Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spannende rentes

Waarom daalt kapitaalmarkrente wel maar geldmarktrente niet?

Waarom daalt kapitaalmarkrente wel maar geldmarktrente niet?

Wat gebeurt er toch veel met de rentes dit jaar! De hypotheekrente schoot omhoog en is weer aan het dalen, de spaarrentes zijn gelukkig iets gestegen (maar nog lang niet genoeg) en ook de leenrentes zijn inmiddels naar boven aangepast. De oorsprong van die ontwikkelingen ligt altijd op de kapitaal- en geldmarkt.

Kapitaalmarktrente

Het is nog steeds heel interessant wat er met de kapitaalmarktrente gebeurt. Het is nog geen twee maanden geleden dat ik me afvroeg waar het heen zou gaan met die stijgende rente – die naderde toen de 2%, terwijl het niveau aan het begin van 2022 nog onder nul was. Die 2% is inderdaad héél even doorbroken, maar vervolgens ging de achtbaan weer hard naar beneden… de stand vorige week: net iets boven de 1%.

Kapitaalmarktrente tm 4 aug 2022

Geldmarktrente

Minstens zo interessant vind ik de geldmarktrente – en dan specifiek de 12-maands Euribor. Die is namelijk óók hard gestegen sinds begin dit jaar. Alleen is daar de daling die bij de kapitaalmarktrente te zien is tot nu toe uitgebleven. 

12-maands Euribor 2022 tot en met 5 augustus

Kapitaalmarktrente vlak bij 12-maands Euribor

Kijk je naar deze twee grafieken, dan kun je concluderen dat de kapitaalmarktrente (het rendement op 10-jaars staatsleningen) nog maar nét iets hoger ligt dan de 12-maands Euribor. 

Niet logisch

Als ik even terugdenk aan alle economische vakken die ik ooit heb gehad… dan is dat niet logisch. Over het algemeen is het toch wel zo dat hoe langer je geld wegzet, hoe hoger de rente is die je krijgt – of betaalt. Normaal gesproken dan. Niet dat het altijd zo is, dat is te zien in de historie van beide tarieven:

Kapitaalmarktrente en 12 maands Euribor

In 2009 is het verschil zelfs ruim omgekeerd geweest! Interessant toch?

Oorzaak: onzekerheid

Ik vind het tegenwoordig fascinerend om na te denken over de oorzaken hiervan. Mijn gevoel zegt dat de huidige situatie vooral door onzekerheid komt. Onzekerheid door de oorlog in Oekraïne, onzekerheid door de hoge inflatie.

Eerder dit jaar schreef ik al een uitgebreide blog over de kapitaalmarktrente – daarin legde ik ook al uit:

Waarom zorgt economische onzekerheid voor een lage kapitaalmarktrente? Je kunt je voorstellen dat mensen en organisaties in spannende tijden graag meer zekerheid willen rondom hun beleggingen. Van aandelen overstappen naar obligaties, en dan het liefst staatsobligaties. Veel vraag naar staatsobligaties betekent dat de koers omhoog gaat. Een hogere koers leidt tot (zie boven) een lager totaalrendement – en dus tot een lagere kapitaalmarktrente.

Grote vraag heeft ander effect

De 12-maands Euribor komt op een hele andere manier tot stand – daar is geen sprake van bestaande obligaties met koersen. Dat is werkelijk gewoon een rentetarief, terwijl de kapitaalmarktrente een totaalrendement is. Euribor staat voor European Interbank Offered Rate – oftewel: het rentetarief dat Europese banken onderling aan elkaar in rekening brengen voor leningen die ze elkaar verstrekken. Daar betekent een grote vraag gewoon dat het tarief op peil blijft of stijgt, terwijl bij de staatsobligaties een grote vraag dus juist zorgt voor een dalende kapitaalmarktrente.

Dit lijkt mij een logische verklaring – wat denk jij? Laat het weten in de reacties!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Rene van woensdag augustus 10, 2022 09:47
    Duidelijk, hoorde van iemand dat er nog veel offertes lopen maar dit klopt blijkbaar niet. Waarom verlagen de geldverstrekkers de langere rente dan niet. De kapitaalrente is van 2% naar 1,2% gegaan. Dit zie ik nog niet terug in verlagingen van de hypotheekrente.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek