Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente binnen een jaar 5 keer zo hoog

10-jaars hypotheekrente stijgt van 0,83% naar 4,20%

10-jaars hypotheekrente stijgt van 0,83% naar 4,20%

De rentes zijn sinds oktober vorig jaar aan een flinke opmars bezig. De hypotheekrentes bereikten halverwege oktober vorig jaar een all-time low. Dat is nu exact een jaar geleden. Sindsdien schieten de hypotheekrentes omhoog. Vooral bij de populaire rentevaste periode van 10 jaar is de stijging extreem. Een jaar geleden was de scherpste 10-jaars rente 0,83%. Vandaag betaal je voor dezelfde hypotheek minimaal 4,20%. Dat is liefst 5 keer zo veel!

Vergelijk de actuele 10-jaars hypotheekrente

Historische hypotheekrente ontwikkeling

In onderstaande tabel hebben we de laagste hypotheekrente van een jaar geleden naast de scherpste rente van vandaag gezet.

  17-10-2021 18-10-2022 verschil
1 jaar 0,69% 3,25% 2,56%
5 jaar 0,74% 4,03% 3,29%
10 jaar 0,83% 4,20% 3,37%
15 jaar 1,07% 4,19% 3,12%
20 jaar 1,17% 4,15% 2,98%
30 jaar 1,38% 4,19% 2,81%

De 10-jaars rente kent zowel absoluut gezien als procentueel de sterkste stijging. Maar voor iedere rentevaste periode geldt dat de rentes het afgelopen jaar explosief gestegen zijn.

Hypotheekrente ontwikkeling in de laatste 10 jaar

Kijken we verder terug dan een jaar, dan wordt nog duidelijker hoe sterk de stijging in het afgelopen jaar geweest is.

Hypotheekrente ontwikkeling over de laatste 10 jaar - 2012 tot en met 2022

Bron: HomeFinance.nl

In de periode tussen 2012 en eind 2021 zijn de rentes – met uiteraard de nodige schommelingen – gedaald tot de recordniveaus van eind vorig jaar. Voor de 1-jaars rente en de 10-jaars rente geldt dat de daling die bijna 10 jaar in beslag nam, in één jaar ongeveer teniet is gedaan!

Bekijk de huidige hypotheekrente in uw situatie

Oorzaken stijging hypotheekrente

De hypotheekrente beweegt sterk mee met de marktrentes. Dat is logisch, want banken halen onder andere op de geld- en kapitaalmarkt het geld dat ze vervolgens weer uitlenen via hypotheken. De marktrentes zijn in het afgelopen jaar ook flink gestegen.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente en Euribor in de laatste 10 jaar

Bron: HomeFinance.nl

De stijging van de kapitaalmarktrente kent een vergelijkbaar verloop als de hypotheekrentes. De stijging van de geldmarktrente (in bovenstaande grafiek de 1 maands Euribor) is pas later op gang gekomen. Dit hangt samen met het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) pas relatief laat begonnen is met het verhogen van de rente.

De rentestijging is met name het gevolg van de extreem hoge inflatie waar we nu al tijden mee te maken hebben. Centrale banken verhogen de rentes met als doel om de inflatie in te dammen.

Gevolgen stijging hypotheekrente voor huizenmarkt

De hogere hypotheekrentes zorgen uiteraard voor hogere maandlasten. De betaalbaarheid van een koopwoning neemt hierdoor af. Hierdoor beginnen de huizenprijzen te dalen.

Jos Koets heeft hier gisteren een uitgebreid blogbericht over geschreven.

Op de hoogte blijven van de renteontwikkelingen?

Meld je aan voor onze gratis Mailservice!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Sander van dinsdag oktober 18, 2022 17:13
    Heb je 1 of meerdere hypotheekdelen? Bij meerdere zou ik een mix maken tussen 1 jaar of variabel en 10 jaar. Dat geeft wat zekerheid maar als de rentes toch weer mochten gaan dalen, dan kun je op dat moment de rente wat langer vastzetten. Heb je 1 hypotheekdeel, dan is het koffiedik kijken. Ik zou zelf voor een jaar of 5 gaan. Maar of dat verstandig is, valt nu echt niet te voorspellen volgens mij.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek