Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 11 mei 2020, 09:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Zo! Er is nieuws uit de hoek van Interbank en consorten over de compensatie van de teveel betaalde rente voor doorlopende kredieten. Je weet wel, omdat er een veel hogere rente in rekening was gebracht dan reëel als je naar de ontwikkeling van de marktrente keek.

Wat is de laagste leenrente?

Crédit Agricole Consumer Finance Nederland compenseert

Iets meer dan drie maanden geleden meldden wij al dat Interbank haar doorlopend krediet-klanten moest gaan compenseren voor teveel betaalde rente. Eigenlijk moeten niet Interbank zeggen maar Crédit Agricole Consumer Finance Nederland, het moederbedrijf. Hieronder vallen ook de labels Ribank, Findio, De Nederlandse Voorshcotbank en Intermediaire Voorschotbank. 

Speciale website: mijnrentevergoeding.nl

Crédit Agricole heeft nu een speciale website in het leven geroepen voor iedereen die meent recht te hebben op compensatie voor teveel betaalde doorlopend krediet rente bij één van haar labels: mijnrentevergoeding.nl

Informatie op mijnrentevergoeding.nl

Bron: mijnrentevergoeding.nl

Kijkend naar die website heb ik de indruk dat ze alles heel netjes uitgewerkt en uitgelegd hebben. Maar goed, ik heb zelf niet zo'n doorlopend krediet bij één van deze banken, dus uittesten gaat niet.

Waarom moet je aanmelden? Je hebt er toch gewoon recht op?

Mijn eerste gedachte is: waarom is het nodig dat je jezelf aanmeldt voor die rentevergoeding? Zij hebben toch alle gegevens en kunnen jouw compensatie gewoon uitrekenen en storten? Je hebt er toch gewoon recht op? Deze vraag staat bovenaan bij de Veelgestelde vragen op website en krijgt als antwoord:

We willen zeker weten dat we u als klant van de juiste informatie over uw rentevergoeding voorzien. Hiervoor hebben we onder andere uw contractnummer(s) nodig en moet u inloggen met iDIN zodat wij u kunnen identificeren. Vervolgens hebben we uw gegevens ook nodig om zeker te weten dat we het bedrag aan rentevergoeding op het juiste contractnummer in mindering brengen of – indien van toepassing – het (resterende) bedrag naar het juiste rekeningnummer overmaken.

Daar is natuurlijk wel wat voor te zeggen. Dan hoop ik in elk geval wel dat iedereen die zo'n lening heeft wel actief door de bank geïnformeerd wordt over de compensatie en de weg daar naartoe. Als ik kijk naar de vele reacties op de blog Doorlopend krediet? Wie weet krijg je geld terug! lijkt dat er wel op.

Akkoord op aanbod of vaststellingsovereenkomst

Er is kennelijk een onderscheid tussen vergoedingen tot en vanaf € 200. Onder dat bedrag hoef je alleen akkoord te geven, daarboven moet er een vaststellingsovereenkomst getekend worden. In beide gevallen leg je hiermee ongetwijfeld vast dat je afziet van verdere stappen. Dus dat je niet alsnog een rechtszaak gaat starten om alsnog meer geld te krijgen.

In mindering op openstaand krediet

Heb je de lening waarop gecompenseerd wordt nog lopen, dan wordt de rentevergoeding in mindering gebracht op het openstaande saldo - dus niet uitbetaald. Is het krediet al beëindigd, dan krijg je het natuurlijk wel op je rekening gestort. Dat brengen ze als 'hulp bij snellere aflossing van uw doorlopend krediet' - ondertussen is het ook duidelijk gunstiger voor de banken. Die hoeven dan geen euro's over te maken. 

Wat als je de rentevergoeding niet claimt?

Toch ben ik nieuwsgierig wat er gebeurt met de klanten die niet (snel) hun rentevergoeding claimen via de website. Omdat ze het niet weten, niet snappen of niet de moeite nemen. Laten Interbank, Ribank, Findio, De Nederlandse Voorschotbank en de Intermediaire Voorschotbank het hier dan bij of worden er nog meer stappen ondernomen om mensen te bereiken met de boodschap dat ze geld terug kunnen krijgen? Geen idee wat hierin de eisen van de rechter zijn, maar ik ben oprecht benieuwd hoe ver ze daarin gaan.

Ontwikkelingen en rentes van leningen bijhouden?

Meld je aan voor de Update Lenen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.