zeggen natuurlijk. Een doorlopend krediet nodigt doorlopend uit tot opnieuw geld lenen, omdat je steeds weer tot aan je limiet kunt opnemen. Dat is misschien wel té gemakkelijk. Als je daar zorgvuldig en voorzichtig mee omgaat is het alleen maar heel fijn en flexibel, maar wie dat niet doet... kan er naar door in de problemen komen.

Update 11 mei 2020: Crédit Agriole (Interbank en meer labels) komt met mijnrentevergoeding.nl

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom geld lenen?

Schrijf je in voor de Update Lenen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.