Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 april 2020, 13:34 - Jos Koets
#hypotheek

Het heeft even geduurd maar de Corona hypotheek is een feit. De banken hebben hun goede wil getoond door in de media al snel te verkondigen dat ze huizenbezitters met financiële problemen gaan helpen. Dit helpen bestaat uit het uitstellen van de betaling van de hypotheeklasten door de huizenbezitter voor een periode van (meestal) ongeveer 3 maanden.

Problemen met de belastingdienst

Deze hulp is leuk maar kan bij huizenbezitters die na 1 januari 2013 hun eerste hypotheek hebben afgesloten voor grote problemen zorgen. De fiscus (belastingdienst) verplicht deze huizenbezitters namelijk hun maandelijkse aflossingsschema te volgen als zij een annuïteiten / lineaire hypotheek hebben afgesloten. De gevolgen zijn groot als deze huizenbezitters niet voldoen aan deze "verplichte aflossing". Kort gezegd: de betaalde hypotheekrente is niet meer fiscaal aftrekbaar. De hypotheek verhuist dus naar box 3!

Kabinet moet de regels wijzigen

Om dit soort problemen te voorkomen, moet het kabinet de regeltjes gaan wijzigen. U begrijpt gezien de situatie waarin we ons bevinden dat hier even geen tijd voor is. Dit "probleempje" zal dus later opgelost moeten worden. Het betekent in ieder geval wel dat huizenbezitters die hier gebruik van maken in de toekomst meer moeten gaan aflossen.

Scherpere regels voor nieuwe hypotheken

Hoera: we zijn blij met de banken want ze komen hun klanten tegemoet. Dat klopt maar voor nieuwe klanten zijn de regeltjes wel behoorlijk aangescherpt. Diversen banken (andere zullen zeker volgen) gaan veel scherper kijken naar het beroep van de koper / aanvrager. Hierbij moet de aanvrager ook aangeven of zijn inkomen volledig wordt betaald door zijn werkgever of tijdelijk door de overheid!

Banken gaan nog een stapje verder en komen met een opsomming van beroepen die als het ware in de "gevarenzone" zitten. Denk aan:

  • Horeca
  • Toerisme & recreatie
  • Cultuur & sport
  • Luchtvaart
  • Persoonlijke dienstverlening (waar onder valt bijvoorbeeld: kappers, nagelstudio’s, schoonheidssalons etc.)
  • Kinderdagverblijven / kinderopvang
  • Transport (bijvoorbeeld personenvervoer)
  • Detailhandel (bijvoorbeeld winkeliers)
  • Sectoren / beroepen die we op basis van “gezond verstand” kwalificeren als risicovol

Wie in bovenstaande beroepen werkt en een hypotheek wil afsluiten, mag dus meer met zijn billen bloot dan andere kopers. Zo kan de bank ook eisen dat de hypotheek zes maanden betaald kan worden uit eigen middelen.

Rood staan goedkoper

Tot slot las ik dit weekend dat banken hun rente op rood staan en leningen hebben verlaagd. Ook voor deze stap kunnen we de vlag gaan uithangen. De meeste banken vragen nu 9% rente (dit was 12% of zelfs nog hoger)! Dat is een stap in de goede richting, maar wat mij betreft nog steeds belachelijk hoog. Waarom kan de maximale rente op roodstaan (en de maximale rente op leningen) niet nog een paar procent omlaag? Ik denk dat banken vergeten zijn dat zij in de crisistijd geholpen zijn door ons. Een beetje dankbaarheid had nu wel gekund in deze moeilijke periode.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.