Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging huizenprijzen en hypotheekrente zwakt af

Meer rust op de woningmarkt in Nederland

Meer rust op de woningmarkt in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt hoe de huizenprijzen zich in april 2022 ontwikkeld hebben. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen met 19.7% ten opzichte van april 2021. Het lijkt erop dat de prijsstijging afzwakt, net als de stijging van de hypotheekrente.

Stijging huizenprijzen in april 2022

De stijging van de huizenprijzen van bijna 20% in een jaar tijd is nog steeds behoorlijk. De stijging wordt echter niet meer substantieel groter in de afgelopen maanden. 

Ontwikkeling prijzen bestaande koopwoningen tm april 2022 - CBS.nl

In feite betekent dit dat het prijsniveau stabiliseert. De prijsindex die in maart op 183,9 stond kwam in april uit op 185,9 – daaraan is de stijging van maand tot maand te zien. Deze vlakt de laatste maanden wat af:

Prijsindex bestaande koopwoningen tm april 2022 - CBS.nl

Een minder heftige stijging van de huizenprijzen is goed nieuws voor aspirant-woningkopers. Zij kunnen daardoor wellicht met meer rust op zoek naar een (ander) huis. 

Duidelijk minder huizen verkocht dit jaar

Het aantal woningen dat verkocht werd is ten opzichte van een jaar geleden. Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat er in april 15.972 woningtransacties waren: bijna 16% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor de eerste vier maanden van 2022 stopt de teller bij 59.895 – 30% minder dan in dezelfde periode van 2021.

Aantal woningtransacties tm april 2022 - CBS.nl / Kadaster

Minder verhogingen hypotheekrente

Naast de huizenprijzen is voor iedereen die een woning wil kopen ook de stand van de hypotheekrente van belang. Die steeg in de afgelopen tijd in een duizelingwekkend tempo, aangejaagd door de stijging van de kapitaalmarktrente. Ook deze stijging lijkt enigszins tot rust gekomen:

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en hypotheekrente 10 jaar vast - tm 20 mei 2022

Het aantal rentestijgingen bij hypotheken is in de afgelopen week duidelijk afgenomen. Dat is niet verrassend, gezien de afgevlakte stijging van de kapitaalmarktrente. 

Huidige hypotheekrentes vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Bas van maandag mei 23, 2022 18:15
    Er staat een artikel over de leennormen in de Volkskrant. De inflatie wordt over de afgelopen 4 jaren bekeken en verwerkt in de leennormen. Een verkrapping ligt voor de hand, maar het zal geen grote verkrapping worden.

    Daarnaast wordt de vrijstelling overdrachtsbelasting verhoogd naar €440k en de grens voor de NHG zal vermoed ik een flink stuk hoger komen te liggen. Ofwel, er zijn neerwaartse en opwaartse krachten.

    Daarnaast leent lang niet iedereen maximaal. Al die luitjes hebben sowieso geen last van de leennormen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek