Search
Close this search box.

Uitvaartverzekering afkopen of niet?

Rendement winstdeling bizar laag

Rendement winstdeling bizar laag

Tijdens mijn vakantie is er post binnengekomen van Nationale Nederlanden. Daar heb ik een uitvaartverzekering lopen. Je kent het misschien wel: zo’n begrafenispolis die je ouders ooit voor je hebben afgesloten en die ze hebben laten overzetten op jouw eigen naam.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Winstdelende levensverzekering

Sinds dat overzetten krijg ik elk jaar een winstbrief, want het is een winstdelende levensverzekering. Hartstikke leuk, belandt ergens op een stapel nog eens ooit op te ruimen papieren. Tot ik er tijdens mijn ontbijt even echt naar keek. Het gaat over het bijgeschreven winstbedrag, dat was over 2022… schrik niet… € 1,02. Serieus? Serieus!

Nationale Nederlanden

Waarde uitvaartverzekering

Nu weet ik niet wat de huidige waarde van deze uitvaartverzekering is, ik weet wel het verzekerde bedrag op de polis: € 2.269. Door de winstbedragen die in de loop der jaren (die verzekering loopt al heel lang natuurlijk, ik word volgende week 53 jaar) zijn bijgeschreven is het verzekerde bedrag nu € 2.948. Gegarandeerd, zolang ik de verzekering niet wijzig of stopzet voor de einddatum. 

Rendementspercentages

Op de achterkant van de brief wordt ook nog even doorgerekend wat de polis op de einddatum oplevert bij een ‘optimistisch voorbeeldpercentage’, het ‘huidige verwachte voorbeeldpercentage’ en als verdere winstdeling er niet meer van zou komen. Die voorbeeldpercentages zijn bizar: optimistisch 0,26%, verwacht 0,05%. 

Spaarrekening geeft veel meer rendement

Als ik daarnaar kijk denk ik natuurlijk: op mijn spaarrekening krijg ik al meer rendement. Hoezo is de winstdeling van een concern als Nationale Nederlanden dan zo laag? De verwachte winstdeling is kennelijk 0,05%… De spaarrente ligt inmiddels op 2,68% op mijn rekening bij Renault Bank. 

Hoogste spaarrentes

Afkoopwaarde uitvaartverzekering

Dat maakt me nieuwsgierig naar de afkoopwaarde van die uitvaartverzekering. Als ik ‘m nu afkoop, wat zou ik dan op m’n rekening krijgen? Kan het überhaupt? Toen ik de polis 3 jaar geleden op mijn naam zette had ik die behoefte nog niet, vond die oude polis wel charmant. Maar toen was de spaarrente natuurlijk ook nagenoeg niets.

Levensverzekering met waarde

Het afkopen van een levensverzekering zou moeten kunnen als er waarde in zit. Als het een verzekering is die in elk geval ooit uitkeert. Dat is zo bij een uitvaartverzekering: er komt natuurlijk een moment waarop ik kom te overlijden. Een einddatum heeft zo’n verzekering niet – er volgt een uitkering na mijn overlijden, eerder niet. Tenzij ik ‘m dus kan afkopen.

Meer over levensverzekeringen

Afkoopwaarde veel lager dan verzekerde bedrag

Ongetwijfeld is de afkoopwaarde heel veel lager dan het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering. Dat vind ik vrij logisch – de verzekeraar loopt immers al jarenlang het risico het verzekerde bedrag te moeten uitkeren terwijl het ingelegde bedrag heel veel lager zal zijn geweest (de oorspronkelijke polis heb ik even niet bij de hand). En het uitgangspunt is natuurlijk dat het ook nog een tijdje duurt voordat er een uitkering nodig is. Ik heb dus werkelijk geen idee van de hoogte van die afkoopwaarde (als het al kan), ben daar opeens heel nieuwsgierig naar.

Nieuwsgierig naar afkoopwaarde uitvaartverzekering

Afkopen zinvol of niet?

Alleen als ik de afkoopwaarde weet kan ik beslissen of ik het logisch vind om de polis te laten lopen of toch te kiezen voor afkopen. Die ga ik dus opvragen, ik ben benieuwd. Het kan ook zo zijn dat deze uitvaartverzekering volgens de voorwaarde niet afkoopbaar is – dat ga ik dan wel horen.

Okay mam?

Nu is het natuurlijk wel een verzekering die mijn ouders ooit voor me hebben afgesloten. Is het dan wel okay als ik besluit die af te kopen, als blijkt dat dit kan en in mijn ogen een goed idee is? Dat zal ik dan natuurlijk wel  eerst even checken bij m’n moeder .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek