Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Te weinig concurrentie in belgische spaarrente

Belgische spaarrentes blijven achter

De Belgische spaarrentes blijven achter bij buitenlandse banken. Dit blijkt uit recent onderzoek, waarbij de spaarrentes van de grootbanken in België – Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC – vergeleken worden met die van buitenlandse banken. De bevindingen zijn zorgwekkend: de Belgische banken bieden consequent lagere rentes.

oligopolie van grootbanken

De Mededingingsautoriteit, die het onderzoek uitvoerde in opdracht van minister Pierre-Yves Dermagne, stelt vast dat deze banken een oligopolie vormen. Dit betekent dat zij gemakkelijk het gedrag van elkaar kunnen volgen en een koers kunnen aanhouden die hun gezamenlijke belangen dient. Dit resulteert in minder concurrentie en lagere rentes voor de spaarder.

vergelijking van spaarrentes

De huidige spaarrentes bij de grootbanken zijn als volgt: 0,50% bij BNP Paribas Fortis, 0,90% bij KBC, 1,10% bij Belfius en 1,50% bij ING. Deze rentes zijn beduidend lager dan die van buitenlandse banken. Voor een hoger rendement zijn er vaak beperkingen zoals een maximale inleg.

reactie van de minister van economie

Minister Pierre-Yves Dermagne reageert: “De grote Belgische banken rijden in peloton.” Hij benadrukt dat de concurrentie onvoldoende is, wat de spaarder benadeelt.

aanbevelingen voor verbetering

Het rapport adviseert meer transparantie in basistarieven en getrouwheidspremies. Consumenten moeten makkelijker banken en hun producten kunnen vergelijken. De BMA pleit ook voor meeneembaarheid van IBAN-nummers bij bankwissels. Deze maatregelen moeten de concurrentie verhogen en de spaarrentes verbeteren.

Onderzoek van spaarrentes in Belgie

Dit onderzoek toont aan dat Belgische spaarders minder rendement krijgen in vergelijking met buitenlandse banken. Er is dringend actie nodig om de concurrentie te stimuleren en de rentes te verhogen. Dit zou niet alleen de spaarders ten goede komen, maar ook de algehele financiële gezondheid van de Belgische economie.

Bekijk alle spaarrentes die in Nederland worden aangeboden hier

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek