Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 23 augustus 2023, 09:16 - Anneke Ranzato-Versloot
#levensverzekering #verzekeringen #banken en verzekeraars

Tijdens mijn vakantie is er post binnengekomen van Nationale Nederlanden. Daar heb ik een uitvaartverzekering lopen. Je kent het misschien wel: zo'n begrafenispolis die je ouders ooit voor je hebben afgesloten en die ze hebben laten overzetten op jouw eigen naam.

Winstdelende levensverzekering

Sinds dat overzetten krijg ik elk jaar een winstbrief, want het is een winstdelende levensverzekering. Hartstikke leuk, belandt ergens op een stapel nog eens ooit op te ruimen papieren. Tot ik er tijdens mijn ontbijt even echt naar keek. Het gaat over het bijgeschreven winstbedrag, dat was over 2022... schrik niet... € 1,02. Serieus? Serieus!

Nationale Nederlanden

Waarde uitvaartverzekering

Nu weet ik niet wat de huidige waarde van deze uitvaartverzekering is, ik weet wel het verzekerde bedrag op de polis: € 2.269. Door de winstbedragen die in de loop der jaren (die verzekering loopt al heel lang natuurlijk, ik word volgende week 53 jaar) zijn bijgeschreven is het verzekerde bedrag nu € 2.948. Gegarandeerd, zolang ik de verzekering niet wijzig of stopzet voor de einddatum. 

Rendementspercentages

Op de achterkant van de brief wordt ook nog even doorgerekend wat de polis op de einddatum oplevert bij een 'optimistisch voorbeeldpercentage', het 'huidige verwachte voorbeeldpercentage' en als verdere winstdeling er niet meer van zou komen. Die voorbeeldpercentages zijn bizar: optimistisch 0,26%, verwacht 0,05%. 

Spaarrekening geeft veel meer rendement

Als ik daarnaar kijk denk ik natuurlijk: op mijn spaarrekening krijg ik al meer rendement. Hoezo is de winstdeling van een concern als Nationale Nederlanden dan zo laag? De verwachte winstdeling is kennelijk 0,05%... De spaarrente ligt inmiddels op 2,68% op mijn rekening bij Renault Bank. 

Hoogste spaarrentes

Afkoopwaarde uitvaartverzekering

Dat maakt me nieuwsgierig naar de afkoopwaarde van die uitvaartverzekering. Als ik 'm nu afkoop, wat zou ik dan op m'n rekening krijgen? Kan het überhaupt? Toen ik de polis 3 jaar geleden op mijn naam zette had ik die behoefte nog niet, vond die oude polis wel charmant. Maar toen was de spaarrente natuurlijk ook nagenoeg niets.

Levensverzekering met waarde

Het afkopen van een levensverzekering zou moeten kunnen als er waarde in zit. Als het een verzekering is die in elk geval ooit uitkeert. Dat is zo bij een uitvaartverzekering: er komt natuurlijk een moment waarop ik kom te overlijden. Een einddatum heeft zo'n verzekering niet - er volgt een uitkering na mijn overlijden, eerder niet. Tenzij ik 'm dus kan afkopen.

Meer over levensverzekeringen

Afkoopwaarde veel lager dan verzekerde bedrag

Ongetwijfeld is de afkoopwaarde heel veel lager dan het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering. Dat vind ik vrij logisch - de verzekeraar loopt immers al jarenlang het risico het verzekerde bedrag te moeten uitkeren terwijl het ingelegde bedrag heel veel lager zal zijn geweest (de oorspronkelijke polis heb ik even niet bij de hand). En het uitgangspunt is natuurlijk dat het ook nog een tijdje duurt voordat er een uitkering nodig is. Ik heb dus werkelijk geen idee van de hoogte van die afkoopwaarde (als het al kan), ben daar opeens heel nieuwsgierig naar.

Nieuwsgierig naar afkoopwaarde uitvaartverzekering

Afkopen zinvol of niet?

Alleen als ik de afkoopwaarde weet kan ik beslissen of ik het logisch vind om de polis te laten lopen of toch te kiezen voor afkopen. Die ga ik dus opvragen, ik ben benieuwd. Het kan ook zo zijn dat deze uitvaartverzekering volgens de voorwaarde niet afkoopbaar is - dat ga ik dan wel horen.

Okay mam?

Nu is het natuurlijk wel een verzekering die mijn ouders ooit voor me hebben afgesloten. Is het dan wel okay als ik besluit die af te kopen, als blijkt dat dit kan en in mijn ogen een goed idee is? Dat zal ik dan natuurlijk wel  eerst even checken bij m'n moeder 😀.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.