Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekadvies steeds vaker online

Hypotheekadviseur in de toekomst vooral voor complexe situaties

Hypotheekadviseur in de toekomst vooral voor complexe situaties

In de komende jaren gaat de wereld van het hypotheekadvies drastisch veranderen. Dankzij technologische ontwikkelingen wordt online advies steeds beter en wordt het afhandelen van een hypotheekaanvraag steeds eenvoudiger. De verwachting is dat door deze ontwikkelingen steeds meer mensen online een hypotheek af zullen sluiten.

Dat wil niet zeggen dat de rol van de hypotheekadviseur is uitgespeeld: bij complexe situaties is persoonlijk advies nog steeds noodzakelijk. Bovendien blijft er zelfs bij jonge starters vaak toch nog wel de behoefte om even persoonlijk contact met iemand te hebben bij een grote stap als het sluiten van een hypotheek. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad (FD).

Wat online kan, gebeurt online

Het FD heeft een aantal vragen over de toekomst van het hypotheekadvies neergelegd bij Van Bruggen Adviesgroep, De Hypotheekshop en de Rabobank. In de basis zien ze allen dezelfde trend: waar in hypothekenland heel lang niets veranderd is, zullen er in de komende jaren grote veranderingen plaatsvinden. Wat online kan, gaat online gebeuren en hypotheekadviseurs zullen zich met name gaan richten op complexe situaties. Denk aan hypotheken voor expats of ondernemers en de afhandeling van een hypotheek bij een echtscheiding.

Wat kan online?

Er worden 2 redenen aangegeven waarom deze ontwikkeling in de komende jaren versneld zal plaatsvinden. Ten eerste omdat hypotheekadvies steeds meer online zal plaatsvinden. Online kan een consument heel veel informatie vinden en zelf uitrekenen wat de maximale hypotheek is die verkregen kan worden en wat de maandlasten bij verschillende hypotheekvormen worden. Dit soort berekeningen zullen in de toekomst verder worden uitgebouwd waardoor vooral starters geen persoonlijk advies meer nodig zullen hebben.

De tweede reden is dat het hypotheekproces steeds sneller en eenvoudiger wordt. Door nieuwe regelgeving kan de consument steeds makkelijker en sneller alle informatie die een bank nodig heeft bij een hypotheekaanvraag aanleveren. Veel documenten zoals een werkgeversverklaring en een loonstrook zullen in de toekomst niet meer nodig zijn.

Einde hypotheekadviseur?

De geraadpleegde hypotheekadviseurs verwachten niet dat deze ontwikkelingen het einde van de hypotheekadviseur zullen betekenen. De verwachting is dat veel mensen toch de behoefte houden om iemand te spreken. Dit geldt voor mensen met een complexe situatie of aanvraag, maar ook voor starters met een eenvoudige hypotheekaanvraag. Het afsluiten van een hypotheek van een paar ton is tenslotte een flinke stap. Voor de laatste groep zou een tussencategorie een oplossing kunnen zijn. Een hybride vorm waarbij een groot deel online gaat, maar wel in combinatie met een gesprek met een adviseur.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek