Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 9 november 2023, 15:01 - HomeFinance
#sparen

Belgische spaarrentes blijven achter

De Belgische spaarrentes blijven achter bij buitenlandse banken. Dit blijkt uit recent onderzoek, waarbij de spaarrentes van de grootbanken in Belgiƫ - Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC - vergeleken worden met die van buitenlandse banken. De bevindingen zijn zorgwekkend: de Belgische banken bieden consequent lagere rentes.

oligopolie van grootbanken

De Mededingingsautoriteit, die het onderzoek uitvoerde in opdracht van minister Pierre-Yves Dermagne, stelt vast dat deze banken een oligopolie vormen. Dit betekent dat zij gemakkelijk het gedrag van elkaar kunnen volgen en een koers kunnen aanhouden die hun gezamenlijke belangen dient. Dit resulteert in minder concurrentie en lagere rentes voor de spaarder.

vergelijking van spaarrentes

De huidige spaarrentes bij de grootbanken zijn als volgt: 0,50% bij BNP Paribas Fortis, 0,90% bij KBC, 1,10% bij Belfius en 1,50% bij ING. Deze rentes zijn beduidend lager dan die van buitenlandse banken. Voor een hoger rendement zijn er vaak beperkingen zoals een maximale inleg.

reactie van de minister van economie

Minister Pierre-Yves Dermagne reageert: "De grote Belgische banken rijden in peloton." Hij benadrukt dat de concurrentie onvoldoende is, wat de spaarder benadeelt.

aanbevelingen voor verbetering

Het rapport adviseert meer transparantie in basistarieven en getrouwheidspremies. Consumenten moeten makkelijker banken en hun producten kunnen vergelijken. De BMA pleit ook voor meeneembaarheid van IBAN-nummers bij bankwissels. Deze maatregelen moeten de concurrentie verhogen en de spaarrentes verbeteren.

Onderzoek van spaarrentes in Belgie

Dit onderzoek toont aan dat Belgische spaarders minder rendement krijgen in vergelijking met buitenlandse banken. Er is dringend actie nodig om de concurrentie te stimuleren en de rentes te verhogen. Dit zou niet alleen de spaarders ten goede komen, maar ook de algehele financiƫle gezondheid van de Belgische economie.

Bekijk alle spaarrentes die in Nederland worden aangeboden hier

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.