Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Laagste hypotheekrente wéér lager

Totale kosten van een huis te overzien door lage rente

Totale kosten van een huis te overzien door lage rente

Na een periode van relatieve rust is de grens van de laagste hypotheekrente weer eens doorbroken. Vanaf 1 september kan de rente voor een hypotheek voor een jaar vastgezet worden tegen 0,65% bij a.s.r. De laagste rente voor reguliere hypotheken stond al geruime tijd op 0,7%. Met deze renteverlaging duikt a.s.r. hier onder.

Hypotheekrentes 1 jaar vast

Hypotheek zonder NHG

Opvallend is dat deze nieuwe laagste rente niet voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt. Het gaat om de ASR DigiThuis Hypotheek – hierbij is NHG niet mogelijk. Toch is de rente voor deze hypotheek zonder NHG lager dan alle andere hypotheken mét die extra zekerheid. Deze rente is dan ook alleen mogelijk bij hypotheken waarbij het totale hypotheekbedrag maximaal 60% van de woningwaarde bedraagt. Hierdoor is het risico voor de bank minimaal. 

Hypotheekrente 1 jaar vastzetten?

De vraag is of er veel mensen zullen kiezen voor deze allerlaagste hypotheekrente. Hiermee staat de rente immers slechts voor 1 jaar vast; over een jaar moet het tarief opnieuw vastgezet worden.

Langere rentevastperiode populair

De kans dat de rente heel lang op dit enorm lage niveau blijft is klein. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste huizenkopers en -bezitters kiezen voor een (veel) langere rentevastperiode. Bijna 55% kiest er op dit moment voor om de rente voor 20 jaar vast te zetten:

Rentevastperiode hypotheken verdeling 1 september 2021 - HDN
Bron: Marktcijfers Hypotheken Data Netwerk – HDN.nl

Huizenprijzen breken record na record

Het record van de laagste hypotheekrente stond de afgelopen periode stil, in tegenstelling tot dat van de huizenprijzen. Daar wordt steeds weer een nieuw record geboekt: in bedragen én in stijgingspercentages.

Gemiddelde huizenprijs bijna 4 ton

De gemiddelde huizenprijs heeft inmiddels bijna de € 400.000 bereikt – de cijfers van het CBS laten voor juli 2021 een gemiddelde verkoopprijs zien van € 395.786. 

Lage hypotheekrente compenseert hoge huizenprijs

Is het kopen van een huis daardoor onbetaalbaar geworden? Dat ligt aan de manier waarop men naar de kosten van een koopwoning kijkt. Qua koopsom ligt het niveau heel hoog, dat is duidelijk. Door de lage hypotheekrente is het bedrag dat een huizenkoper uiteindelijk betaalt aan rente echter heel laag. Dat maakt de totale kosten voor de woning weer te overzien.

Totale kosten voor een woning

Bij een rente van 0,65% betekent dit bij een annuïteitenhypotheek van € 400.000 en een looptijd van 30 jaar een bruto maandlast van € 1.223. Hiervan is slechts een klein deel rente.

Hypotheek maandlasten berekenen

Maandlast hypotheek berekenen

In de fictieve situatie waarin de rente 30 jaar lang op 0,65% zou staan, wordt voor deze hypotheek – over de hele looptijd van 30 jaar – niet meer dan € 40.375 aan rente betaald (dat is 112 euro per maand!). De totale kosten voor de woning komen dan uit op € 440.375. Vergeleken met periodes van lagere huizenprijzen en hogere hypotheekrentes is dat niet duur te noemen.

Ter vergelijking: een hypotheek van € 230.000 (grofweg de gemiddelde huizenprijs in 2015) bij een rente van 5% heeft een hogere bruto maandlast en kost in totaal in 30 jaar bruto € 444.488.

Hypotheek maandlasten berekenen
Totale kosten van een hypotheek bekijken?
Ze zijn te zien onderaan in de tabel van de lasten per maand en jaar!

Hypotheekrenteaftrek maakt het verschil

In bovenstaande berekeningen draait het om bruto bedragen. In de praktijk krijgt de bezitter van een eigen huis het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Die aftrek is bij een lage rente zeer beperkt, bij een hogere hypotheekrente speelt deze een steeds grotere rol. Het verschil tussen de bruto en netto maandlasten is dan veel groter: netto betaalt de woningeigenaar bij een hogere rente veel minder.

Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek?

Het is echter onduidelijk wat er met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren. Steeds meer deskundigen geven aan dat nu – vanwege de enorm lage hypotheekrente – het moment is om dit fiscale voordeel voor huizenbezitters te ontmantelen.

Zullen we je op de hoogte houden van de hypotheekrente?

Meld je direct aan voor onze gratis Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek