Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 23 mei 2022, 10:46
#huizenmarkt #hypotheek #algemene rentes

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt hoe de huizenprijzen zich in april 2022 ontwikkeld hebben. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen met 19.7% ten opzichte van april 2021. Het lijkt erop dat de prijsstijging afzwakt, net als de stijging van de hypotheekrente.

Stijging huizenprijzen in april 2022

De stijging van de huizenprijzen van bijna 20% in een jaar tijd is nog steeds behoorlijk. De stijging wordt echter niet meer substantieel groter in de afgelopen maanden. 

Ontwikkeling prijzen bestaande koopwoningen tm april 2022 - CBS.nl

In feite betekent dit dat het prijsniveau stabiliseert. De prijsindex die in maart op 183,9 stond kwam in april uit op 185,9 - daaraan is de stijging van maand tot maand te zien. Deze vlakt de laatste maanden wat af:

Prijsindex bestaande koopwoningen tm april 2022 - CBS.nl

Een minder heftige stijging van de huizenprijzen is goed nieuws voor aspirant-woningkopers. Zij kunnen daardoor wellicht met meer rust op zoek naar een (ander) huis. 

Duidelijk minder huizen verkocht dit jaar

Het aantal woningen dat verkocht werd is ten opzichte van een jaar geleden. Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat er in april 15.972 woningtransacties waren: bijna 16% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor de eerste vier maanden van 2022 stopt de teller bij 59.895 - 30% minder dan in dezelfde periode van 2021.

Aantal woningtransacties tm april 2022 - CBS.nl / Kadaster

Minder verhogingen hypotheekrente

Naast de huizenprijzen is voor iedereen die een woning wil kopen ook de stand van de hypotheekrente van belang. Die steeg in de afgelopen tijd in een duizelingwekkend tempo, aangejaagd door de stijging van de kapitaalmarktrente. Ook deze stijging lijkt enigszins tot rust gekomen:

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en hypotheekrente 10 jaar vast - tm 20 mei 2022

Het aantal rentestijgingen bij hypotheken is in de afgelopen week duidelijk afgenomen. Dat is niet verrassend, gezien de afgevlakte stijging van de kapitaalmarktrente. 

Huidige hypotheekrentes vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.