Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 3 februari 2023, 09:40
#algemene rentes #sparen

Gisteren heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten de rente opnieuw te verhogen. Er komt 0,5% bij de drie belangrijkste Europese rentetarieven.

Vergadering monetair beleid ECB

Op donderdag 2 februari 2023 was het weer tijd voor een ECB-vergadering over het monetair beleid. De algemene verwachting was al dat de rente verder verhoogd zou worden in de strijd tegen de hoge inflatie. Dit was ook de uitkomst: een nieuwe verhoging met 0,5% per 8 februari 2023.

Verhoging Europese rentes met 0,5%

Het is de vijfde verhoging op rij. Hiermee komt de Europese refirente (rente die banken betalen aan de ECB) op 3,00% en de depositorente (rente die banken krijgen over geld dat ze stallen bij de ECB) op 2,50%.

ECB rente

In maart nog een verhoging

Bij de presentatie werd direct duidelijk dat het niet de laatste renteverhoging zal zijn: het voornemen is om bij de eerstvolgende beleidsvergadering (16 maart 2023) eenzelfde stap van 0,5% te zetten. Daarna gaan ze evalueren om te zien hoe het verder moet.

Afremmen inflatie

De renteverhogingen worden doorgevoerd met het idee dat dit helpt om de inflatie te beteugelen. Met een hogere rente zou er minder geleend (geïnvesteerd) en meer gespaard worden, dus minder geld uitgegeven. Daardoor gaat de vraag naar goederen en diensten omlaag en dat zou de prijsstijgingen moeten afremmen.

Inflatie lager maar nog steeds veel te hoog

De inflatiecijfers zijn inmiddels wel minder heftig dan eind 2022, voor januari is het voorlopige inflatiecijfer in Nederland 7,6% maar nog steeds gaan de prijzen veel te hard omhoog. Het algemene streven van centrale banken is een inflatie van 2%.

Spaarrente verder omhoog?

Deze renteverhoging van de ECB zou kunnen leiden tot een verhoging van de consumentenrentes. Bij vorige verhogingen reageerden enkele spaarbanken vrij snel met een hogere spaarrente. Vooral Bigbank en Renault Bank streden toen om de topplek in de vergelijking van hoogste spaarrentes. 

Trade Republic ook naar 2,5%?

Of dat nu ook weer gebeurt is afwachten. Inmiddels ziet de top van de spaarrekeningen er heel anders uit: deze wordt aangevoerd door Trade Republic, Openbank en bunq. Trade Republic heeft bij de introductie van haar spaarrekening de indruk gewekt de rente van de ECB 1-op-1 door te geven, waardoor deze naar 2,5% zou moeten gaan. Dit bleek echter alleen te gaan om de introductie, niet om een permanent beleid.

Actuele spaarrente

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.