Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 24 juni 2020, 07:55
#sparen

De Consumentenbond trekt aan de bel omtrent de spaarrente. Nu de banken hun voorwaarden aanpassen zodat ze een negatieve rente kunnen doorvoeren is de bond bang dat dit ook voor de 'gewone spaarder' gaat gebeuren. Ze wil een garantie van de minister van Financiën dat dit voor spaarkapitalen tot €100.000 niet van toepassing zal zijn.

Geen verbod, wel belofte

Vorig jaar nog vroeg de Consumentenbond de minister om een wettelijk verbod op een negatieve spaarrente. Dat verbod kwam er niet - minister Hoekstra ging wel praten met de banken. De uitkomst was een belofte van de banken om geen negatieve rente in te voeren voor spaargeld tot € 100.000. Waar Volksbank en Rabobank aan toevoegden 'in 2020'.

Spaarrente aan banden

Geen vertrouwen in bankbelofte

Uit een recente enquête van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de 7.000 ondervraagden er niet op vertrouwt dat de banken werkelijk geen negatieve spaarrente zullen invoeren. Nu zijn verschillende banken daar ook wel mee bezig: voor grote spaarders. ABN Amro, Rabobank en ING voeren een negatieve rente in voor klanten met meer dan € 1 miljoen aan spaargeld, Triodos doet dat al vanaf € 100.000.

Om dat te kunnen doen moesten de voorwaarden gewijzigd worden. De Consumentenbond is nu bang dat hiermee de weg vrij is voor het in rekening brengen van een negatieve rente bij kleinere spaarders. 

Er lijkt voor de “gewone” spaarder nog weinig aan de hand, maar dit is een glijdende schaal. Met de nieuwe voorwaarden kunnen ze in de toekomst ook negatieve rente rekenen over kleinere bedragen. En dat is volstrekt onwenselijk.

Om deze angst weg te nemen vraagt de bond minister Hoekstra om de garantie dat dit niet gaat gebeuren.

Alles bijhouden rondom de spaarrente?

Direct aanmelden voor onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.