Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBegrafenispolis van vroeger - en jouw administratie bij overlijden
Laten we het eens over iets gezelligs hebben vandaag: uitvaartverzekeringen. Heb jij er één? En zou je die kunnen en willen afkopen?
Waarom denk ik juist nu aan uitvaartverzekeringen? Het komt door een fascinerende zaak bij het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid): een vrouw wilde haar uitvaartverzekering afkopen omdat ze toch besloten had had lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap. Dan is er geen sprake van een uitvaart dus heeft ze de verzekering niet meer nodig. Daar was de verzekeraar het niet mee eens, er is volgens de polisvoorwaarden geen mogelijkheid om af te kopen.
De Geschillencommissie van het Kifid gaf de verzekeraar gelijk en voor zover ik het kan beoordelen is dat heel logisch. Eigenlijk gaat de discussie niet over de reden waarom ze wil afkopen - dat maakt het AM-artikel gewoon wat sappiger.
Waar het om ging was dat de vrouw beweert dat op de eerste versie van de polis (van een verzekeringsmaatschappij die later is opgegaan in de huidige verzekeraar) wél het recht van afkoop vermeld stond, maar later in nieuwe versies niet meer. Ze had alleen niets om dat te bewijzen, geen exemplaar of kopie van die oude polis. Dan houdt het natuurlijk gauw op met zo'n zaak lijkt me.
De moraal van dit verhaal: oude polisbladen niet zomaar weggooien. Er staat altijd op een nieuwe polis 'dit polisblad vervangt alle voorgaande'. Als je die oude dan wilt weggooien om je administratie te schonen is het wel handig om zeker te weten dat de voorwaarden er niet op achteruit zijn gegaan. Anders kun je dat later nooit meer bewijzen.
Over oude polisbladen gesproken.... Meteen word ik herinnerd aan de papieren die ik nog in m'n tas heb zitten. Toen ik laatst bij m'n ouders was kreeg ik hele oude verzekeringspapieren mee: van een uitvaartverzekering. Met mij als verzekerde.
Vroeger was het heel gebruikelijk dat ouders na de geboorte van een kind direct zo'n polis afsloten. Begrijpelijk ook: dan weet je zeker dat als er iets met je kind gebeurt, dat er dan geld is om een uitvaart te betalen. Zo'n verzekering kost op dat moment nog heel weinig omdat het risico van overlijden dan nog héél klein is.
Fantastisch vind ik het, van die oude verzekeringspolissen. Gek hè? Een document van het ooit bestaande Victoria Vesta - inmiddels opgegaan in Nationale Nederlanden. Met ingetypte gegevens want er was nog niets digitaal natuurlijk. De kosten: f 2,50 voor de polis en f 25,47 aan premie per jaar. Guldens, ja natuurlijk... het is een polis uit 1972! De premiebetaling is al een tijdje afgelopen (in 2002) dus dit is een premievrije polis.
Goed, m'n moeder vond het wel een goed idee als ik die polis maar eens zou overzetten op m'n eigen naam. Dat kan ik natuurlijk helemaal niet, want ik ben de verzekerde en niet de verzekeringnemer. Dus daar zal een handtekening of digitale toestemming van mijn vader voor nodig zijn - maar dat komt wel goed.
Als ik nou die hele kleine lettertjes op de achterkant van de polis zou doorspitten kan ik achterhalen of die afkoopbaar is. Of niet, zoals de polis van die mevrouw hierboven. Niet dat ik er behoefte aan heb om 'm af te kopen hoor... ik vind het wel charmant om zo'n oude verzekering te hebben. Dus ik laat die kleine lettertjes maar even voor wat ze zijn.
Ben ik dan nu misschien oververzekerd voor m'n uitvaart? Welnee, want zelf heb ik nooit overwogen om er één af te sluiten. Nee, ook niet voor m'n kinderen. Simpelweg omdat ik weet dat er gelukkig wel genoeg geld is om een uitvaart mee te betalen. Dan is een verzekering nogal onnodig. Maar ik heb er stiekem dus toch één.
Ik ben al helemaal geen fan van de uitvaartpolissen die tegenwoordig heel gebruikelijk zijn - verzekeringen in natura. Die polis van m'n ouders is gelukkig een geldverzekering. Dus die laat ik lekker lopen als een soort van jeugdsentiment.
Dan moet mijn man natuurlijk wel weten dat ik die polis heb... Als ik morgen tegen een boom rijd, hoe helder is dan onze administratie thuis eigenlijk? De administratie die ik bijhoud, waar hij zich niet mee bemoeit tenzij ik dat vraag?
Als ik heel eerlijk ben valt dat wel tegen denk ik. Voor mijn eigen gebruik is het prima, maar als ik plotsklaps zou overlijden kan het nog weleens zoeken zijn ben ik bang. Mijn moeder heeft dat allemaal netjes op orde en zo hoort het natuurlijk ook. Niet alleen als je in de 70 of 80 bent maar ook als je jonger bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje zeg maar.
Best een goede reden om binnenkort eens een heldere samenvatting te maken van wat er loopt en waar, zodat mijn nabestaanden dan niet hoeven te zoeken in de berg papieren en mappen in mijn administratiekast....
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.