Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie zorgt voor problemen

Steeds meer mensen in de problemen door de forse prijsstijgingen

Steeds meer mensen in de problemen door de forse prijsstijgingen

De inflatie rijst de pan uit. Vooral de energieprijzen gaan de laatste maanden door het dak. De media blijft er terecht veel aandacht aan besteden. Maar wat is inflatie eigenlijk? En wat zijn de effecten van de stijgende prijzen?

Wat is inflatie?

Inflatie treedt op als er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Bij het bepalen van de inflatie gaat het dus niet om individuele producten maar om de prijsontwikkeling van een selectie van allerlei goederen en diensten. Inflatie betekent eigenlijk dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan vorige maand. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.

Hoe hoog is de inflatie nu?

Het meest recente inflatiecijfer voor Nederland kwam deze week uit op liefst 11,9%. Het gaat om de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) van Nederland over maart 2022. Het betreft voorlopige cijfers, maar duidelijk is dat de inflatie enorm hoog is!

In onderstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van de Nederlandse HICP over de laatste jaren.

Nederlandse inflatie HICP tot en met maart 2022
Bron: CBS.nl

Wat zijn de gevolgen op dit moment?

Bij inflatie stijgen de prijzen dus waardoor de uitgaven voor iedere Nederlander stijgen. Een inflatie van 12% betekent dat je gemiddeld 12% meer moet uitgeven om rond te komen. De prijsstijging komt met name door de gestegen energieprijzen, maar het gaat echt al verder dan dat.

In de Telegraaf stond van de week een artikel met een paar opmerkelijke cijfers:

 • Voedingsmiddelen zijn in de afgelopen tijd met gemiddeld 5,5% gestegen
 • 2 op de 3 Nederlanders kunnen nu al met moeite rondkomen (onderzoek vakbond FNV onder 20.000 leden)
 • De meeste Nederlanders lukt het niet meer om geld te sparen
 • Tegenvallers worden opgevangen door te besparen op de uitgaven
 • 65% van de mensen zet de verwarming lager of zelfs helemaal uit
 • 59% van de mensen bespaart op boodschappen
 • 35% van de mensen koopt geen kleding meer voor zichzelf en de kinderen
 • 17% van de mensen opgezegd heeft al abonnementen opgezegd
 • 17% van de mensen beperkt het bezoek aan de dokter en/of tandarts
 • 40% van de mensen komt iedere maand 100 tot 200 euro tekort
 • 30% van de mensen komt iedere maand 200 tot 400 euro tekort

Ik heb bovenstaande opsomming een paar keer gelezen. Het zijn schokkende cijfers die precies laten zien wat er aan de hand is. Veel Nederlanders zitten nu al in financiële problemen.

Deze problemen kunnen velen nog opvangen door gebruik te maken van hun spaarcenten. Wie geen spaarcenten heeft, zal iedere maand de euro moeten omdraaien om niet in de schulden te komen. Het is te hopen dat de inflatie de komende tijd snel gaat dalen. Ik ben namelijk van mening dat deze hoge inflatie anders voor grote problemen gaat zorgen.

Inflatie en rente

Inflatie zorgt er ook voor dat de rente gaat stijgen. Dit hebben we gezien met de hypotheekrente, die de afgelopen periode met bijna 1% is gestegen. De gevolgen voor zoekende huizenbezitters zijn hogere bruto maandlasten.

Ik zal dit verduidelijken met een simpel rekenvoorbeeld:

 • Annuïteiten hypotheek 400.000 euro
 • Hypotheekrente was 1,8%, bruto per maand 1.439 euro
 • Hypotheekrente nu 2,8%, bruto per maand 1.644 euro
 • De bruto maandlast is dus in korte tijd maar liefst 205 euro hoger geworden

Bereken zelf de maandlasten

De komende tijd zal de hypotheekrente nog verder stijgen. De bruto maandlasten voor huizenzoekers zullen dus ook verder stijgen. Veel huizenkopers zullen deze stijgende maandlasten niet zo maar kunnen betalen. En al zouden ze die lasten kunnen (en willen) betalen, dan is het de vraag of banken hen de hypotheek zullen willen verstrekken. De hypotheekrente is namelijk ook een belangrijke factor bij de maximale hypotheek berekening.

De stijgende rente betekent dus dat huizenkopers minder zullen kunnen bieden voor een koopwoning dan een tijdje geleden.. En dit kan 2 dingen betekenen: huizenkopers moeten genoegen nemen met een goedkopere woning of de huizenprijzen zullen gaan dalen…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: G. van woensdag april 6, 2022 16:37
  Het is afhankelijk welke soort hypotheek je neemt. Jouw berekening geldt voor een lineaire hypotheek. Jos zijn berekening geldt voor een annuïteitenhypotheek, de meest gekozen hypotheekvorm.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek