Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 8 augustus 2022, 10:39 - Anneke Ranzato-Versloot
#algemene rentes #economie

Wat gebeurt er toch veel met de rentes dit jaar! De hypotheekrente schoot omhoog en is weer aan het dalen, de spaarrentes zijn gelukkig iets gestegen (maar nog lang niet genoeg) en ook de leenrentes zijn inmiddels naar boven aangepast. De oorsprong van die ontwikkelingen ligt altijd op de kapitaal- en geldmarkt.

Kapitaalmarktrente

Het is nog steeds heel interessant wat er met de kapitaalmarktrente gebeurt. Het is nog geen twee maanden geleden dat ik me afvroeg waar het heen zou gaan met die stijgende rente - die naderde toen de 2%, terwijl het niveau aan het begin van 2022 nog onder nul was. Die 2% is inderdaad héél even doorbroken, maar vervolgens ging de achtbaan weer hard naar beneden... de stand vorige week: net iets boven de 1%.

Kapitaalmarktrente tm 4 aug 2022

Geldmarktrente

Minstens zo interessant vind ik de geldmarktrente - en dan specifiek de 12-maands Euribor. Die is namelijk óók hard gestegen sinds begin dit jaar. Alleen is daar de daling die bij de kapitaalmarktrente te zien is tot nu toe uitgebleven. 

12-maands Euribor 2022 tot en met 5 augustus

Kapitaalmarktrente vlak bij 12-maands Euribor

Kijk je naar deze twee grafieken, dan kun je concluderen dat de kapitaalmarktrente (het rendement op 10-jaars staatsleningen) nog maar nét iets hoger ligt dan de 12-maands Euribor. 

Niet logisch

Als ik even terugdenk aan alle economische vakken die ik ooit heb gehad... dan is dat niet logisch. Over het algemeen is het toch wel zo dat hoe langer je geld wegzet, hoe hoger de rente is die je krijgt - of betaalt. Normaal gesproken dan. Niet dat het altijd zo is, dat is te zien in de historie van beide tarieven:

Kapitaalmarktrente en 12 maands Euribor

In 2009 is het verschil zelfs ruim omgekeerd geweest! Interessant toch?

Oorzaak: onzekerheid

Ik vind het tegenwoordig fascinerend om na te denken over de oorzaken hiervan. Mijn gevoel zegt dat de huidige situatie vooral door onzekerheid komt. Onzekerheid door de oorlog in Oekraïne, onzekerheid door de hoge inflatie.

Eerder dit jaar schreef ik al een uitgebreide blog over de kapitaalmarktrente - daarin legde ik ook al uit:

Waarom zorgt economische onzekerheid voor een lage kapitaalmarktrente? Je kunt je voorstellen dat mensen en organisaties in spannende tijden graag meer zekerheid willen rondom hun beleggingen. Van aandelen overstappen naar obligaties, en dan het liefst staatsobligaties. Veel vraag naar staatsobligaties betekent dat de koers omhoog gaat. Een hogere koers leidt tot (zie boven) een lager totaalrendement - en dus tot een lagere kapitaalmarktrente.

Grote vraag heeft ander effect

De 12-maands Euribor komt op een hele andere manier tot stand - daar is geen sprake van bestaande obligaties met koersen. Dat is werkelijk gewoon een rentetarief, terwijl de kapitaalmarktrente een totaalrendement is. Euribor staat voor European Interbank Offered Rate - oftewel: het rentetarief dat Europese banken onderling aan elkaar in rekening brengen voor leningen die ze elkaar verstrekken. Daar betekent een grote vraag gewoon dat het tarief op peil blijft of stijgt, terwijl bij de staatsobligaties een grote vraag dus juist zorgt voor een dalende kapitaalmarktrente.

Dit lijkt mij een logische verklaring - wat denk jij? Laat het weten in de reacties!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.