Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

10-jaars hypotheekrente verdrievoudigd in 7 maanden

Hypotheekrentes blijven stijgen en zijn terug op niveau van 2015

Hypotheekrentes blijven stijgen en zijn terug op niveau van 2015

Half oktober 2021 bereikten de hypotheekrentes het laagste punt ooit. Er zijn geluksvogels die de hypotheekrente destijds nog voor 10 jaar vastgezet hebben tegen een rente van 0,83%. Sinds dat moment is de laagste 10-jaars hypotheekrente in een enorm tempo gestegen naar 2,48%. De rente voor 10 jaar vast is dus in nog geen 7 maanden tijd drie keer zo hoog geworden!

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Historische rentes

Op HomeFinance.nl schrijven we regelmatig over de rente-ontwikkelingen. En vaak vullen we onze artikelen aan met grafieken en tabellen. Want een plaatje is vaak duidelijker dan 100 woorden. Dat geldt ook voor de volgende grafiek waarin we de laagste 10-jaars hypotheekrente en de kapitaalmarktrente naast elkaar hebben gezet.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente tussen mei 2015 en mei 2022

Duidelijk is hoe extreem de rentestijging is die eind vorig jaar ingezet is. Het lijkt zo wel een rechte lijn omhoog. Waar we eind vorig jaar nog te maken hadden met de laagste hypotheekrente ooit, zitten we nu al weer op het niveau van 2015.

Kapitaalmarktrente goede voorspeller

Wat ook opvalt is hoe sterk de 2 lijnen op elkaar lijken. De kapitaalmarktrente wijzigt dagelijks en kent daardoor een veel grilliger verloop. Maar duidelijk is dat de hypotheekrente de kapitaalmarktrente – met een kleine vertraging – volgt. Wil je weten wat de hypotheekrente gaat doen, dan blijkt de kapitaalmarktrente iedere keer weer een hele goede voorspeller.

Overzicht andere rentevaste perioden

In onderstaande tabel hebben we de laagste hypotheekrente (voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) van vandaag naast de rente op 10 oktober 2021 gezet. Duidelijk is dat alle rentes hard gestegen zijn, maar dat de stijging (tot nu toe) het meest spectaculair uitvalt bij de 10- en 15-jaars rente.

  10-10-2021 02-05-2022 verschil
1 jaar 0,69% 1,21% 0,52%
2 jaar 0,70% 1,57% 0,87%
5 jaar 0,74% 2,08% 1,34%
10 jaar 0,83% 2,48% 1,65%
15 jaar 1,07% 2,74% 1,67%
20 jaar 1,17% 2,76% 1,59%
25 jaar 1,30% 2,76% 1,46%
30 jaar 1,37% 2,83% 1,46%

En voor wie verwacht had dat de stijging nu wel ten einde zou zijn, komt bedrogen uit. Want voor de komende dagen hebben al weer meerdere banken een renteverhoging aangekondigd.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste rente-ontwikkelingen.

Meld je aan voor onze gratis maandelijkse Rente-Updates.

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek