Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rentegarantie voor gewone spaarder?

Consumentenbond wil garantie: geen negatieve spaarrente

Consumentenbond wil garantie: geen negatieve spaarrente

De Consumentenbond trekt aan de bel omtrent de spaarrente. Nu de banken hun voorwaarden aanpassen zodat ze een negatieve rente kunnen doorvoeren is de bond bang dat dit ook voor de ‘gewone spaarder’ gaat gebeuren. Ze wil een garantie van de minister van Financiën dat dit voor spaarkapitalen tot €100.000 niet van toepassing zal zijn.

Geen verbod, wel belofte

Vorig jaar nog vroeg de Consumentenbond de minister om een wettelijk verbod op een negatieve spaarrente. Dat verbod kwam er niet – minister Hoekstra ging wel praten met de banken. De uitkomst was een belofte van de banken om geen negatieve rente in te voeren voor spaargeld tot € 100.000. Waar Volksbank en Rabobank aan toevoegden ‘in 2020’.

Spaarrente aan banden

Geen vertrouwen in bankbelofte

Uit een recente enquête van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de 7.000 ondervraagden er niet op vertrouwt dat de banken werkelijk geen negatieve spaarrente zullen invoeren. Nu zijn verschillende banken daar ook wel mee bezig: voor grote spaarders. ABN Amro, Rabobank en ING voeren een negatieve rente in voor klanten met meer dan € 1 miljoen aan spaargeld, Triodos doet dat al vanaf € 100.000.

Om dat te kunnen doen moesten de voorwaarden gewijzigd worden. De Consumentenbond is nu bang dat hiermee de weg vrij is voor het in rekening brengen van een negatieve rente bij kleinere spaarders. 

Er lijkt voor de “gewone” spaarder nog weinig aan de hand, maar dit is een glijdende schaal. Met de nieuwe voorwaarden kunnen ze in de toekomst ook negatieve rente rekenen over kleinere bedragen. En dat is volstrekt onwenselijk.

Om deze angst weg te nemen vraagt de bond minister Hoekstra om de garantie dat dit niet gaat gebeuren.

Alles bijhouden rondom de spaarrente?

Direct aanmelden voor onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek