Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Doorlopend krediet? Wie weet krijg je geld terug!

Als rente niet gedaald is met de marktrente: compensatie

Als rente niet gedaald is met de marktrente: compensatie

Het is niet verrassend maar nu pas definitief door een uitspraak van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (KiFiD): de rente op een doorlopend krediet moet zich mee ontwikkelen met de marktrente.

Klacht tegen Interbank

De uitspraak draait om een zaak van een consument tegen Interbank. Daar werd sinds 2005 niet meer de marktrente gevolgd, waardoor de rente op het doorlopend krediet niet mee daalde met het in elkaar gezakte renteniveau. De klant was het daar niet mee eens en diende een klacht in. Hij had al eerder gelijk gekregen van de Geschillencommissie en het beroep van Interbank heeft daar geen verandering in gebracht.

Teveel betaalde rente compenseren

Interbank moet haar klant met een doorlopend krediet nu gaan compenseren voor de teveel betaalde rente. Deze uitspraak heeft natuurlijk niet alleen betrekking op deze ene klant, maar op alle mensen die een doorlopend krediet hadden lopen in die periode. En niet alleen bij Interbank, maar bij alle banken die deze rentestrategie hanteerden. 

Ontwikkeling rente doorlopend krediet

De gemiddelde rente op doorlopende kredieten is – zo hebben we al vaker gezien – duidelijk niet mee gedaald met de marktrente. Kijk maar eens naar de grafieken met de renteontwikkeling voor doorlopende kredieten (blauwe lijn)….:

Ontwikkeling rente doorlopend krediet

En vergelijk die met de ontwikkeling van de geldmarktrente:

Grafieken van Lening.nl: Ontwikkeling leenrente

Veel mensen geld terug voor hun DK

Ongetwijfeld zal blijken dat héél veel mensen geld terugkrijgen van de bank waar zij een DK hebben lopen. Als bij Interbank al sinds 2005 de marktrente niet werd gevolgd zal het te compenseren bedrag groter zijn, maar de gemiddelde DK-rente is in elk geval sinds 2015 ook gemiddeld genomen niet meer gedaald – terwijl de marktrente dat wel deed. En de rente op een persoonlijke lening ook.

Check de actuele leenrente

Einde van het doorlopend krediet?

Het zou zomaar kunnen dat het eind van het doorlopend krediet in zicht is. ABN Amro is al gestopt met het openen van nieuwe DK’s, Interbank ook, en eerder deze week kondigde Interbank zelfs aan de bestaande doorlopende kredieten op te zeggen.

Geld lenen te gemakkelijk met DK

Het concept van het DK past ook niet meer in de huidige tijd. De tendens is dat de overheid wil dat we ons minder in de schulden steken – en daar is wel wat voor te zeggen natuurlijk. Een doorlopend krediet nodigt doorlopend uit tot opnieuw geld lenen, omdat je steeds weer tot aan je limiet kunt opnemen. Dat is misschien wel té gemakkelijk. Als je daar zorgvuldig en voorzichtig mee omgaat is het alleen maar heel fijn en flexibel, maar wie dat niet doet… kan er naar door in de problemen komen.

Update 11 mei 2020: Crédit Agriole (Interbank en meer labels) komt met mijnrentevergoeding.nl

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom geld lenen?

Schrijf je in voor de Update Lenen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Reactie op: Paul van donderdag februari 13, 2020 11:55
    Nee, want daar weet je bij het afsluiten exact de rente en overige voorwaarden. Bij het doorlopend krediet wijzigt de rente gedurende de looptijd. En dat was dus het probleem. De rentes gingen allemaal omlaag terwijl mensen met een DK bij Interbank hun rente niet zagen dalen. Sterker nog: soms zelfs stijgen.

  2. Reactie op: James van zaterdag februari 15, 2020 20:09
    Dat is een goede vraag die wij ons gisteren ook stelde. In 2012 hebben we het restant in 1 keer afgelost maar daarvoor wel jaren lang teveel rente betaald blijkt dus nu. Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.

  3. Reactie op: Van dijk van zaterdag februari 29, 2020 20:31
    Afgelopen vrijdag bericht gehad van IB;
    In oktober 2017 en april 2018 hebben wij renteverhogingen doorgevoerd. Wij hebben deze verhogingen kritisch bekeken en besloten deze terug te draaien. Dit betekent dat de rente met terugwerkende kracht verlaagd wordt. U krijgt dus een bedrag terug. Dit bedrag verrekenen wij met uw schuld per 1 mei 2020. Wij informeren u over de hoogte van dit bedrag op uw maandoverzicht van mei 2020.
    Wij(?) hebben de ze verhogingen kritisch bekeken……!??
    Correctie alleen vanaf oktober 2017 ??
    Dacht het toch niet.!

  4. Reactie op: C van der linde van vrijdag mei 29, 2020 11:05
    Dat wordt ook door de belasting gedaan, je gaat niet iets betalen terwijll je nog geld van iemand tegoed hebt, dan mag je dat verrekenen, dat lijkt me logisch en volkomen legaal.

  5. Reactie op: Fransje claeys van dinsdag mei 26, 2020 17:55
    Hoi mag ik vragen om welk bedrag het dan ging ? U kreeg 1100 euro terug voor welk bedrag en hoeveel jaar ? Ben erg benieuwd wat ik kan verwachten

  6. Reactie op: Dana Monypenny van vrijdag juni 5, 2020 17:23
    Zoek even de uitzending van kassa van 16 mei 2020, dan weet u precies wat er aan de hand is.

  7. Reactie op: Ans van vrijdag mei 1, 2020 01:04
    Heb je al actie ondernomen Ans? Ik ben nl benieuwd, zelf ook een DK bij Prime Line. En zo ja ,welke actie en reactie

  8. Reactie op: A Kolk van zaterdag mei 30, 2020 13:58
    ik heb de tweede brief niet afgewacht 1/6 ingevuld. Zojuist op mijn rekening

  9. Reactie op: Flip van donderdag april 30, 2020 15:45
    Ik heb het eergisteren ingevuld en krijg een behoorlijk bedrag terug. Ik laat je horen waarneer ik dat op mijn bankrk krijg.

  10. Reactie op: Sunny van woensdag mei 27, 2020 18:38
    Ik heb ook een brief gehad voor de compensatieregeling gehad nu ben ik in 2005 gescheiden en in het convenant van de scheiding staat dat ik de schuld betaal mijn ex heeft dus nooit een cent betaald maar nu wel de helft van de compensatie opstrijken wie kan mijn advies geven of helpen om dit ongedaan te krijgen

  11. Reactie op: ila van zondag juni 28, 2020 14:48
    Interbank moet haar klant met een doorlopend krediet nu gaan compenseren voor de teveel betaalde rente. Deze uitspraak heeft natuurlijk niet alleen betrekking op deze ene klant, maar op alle mensen die een doorlopend krediet hadden lopen in die periode. En NIET ALLEEN BIJ INTERBANK MAAR BIJ ALLE BANKEN DIE DEZE RENTESTRATEGIE HANTEERDEN. Ik zou dus in jouw geval een brief sturen naar Ohra met de uitspraak van het KiFid in deze, te vinden op KiFid.nl ( uitspraken).

  12. Reactie op: Nel van donderdag juli 23, 2020 16:46
    Natuurlijk dat klopen nooit !
    Teveel rente betekent duppel of meer !
    De bank nog niet een oplichter hebben en de berekening nog steeds onjuist en moeten jullie naar een advocaat of financieel advieseur.
    Nooit accepteren want eigenlijk moeten te veel betaalde rente terug!!
    Alibaba nog steeds Alibaba

  13. Reactie op: Harrie van vrijdag juli 10, 2020 17:55
    Ik ervaar dezelfde problemen. Heb mijn rechtsbijstandsverzekering ingeschakeld en deze zijn nu alles aan het uitzoeken. Grote kans dit dit uiteindelijk ook een rechtszaak wordt aangezien ik niet verwacht dat Interbank zich opeens aan de Kifid uitspraak gaat houden.

  14. Reactie op: Alex van vrijdag juni 19, 2020 23:38
    Ja over de rentevergoeding wordt ook dagelijks rente gerekend. Hoe langer zij er over doen het af te wikkelen, hoe hoger de compensatie wordt. Mijn compensatiebedrag viel uiteindelijk honderden euro’s hoger uit omdat zij uiteindelijk 3 maanden over de afwikkeling hebben gedaan.

  15. Reactie op: Am van dinsdag juni 2, 2020 09:38
    2x contact formulier ingevuld . krijg nu bericht dat dit niet geld vor de Abn-amro bank.
    Flauwekul.

  16. Reactie op: Rina van woensdag juli 29, 2020 23:06
    Hallo Dinie,
    Mag ik vragen bij welke bank jullie krediet hebben afgesloten?
    Ik bij Defam

  17. Reactie op: Van soest van zondag mei 23, 2021 23:21
    Heb je nog geen contact gehad met Interbank? Ik zou gelijk contact opnemen met de bank zelf. Zij moeten je aangeven wat je kunt verwachten.

  18. Reactie op: Fatima Arbaj van donderdag september 3, 2020 17:13
    Defam valt onder ABN AMRO….
    DK is veel te veel rente berekend dus…. compensatie is bij Defam ook van toepassing!!

  19. Reactie op: AdWE van vrijdag juni 4, 2021 08:56
    Uitspraak Commissie van Beroep van het Kifid
    Over rente op een Flexibel Krediet
    Op donderdag 4 maart publiceerde het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) een bindende uitspraak van de Commissie van Beroep over een individuele klacht van een particuliere klant van ABN AMRO over de hoogte van de variabele rente op zijn doorlopend krediet. DEFAM is onderdeel van ALFAM, een 100% dochter van ABN AMRO.

  20. Reactie op: Roberto van donderdag mei 27, 2021 20:00
    Zit ook te qachten op uitspraak Ing betaal al te veel vanaf 1980
    Schoften en net doen of we van niets weten hoelang nog deze maffia praktijken.

  21. Reactie op: Berdien van woensdag november 2, 2022 22:44
    Dat is een vraag die wij niet kunnen beantwoorden Berdien, ik adviseer je hierover uitleg te vragen aan FREO.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek