Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente stabiliseert

Hypotheken met NHG in november iets goedkoper, zonder NHG een gemengd beeld.

Hypotheken met NHG in november iets goedkoper, zonder NHG een gemengd beeld.

2019 is tot nu toe wat betreft de rentes een geweldig jaar geweest voor mensen die een hypotheek nodig hadden. De hypotheekrentes waren op 1 januari 2019 historisch gezien al extreem laag en sindsdien zijn de rentes alleen maar verder gedaald. Dat wil zeggen: tot ongeveer een maand geleden. In de laatste maand worden – naast redelijk wat renteverlagingen – behoorlijk veel renteverhogingen bekendgemaakt. In onderstaande grafiek tonen wij de scherpste hypotheekrentes (annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) van een aantal belangrijke renteperioden over de laatste 10 jaar.

Historische hypotheekrentes

Bron: HomeFinance.nl

Vergelijk de hypotheekrentes

Hypotheekrenteontwikkeling november

Als we kijken naar de hypotheekrenteontwikkeling in november dan is het plaatje gemengd: de rentes van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn op een aantal renteperioden nog iets gedaald. De rentes van een tophypotheek zonder NHG (hypotheek tot 100% van de woningwaarde) zijn voor diverse rentelooptijden gestegen.

In onderstaande tabellen hebben we voor de belangrijkste rentevaste perioden de scherpste hypotheekrentes (voor een annuiteitenhypotheek) op een rij gezet voor 1 november en 1 december. Eerst voor hypotheken met NHG en vervolgens voor hypotheken zonder NHG.

Hypotheekrente met NHG

Hypotheekrente wijzigingen met NHG maand november 2019

Hypotheekrente hypotheek zonder NHG (100% van de woningwaarde)

Hypotheekrente wijzigingen zonder NHG november 2019

Waarom is de sterke rentedaling gestopt?

De belangrijkste reden dat de hypotheekrentes niet of nauwelijks meer dalen is dat de kapitaalmarktrente al een tijdje niet meer daalt. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de kapitaalmarkt ten opzichte van de 10 jaars hypotheekrente (annuiteitenhypotheek met NHG) in 2019.

Hypotheekrente ten opzichte van kapitaalmarktrente

Duidelijk is dat de kapitaalmarktrente sinds het dieptepunt in de zomer per saldo flink opgelopen is terwijl de hypotheekrente in dezelfde periode nog een aardige daling heeft laten zien. De rentemarge van banken is behoorlijk afgenomen. We gaan richting het einde van het jaar en we zien dat de banken op dit moment elkaar flink beconcurreren. Toch is de verwachting dat de hypotheekrentes de kapitaalmarktrente uiteindelijk weer zullen volgen. Dus tenzij de kapitaalmarktrente de komende tijd weer een daling laat zien, is de kans niet zo groot dat de hypotheekrentes in de komende tijd nog een flinke daling zullen laten zien.

Concurrentie op de leenmarkt neemt ook toe

Waar de hypotheekrentes de laatste jaren flink gedaald zijn, valt de rentedaling op de leenmarkten tot nu toe nog behoorlijk tegen. De concurrentie neemt wel toe: DEFAM heeft per vandaag de rente voor diverse bedragen verlaagt en zowel Interbank als Findio hebben aangegeven morgen te gaan volgen. Bij alle 3 kredietverstrekkers gaat de scherpste rente voor een persoonlijke lening naar 3,9%. Dat is exact de minimale leenrente die ook BNP Paribas en Freo hanteren waardoor het vanaf morgen erg druk is aan de top van de rentelijstjes….

Vergelijk de actuele leenrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek