Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 januari 2022, 10:51
#hypotheek #algemene rentes

Gisteren werden de Nederlandse inflatiecijfers over december 2021 bekendgemaakt. De consumenten prijsindex (CPI) kwam liefst 5,7% hoger uit dan een jaar eerder. En waar de Europese Centrale Bank (ECB) nog steeds spreekt over een tijdelijke verhoogde inflatie, denken steeds meer experts dat de hogere prijzen voorlopig aan zullen houden.

De hogere inflatie begint ook door te werken op de rentemarkten. De kapitaalmarktrente staat weer boven de 0 procent en de afgelopen week hebben veel banken hun hypotheekrentes verhoogd.

Inflatie en rente

Het is eigenlijk heel bijzonder dat de rentes nog zo laag staan. Met een inflatie van meer dan 5% is het erg onlogisch dat de kapitaalmarktrente rond de 0 procent staat. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het beleid van de ECB. Om de Europese economie - mede om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen - te stimuleren, probeert de ECB de rente heel laag te houden. Dit maakt het lenen van geld goedkoop wat investeringen stimuleert. Bovendien drukt een lage rente de rentekosten voor landen die heel veel geld moeten lenen om de negatieve gevolgen van de coronapandemie op te vangen.

ECB: inflatie tijdelijk hoog

Normaal gesproken verhoogt een centrale bank de rente bij een stijgende inflatie. De ECB gaat er echter vanuit dat de sterk gestegen inflatie van de laatste maanden tijdelijk is. De stijging is voor een groot deel te wijten aan een stijging van de energieprijzen. De ECB verwacht dat dit een tijdelijke prijsstijging zal blijken te zijn en dat de inflatie binnen afzienbare tijd weer daalt naar "normale" niveaus. De centrale bank ziet dan voorlopig ook nog geen reden om het beleid aan te passen.

Twijfel in de markt

Steeds meer experts twijfelen of de verwachting van de ECB uit zal komen. De stijgende energieprijzen worden zo langzaam maar zeker ook doorberekend in andere producten en diensten. Een inflatie van 5,7% zal wel tijdelijk blijken te zijn, maar of we werkelijk op korte termijn weer terugkeren naar een niveau van rond de 2 procent, is maar de vraag.

Kapitaalmarktrente

De stijgende inflatie heeft in ieder geval wel effect op de rentemarkten. In onderstaande grafiek tonen wij de kapitaalmarktrente ontwikkeling van het laatste jaar. Geld lenen kost geld is de bekende slogan die op de kredietmarkt gebruikt moet worden. Sinds een paar dagen geldt deze regel ook weer voor de Nederlandse staat.

Kapitaalmarktrente Nederland in het laatste jaar

Kapitaalmarktrente / Nederlandse staatslening 10 jaar

Hypotheekrente

Hypotheekbanken kijken altijd sterk naar de ontwikkeling op de rentemarkten. Als de kapitaalmarktrente stijgt, volgt de hypotheekrente vaak met enige vertraging. Dat blijkt ook uit onderstaande historische grafiek waarin we de Nederlandse kapitaalmarktrente (10 jaar staatslening) en de laagste hypotheekrente met een looptijd van 20 jaar (de meest populaire rentevaste periode van dit moment) naast elkaar hebben gezet.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en hypotheekrente afgelopen 10 jaar

Kapitaalmarktrente en laagste hypotheekrente 20 jaar 

De afgelopen week zagen we een groot aantal hypotheekrenteverhogingen langskomen. Het gaat meestal niet om hele grote stijgingen, maar toch. De verwachting is, dat deze trend in ieder geval de komende weken door zal zetten. In ieder geval tot duidelijker wordt hoe de inflatie zich verder zal ontwikkelen.

Actuele hypotheekrente vergelijken

Volg de ontwikkelingen op de rentemarkten op de voet!

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.