Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 17 januari 2020, 14:18
#hypotheek

In 2019 hebben veel meer mensen hun hypotheek overgesloten dan in het jaar ervoor. Bovendien kiezen mensen die een hypotheek afsluiten steeds vaker voor een lange rentevaste periode. Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Dat de rente steeds langer wordt vastgezet is ook logisch: de rente op de langere renteperioden is de laatste jaren veel sterker gedaald dan de kortere rentes.

Driekwart huizenkopers kiest voor minimaal 20 jaar

De Hypotheker constateert dat mensen de laatste jaren de rente steeds langer vastzetten. In 2019 was de 20-jaars hypotheekrente de populairste keuze. Het afgelopen jaar koos bijna de helft van de huizenkopers er voor om de rente 20 jaar vast te zetten. Vijf jaar geleden was dat nog maar een kwart van de huizenkopers. Een rentevaste periode van 30 jaar werd in de afgelopen periode door bijna een kwart van de huizenkopers gekozen. 3 jaar geleden was dat nog negen procent.

Renteverloop verschillende rentevaste perioden

De belangrijkste reden dat mensen voor een langere renteperiode kiezen is dat de rente momenteel historisch gezien extreem laag is. Schijnbaar verwachten mensen dat de rentes in de toekomst weer gaan stijgen en grijpen ze dit moment van lage rentes aan om de rente lang vast te zetten. Uit cijfers van de website ActueleRentestanden.nl blijkt dat de langere rentes de laatste 5 jaar veel harder gedaald zijn dan de korte rentes. Waar de laagste 1 jaars rente in deze periode met 1,17 procent gedaald is, bedraagt de rentedaling bij de 30 jaars rente meer dan 2 procent. Het verschil tussen deze 2 renteperioden is afgenomen tot ongeveer 1 procent.

In onderstaande grafiek hebben wij het renteverloop van een aantal renteperioden over de laatste 5 jaar op een rij gezet. Het gaat hierbij om de laagste rente van een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.


Rentes via ActueleRentestanden.nl


Ook 2020 gunstig voor oversluiters

De algemene verwachting is dat de hypotheekrentes voorlopig laag zullen blijven. De Hypotheker gaat er daarom vanuit dat oversluiten in 2020 populair blijft. Vooral voor mensen waarvan de rentevaste periode afloopt, kan oversluiten heel interessant zijn. Bij het aflopen van de rentevaste periode kan meestal boetevrij worden overgesloten. Omdat de verschillen in rente tussen de verschillende banken heel groot is, kan het heel gunstig zijn om het renteaanbod van de eigen bank te vergelijken met de rentes die andere banken aanbieden.

Direct de hypotheekrentes vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.