HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie oktober 2,7 procent

Vliegtickets en mobiele telefoons duurder, kleding en energie goedkoper

Vliegtickets en mobiele telefoons duurder, kleding en energie goedkoper

De prijzen van consumentengoederen en -diensten zijn in oktober 2,7% duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral vliegtickets en mobiele telefoons waren duurder. Aan kleding en energie waren consumenten juist minder geld kwijt. De inflatie in Nederland lag in oktober ongeveer 2 procent hoger dan het Europese gemiddelde.

Reële spaarrente 2,5% negatief

In onderstaande grafiek hebben wij de Nederlandse inflatie tegenover de hoogste spaarrente voor een spaarrekening zonder beperkingen gezet. Als je van de spaarrente de inflatie aftrekt, krijg je de reële spaarrente. Duidelijk is dat de Nederlandse spaarder nu al bijna 3 jaar te maken heeft met een negatieve reële spaarrente. Dat betekent dus eigenlijk dat mensen die sparen steeds minder met hun spaargeld kunnen kopen. Op dit moment komt de negatieve reële spaarrente uit op maar liefst 2,5%.

Grafiek met de inflatie tegenover de spaarrente

Goed nieuws voor mensen met een lening

Waar de hoge inflatie in combinatie met een lage rente slecht nieuws is voor de spaarder, is het goed nieuws voor mensen die geld geleend hebben. Tenminste: als je er van uitgaat dat de hogere inflatie ook tot uiting komt in hogere salarissen. In onderstaande tabel van het CBS kun je zien dat dit lang niet altijd het geval is, maar dat de salarissen de laatste tijd de inflatie aardig volgen.

Bron: CBS

Er zijn 2 redenen waarom de huidige situatie gunstig is voor mensen die geld geleend hebben. Allereerst zijn dankzij de lage hypotheekrentes en leenrentes de maandlasten voor een hypotheek en de maandlasten voor een lening momenteel ongekend laag. Daarnaast zorgt inflatie ervoor dat de reële waarde van een geleend bedrag daalt. Dat wil eigenlijk zeggen dat je dankzij inflatie – in producten en diensten gemeten – steeds minder terug hoeft te betalen. Dat maakt lenen in de huidige tijden extra aantrekkelijk.

Nederland ten opzichte van Europa

Normaal gesproken zouden de rentes wel stijgen als de inflatie een langere periode boven de 2% uitkomt zoals nu in Nederland. Maar Nederland is een onderdeel van de Europese Unie. De rente hangt daarom sterk samen met de Europese rente. En als we kijken naar de inflatie in Europa (zie onderstaande tabel), dan ligt die met 0,7% gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Het ziet er dan ook niet naar uit dat de huidige situatie snel zal veranderen.

Inflatie cijfers Nederland en Europa

In bovenstaande tabel ziet u zowel de Nederlandse als de Europese inflatie. De cijfers van de Nederlandse inflatie komen niet overeen met de cijfers eerder in dit artikel. Dat hangt samen met het feit dat hier de geharmoniseerde inflatiecijfers getoond worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen