sparen
Gepubliceerd op: woensdag 10 januari 2018 om 08:08

De spaarrente staat al tijden op een bijzonder laag niveau. Toch kan het nog lager - stelt Matthijs van Herten van onderzoeksbureau MoneyView tegen DFT. De rente op spaargeld zal volgens hem het komende jaar verder richting nul gaan.

ING, Rabobank en ABN Amro

Bij de grootbanken is de rente dramatisch laag: zij vergoeden op vrij opvraagbaar spaargeld momenteel 0,05%. Een spaarsaldo van € 10.000 levert daarmee per jaar € 5 aan rente op. Geen groot verschil met een nulrente.

Nulrente bij Triodos

De enige consumentenbank die op dit moment een werkelijke nulrente hanteert is de duurzame Triodos Bank. Daar had de stap om geen rente meer te vergoeden uiteindelijk weinig gevolgen. 

Banken moeten betalen voor stallen geld

De banken moeten zelf betalen voor het stallen van geld. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) geldt al geruime tijd een negatieve rente. Van Herten van MoneyView geeft aan dat dit een grote bank als ING dagelijks tientallen miljoenen euro's kost. Hij stelt dan ook dat het niet de vraag is óf, maar wanneer de rente verder richting nul gaat.

Benieuwd naar de hoogste spaarrente op dit moment? Check onze vergelijking van spaarrentes!

Aangemaakt door Rob op 10-01-2018 09:17

Weer een reden dat de ECB moet stoppen met het manipuleren van de markt. De rente van de ECB moet gewoon weer omhoog. De economie draait weer goed. De inflatie lijkt het komende jaar wat toe te nemen. Hoogste tijd om die onzinnige maatregelen terug te draaien zodat spaarders en pensioenspaarders weer een normale rente kunnen krijgen. Nadeel: de hypotheekrentes zullen dan ook stijgen. Dus heb je nog niet verlengd, dan zou ik dat zeker in de komende maanden overwegen.

Aangemaakt door Dirk op 10-01-2018 11:34

Rob, ja en nee. De economie draait wat beter idd. maar de investeringen blijven achter en het aannemen van mensen. Het laatste is juist het probleem, door de rente te verhogen, zal er geen ruimte gaan ontstaan in het aannemen van mensen op de werkvloeren.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.