Levensverzekering? Vergelijk en sluit af!
onafhankelijk vergelijken voor iedereen
Waarom een levensverzekering?
Levensverzekeringen: je denkt er waarschijnlijk niet dagelijks over na, maar belangrijk zijn ze wel. Je regelt ermee dat er geld beschikbaar komt in de toekomst: voor jezelf of voor jouw nabestaanden. De premie is afhankelijk van het risico dat je komt te overlijden.
Voor een hypotheek is het vaak verplicht – en sowieso verstandig – om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Daarmee zorg je ervoor dat (een deel van) de hypotheek afgelost kan worden als je tijdens de looptijd wegvalt. Dat is wel een fijn idee toch?
Ook als je een huis huurt met je partner is een overlijdensrisicoverzekering een goed idee. Dan valt er immers net zo hard een inkomen weg als één van jullie beiden komt te overlijden. Moeten verhuizen vanwege geldgebrek is waarschijnlijk wel het laatste waar de achterblijvende partner op zit te wachten… dat is eenvoudig te voorkomen met een levensverzekering.
Wat is een levensverzekering?
Een levensverzekering is een verzekering waarbij de uitkering afhankelijk is van het ‘in leven zijn’ van de verzekerde persoon.
Levensverzekeringen zijn er in verschillende soorten. De verschillen zitten in de vraag wannéér de polis uitkeert en hóe dat gebeurt. Bij het ‘wanneer’ gaat dat om een uitkering bij overlijden of juist bij in leven zijn op een bepaalde datum. Of in beide situaties, dat kan ook. Het ‘hoe’ draait om de vorm van de uitkering: een bedrag ineens of in delen.
Een levensverzekering afsluiten kun je om allerlei redenen doen. Denk bijvoorbeeld aan:
- het (deels) aflossen van een hypotheek bij overlijden
- het opbouwen van kapitaal voor het aflossen van een hypotheek
- het betalen van een uitvaart (begrafenis of crematie)
- het opbouwen van een aanvullende oudedagsvoorziening
- het aanvullen van het inkomen van jouw nabestaanden
- het ondersteunen van een zakelijke partner
Het doel van de levensverzekering bepaalt mede welke soort je het beste kunt kiezen.
Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Welke soort voor jou de beste keuze is wordt mede bepaald door het doel waarmee je de polis gaat afsluiten. De soorten worden ingedeeld naar twee vragen:
Wanneer moet de levensverzekeraar uitbetalen?
- Zodra de verzekerde overlijdt: overlijdensrisicoverzekering
- Als de verzekerde op een bepaalde datum nog in leven is: spaarverzekering
- Als de verzekerde in leven is op een bepaalde datum óf voor die datum overlijdt: gemengde verzekering
Hoe moet de levensverzekeraar uitbetalen?
- In één groot bedrag: de kapitaalverzekering
- In delen: de rente-verzekering
Een spaarverzekering is een spaarpot en een verzekering tegelijk. Is de verzekerde op de einddatum in leven, dan keert de polis uit. Kom je eerder te overlijden, dan is er geen of een zeer beperkte uitkering.
De spaarverzekering werd vooral gebruikt voor het zogeheten ‘belastingvrij sparen’, dat lange tijd populair is geweest. Nu het belastingvoordeel van deze verzekeringen is afgeschaft worden er nog nauwelijks nieuwe spaarverzekeringen afgesloten. Een deel van de spaarverzekeringen uit het verleden is bovendien te kenmerken als woekerpolis vanwege de hoge kosten die erin verwerkt zaten.
In de gemengde verzekering wordt dus kapitaal opgebouwd én het overlijdensrisico afgedekt. Het opbouwen van het kapitaal gebeurt veelal in beleggingen, dan hebben we het over een beleggingsverzekering.
Gemengde verzekeringen waren populair bij het afsluiten van een hypotheek vanwege de gunstige fiscale regeling. Het opbouwen van kapitaal kon belastingvrij terwijl de hypotheekrente volledig aftrekbaar was. Met het vervallen van het belastingvrij sparen worden nieuwe polissen voor hypotheken nog nauwelijks afgesloten.
Actueel
ZLM’s biedt als eerste elektrische autoverzekering aan
ZLM introduceert eerste e-autoverzekering met unieke pechhulp; zet trend in verzekeringswereld.
Waarom een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) afsluiten?
Waarom moet je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Deze vraag beantwoorden wij in dit blog over je AVP.
Verzekeringsgarantiestelsel (IGS) op komst?
Nederland kent geen verzekeringsgarantiestelsel, in tegenstelling tot ons omringende landen. Onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) laat zien dat het haalbaar en betaalbaar is om