Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWie mag mooie hypotheekrente meenemen na scheiding?
Scheiden doet lijden, wordt meestal gezegd. Dit is ook van toepassing als een stel uit elkaar gaat en beide ex-partners een andere woning kopen: wie mag gebruik maken van de verhuisregeling van de gezamenlijke oude hypotheek?
Bij de verhuisregeling wordt de rente van lopende hypotheek meegenomen naar een volgende koopwoning. Dat is interessant als de hypotheekrente in de lopende hypotheek lager is dan de marktrentes.
Er zijn huizenkopers die bij het afsluiten van de hypotheek naar de verhuisregeling kijken / vragen aan hun hypotheekadviseur, heel goed. Waar ze alleen niet over nadenken is hoe het werkt als ze uit elkaar gaan.
In een scheidingssituatie kan namelijk een vervelende discussie ontstaan: beide exen willen dan de verhuisregeling van de gezamenlijke hypotheek benutten voor de financiering van hun nieuwe woning.
Er zijn in Nederland nog geen banken (voor zover ik weet) waar de verhuisregeling gesplitst kan worden. Dat zou ideaal zijn: dan kunnen beide huizenbezitters ervan profiteren.
Ik vind de verhuisregeling in de hypotheekvoorwaarden (kleine lettertjes) bij diverse banken niet erg duidelijk. Er staat niet helder vermeld wat de regeling precies inhoudt en hoe deze moet worden toegepast.
In de Hypotheekgids (voor adviseurs) van Argenta staat bijvoorbeeld het volgende over de verhuisregeling:
Argenta is duidelijk: als mensen uit elkaar gaan en één van beide in de woning blijft wonen, deze het recht heeft om de hypotheek door te laten lopen. Dan kan er dus geen discussie ontstaan.
Maar wat als ze het gezamenlijke huis verkopen en beide ex-partners een andere woning kopen? Wie kan dan gebruik maken van de verhuisregeling?
In onderling overleg moeten beide personen overleggen wie de verhuisregeling krijgt toebedeeld. Het is maar de vraag of in iedere situatie dit netjes wordt geregeld. Ik kan me voorstellen dat hier een flinke ruzie kan ontstaan: het kan om veel geld gaan.
Het wordt daarom tijd dat banken de verhuisregeling bij scheiding anders gaan bekijken / beoordelen. Geef beide personen gewoon de verhuisregeling voor helft van de lopende hypotheek, zodat er geen ruzie hoeft te worden gemaakt.
Bespreek het met een hypotheekadviseur!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.