Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe renteverhoging ECB

Gaat spaarrente ook verder omhoog?

Gaat spaarrente ook verder omhoog?

Gisteren heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten de rente opnieuw te verhogen. Er komt 0,5% bij de drie belangrijkste Europese rentetarieven.

Vergadering monetair beleid ECB

Op donderdag 2 februari 2023 was het weer tijd voor een ECB-vergadering over het monetair beleid. De algemene verwachting was al dat de rente verder verhoogd zou worden in de strijd tegen de hoge inflatie. Dit was ook de uitkomst: een nieuwe verhoging met 0,5% per 8 februari 2023.

Verhoging Europese rentes met 0,5%

Het is de vijfde verhoging op rij. Hiermee komt de Europese refirente (rente die banken betalen aan de ECB) op 3,00% en de depositorente (rente die banken krijgen over geld dat ze stallen bij de ECB) op 2,50%.

ECB rente

In maart nog een verhoging

Bij de presentatie werd direct duidelijk dat het niet de laatste renteverhoging zal zijn: het voornemen is om bij de eerstvolgende beleidsvergadering (16 maart 2023) eenzelfde stap van 0,5% te zetten. Daarna gaan ze evalueren om te zien hoe het verder moet.

Afremmen inflatie

De renteverhogingen worden doorgevoerd met het idee dat dit helpt om de inflatie te beteugelen. Met een hogere rente zou er minder geleend (geïnvesteerd) en meer gespaard worden, dus minder geld uitgegeven. Daardoor gaat de vraag naar goederen en diensten omlaag en dat zou de prijsstijgingen moeten afremmen.

Inflatie lager maar nog steeds veel te hoog

De inflatiecijfers zijn inmiddels wel minder heftig dan eind 2022, voor januari is het voorlopige inflatiecijfer in Nederland 7,6% maar nog steeds gaan de prijzen veel te hard omhoog. Het algemene streven van centrale banken is een inflatie van 2%.

Spaarrente verder omhoog?

Deze renteverhoging van de ECB zou kunnen leiden tot een verhoging van de consumentenrentes. Bij vorige verhogingen reageerden enkele spaarbanken vrij snel met een hogere spaarrente. Vooral Bigbank en Renault Bank streden toen om de topplek in de vergelijking van hoogste spaarrentes. 

Trade Republic ook naar 2,5%?

Of dat nu ook weer gebeurt is afwachten. Inmiddels ziet de top van de spaarrekeningen er heel anders uit: deze wordt aangevoerd door Trade Republic, Openbank en bunq. Trade Republic heeft bij de introductie van haar spaarrekening de indruk gewekt de rente van de ECB 1-op-1 door te geven, waardoor deze naar 2,5% zou moeten gaan. Dit bleek echter alleen te gaan om de introductie, niet om een permanent beleid.

Actuele spaarrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek