Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 januari 2021, 08:23
#huizenmarkt

Wat gaan de huizenprijzen doen in 2021? De economen van ABN AMRO zijn van mening dat de gemiddelde woning dit jaar zo'n 5% duurder zal worden. Ondanks de zwakke economie zullen de prijzen van huizen verder stijgen, is de verwachting van het Economisch Bureau van de grootbank.

Toegenomen vertrouwen van consumenten

Dat er gestart is met de vaccinaties tegen het coronavirus geeft consumenten volgens de bank 'meer zekerheid voor de toekomst'. Ook werken de grote prijsstijgingen van de afgelopen maanden nog door. Daarom heeft ABN AMRO haar verwachting rondom de ontwikkeling van de huizenprijzen naar boven bijgesteld. In oktober kwam het Economisch Bureau al terug op de eerdere voorspelling van een daling - nu is dit dus gedraaid naar een stijging.

Huizenprijzen in 2021

Afkoeling woningmarkt in tweede helft 2021

Het Economisch Bureau verwacht echter niet dat dit zo zal blijven. Voor de tweede helft van 2021 gaan ze uit van een stijging van de werkloosheid. De daling van het gemiddelde loon die daardoor veroorzaakt wordt zorgt dan voor een afkoeling van de woningmarkt en het drukken van de huizenprijzen. Vanzelfsprekend speelt de ontwikkeling van de hypotheekrente hierbij ook een rol.

Check de actuele hypotheekrente

Aantal verkochte woningen zal dalen

Dit alles bij elkaar is voor de bank aanleiding om er vanuit te gaan dat het aantal woningen dat in 2021 verkocht wordt 10% lager zal liggen dan in 2020. Die trend zet zich dan volgens de verwachting in 2022 door met een gemiddelde prijsstijging van 1% en een daling van het aantal woningverkopen met 5%.

Zullen we je op de hoogte houden over de huizenmarkt?

Schrijf je in voor onze maandelijkse Update Hypotheken in je mailbox!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.